Consumul de droguri în România a devenit o problemă majoră în ultimii ani, în special în rândul tinerilor. Politicienii români au trecut cu vederea ani la rând această „boală” care a cuprins toate satele, comunele și orașele din țara noastră. De curând, aleșii poporului s-au trezit din somnul profund și au luat o decizie importantă pentru societatea românească.

Parlamentarii români au adoptat  o lege care stabilește pedepse de până la zece ani de închisoare pentru cei care cultivă, produc, vând, distribuie, procură sau cumpără droguri de risc. De asemenea, proiectul mai prevede pedepse de la 5 la 15 ani de închisoare, dacă faptele au ca obiect droguri de mare risc.

„Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi”, mai prevede proiectul.

 Bogdan Ivan, deputat PSD din Bistrița-Năsăud, unul dintre cei care au propus această lege, a precizat că prin adoptarea acestei proiect legislativ s-a făcut un pas important împotriva traficanților de droguri. Mai mult decât atât, legea, care a stat mult timp în sertar, a rezolvat o poarte semnificativă din proiectul de lege pe care l-a inițiat cu Daniel Suciu: pedepse cu închisoare mai dure pentru traficanții de droguri.

„Adoptarea acestei legi a fost un pas mai rapid pentru a rezolva problema pedepselor pentru traficanți, urmând ca odată cu finalizarea procedurilor parlamentare să avem și o lege prin care putem identifica și sprijini victimele traficului de droguri”, a scris pe o rețea de socializare deputatul social-democrat.

Vise și familii distruse, cam acesta este rezultatul pentru majoritatea celor care devin dependenți de droguri

Acest fenomen alarmant care a cuprins întreaga țară nu mai poate fi trecut cu vederea. Din păcate, consumul de droguri în rândul tinerilor este în creștere. Potrivit unui studiu realizat în 2019 de către Agenția Națională Antidrog, aproape 10% din tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani din România au consumat cel puțin o dată droguri. Mai mult decât atât, statisticile EMC (European Monitoring Centre) arată că România este țara cu cea mai ridicată creștere a consumului de droguri din Uniunea Europeană.

Lipsa de informație și educație adecvată în domeniul drogurilor reprezintă principalele cauze pentru care tinerii sunt prinși în această capcană a drogurilor, nefiind conștienți de riscurile și consecințele care vin odată ce  încearcă aceste substanțe psihoactive.

Medicii au început să se confrunte cu tineri care încă nu au împlinit vârsta de 18 ani și suferă de diferite boli fizice și mentale. Privind în ansamblu, consumul de droguri are un impact negativ și asupra economiei, în condițiile în care duce la scăderea productivității și la creșterea cheltuielilor pentru justiție penală și sistemul de sănătate deja greu încercat. Să nu mai vorbim de creșterea infracționalității și a violenței, care a început să se regăsească tot mai des în școli.

Gazeta de Cluj a luat legătura cu organizația non-guvernamentală Preventis, care se ocupă cu diverse campanii de prevenire antidrog și  oferă consiliere şi suport familiilor care au copii consumatori de substanțe sau care au alte dependenţe, pentru a cere un punct de vedere cu privire la înăsprirea pedepselor privind traficanții de droguri.

Potrivit Preventis, politica aceasta, a consumului de droguri, este în schimbare continuă din cauza pieței și este foarte important ca societatea românească să simtă pulsul a ceea ce se întâmplă și să se adapteze.

Preventis: Noi încurajăm ca problemele asociate cu consumul de droguri să fie tratate mai degrabă ca o problemă de sănătate publică

„Consumul problematic de substanțe psihoactive ar trebui tratat ca o problemă de sănătate, nu ca una care trebuie pedepsită deoarece pur și simplu nu funcționează. Abordarea preventivă ține de educație. Dacă aceasta, cu privire la droguri, se face sporadic, fără să existe un cadru clar, șansele ca mesajul să nu ajungă la toată lumea și într-un mod repetat pe măsura dezvoltării copiilor. Partea aceasta educațională, făcută într-un mod sistematic, consecvent, în mediile respective este vitală”, susțin reprezentanții ONG-ului Preventis.

O altă problemă pe care organizația a scos-o în evidență este faptul că România nu a dezvoltat servicii care țin de prevenirea traficului de droguri prin intervenția timpurie.

„Trebuie dezvoltate servicii legate de intervenția timpurie. Asta înseamnă oameni specializați, formați în consilierea adicției. Partea asta din păcate, în România, este destul de sărăcăcioasă. În țara noastră nu avem niciun centru acreditat pentru minorii dependenți, iar cele pentru adulți, cred că sunt vreo 10. Se investește puțin în partea de recuperare, atât în cea timpurie, cât și pentru cei care au dificultăți mai mari.

Nu vom putea să ne opunem acestei tendințe, de legalizare a marijuanei

De asemenea, Preventis a mai precizat că la nivel mondial există o tendință de legalizare a tuturor drogurilor, dar pentru România acest lucru este prea precoce.

„A legaliza lucrurile acum, în contextul în care educație nu se face și ajutor nu există, ar putea să fie o catastrofă. Mai avem de pregătit teren ca lucrurile să poată meargă în direcția aceasta”, au conchis reprezentanții Preventis.

Pentru a pune capăt, odată pentru totdeauna, acestui fenomen distrugător, autoritățile trebuie să facă eforturi consistente și să vină cu măsuri complexe. Una peste alta, propunerea legislativă făcută de cei doi deputați PSD din Bistrița-Năsăud este  piatra de temelie a acestui proces lung de luptă împotriva traficanților de droguri. Cu toate acestea, autoritățile locale trebuie să vină cu soluții și pentru tratarea consumatorilor de droguri, nu doar a traficanților. Pedepsirea lor nu reprezintă o abordare care mai funcționează într-o lume unde, în majoritatea statelor, este dezincriminat consumul propriu de droguri. De altfel, trebuie finanțate centrele de reabilitare pentru foști consumatori și dependenți, altfel, efectul așteptat de autorități poate fi cu totul altul.

Anul trecut, în luna noiembrie, cei doi deputați social-democrați au anunțat inițiativa legislativă privind controalele antidrog în școli și la festivaluri, propunere care a fost bine primită de societatea românească. Potrivit proiectului, care completa Legea 194/2011, în cazul în care există suspiciunea că s-ar putea face operațiuni cu substanțe psihoactive în școli și universități, publice sau private, dar și la evenimente, inspectoratele județene de poliție pot dispune organizarea unor controale inopinate.

Motivul pentru care acest proiect a fost respins de comisiile juridice și învățământ este faptul că nu „a fost scris bine.” Gazeta de Cluj a încercat să ia legătura cu Daniel Suciu, deputat PSD de Bistrița, pentru a afla exact care au fost problemele pentru care legea nu a trecut de comisiile juridice și învățământ. Parlamentarul nu a răspuns cererii noastre până la închiderea ediției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.