Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Luca Iancu, riscă să fie demis din funcţia de conducere în perioada care urmează. Asta deoarece, consilierii judeţeni ai PSD şi PNL, fără a prezenta însă dovezi precise, îl suspectează pe „inculpat” de repartizarea unor lucrări unor firme conduse de persoane apropiate lui Luca Iancu.
Gura târgului spune că locul lui ar putea fi luat de „junele” PSD, consilierul judeţean Daniel Suciu.

Nemulţumirile consilierilor judeţeni „uniţi întru binele judeţului”, planează şi asupra preşedintelui Consiliului Judeţean, Liviu Rusu care organizează şedinţe „după cum îl taie capul”.
Consilierii judeţeni ai PSD şi PNL au iniţiat recent un proiect de hotărâre care vizează demiterea din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a lui Luca Iancu (PD-L), şi numirea în funcţie a unui alt consilier judeţean, foarte posibil din PSD. Motivul ? Luca Iancu ar fi „aranjat” ca unele contracte finanţate din banii judeţului să ajungă la anumite firme unde lucrează soţia vicepreşedintelui.
La pol opus, personajul acuzat spune că totul ar fi de fapt un ordin politic prin care se loveşte în democrat-liberali, înainte de alegeri. Mai mult, Luca Iancu nu era vicepreşedinte în 2008 când a fost semnat contractul cu firma care a întocmit proiectul pentru reabilitarea secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, pentru care Iancu este învinuit că ar fi intervenit.
Cu toate acestea, pentru luni, 31 august pare a fi plănuită o şedinţă extraordinară în scopul „decapitării” lui Luca Iancu, semnând în acest sens 16 consilieri ai PSD şi PNL. Aşa cum era de aşteptat, pionul principal, preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, nici nu vrea să audă de organizarea unei şedinţei extraordinare constituită în baza unei „şarade”.

Războiul din CJ BN continuă

Expert în „lupte a la CJ”, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, pesedistul Gheorghe Marinescu vede situaţia posibilităţii demiterii lui Luca Iancu ca o continuare a unei probleme mai vechi. „Nu ştiu dacă am putea spune că Luca Iancu este o victimă. În acest context este vorba de continuarea unei lupte mai vechi începută în cadrul Consiliul Judeţean de pe vremea când eram preşedinte. Domnul Luca Iancu ştie că a intrat acolo şi cum a intrat, şi cred că şi dânsul se aştepta la astfel de situaţii”, a precizat pentru Gazeta de Bistriţa consilierul judeţean Gheorghe Marinescu.

Bani pe prietenii

Unul dintre susţinătorii vehemenţi ai proiectului ce vizează eliminarea din ecuaţie a vicepreşedintelui CJ BN Luca Iancu este consilierul judeţean liberal Dorin Popescu care dă ca exemplu proiectul de reabilitare a Ambulatoriului de Specialitate din cadrul Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud (Policlinica, după cum este cunoscută de majoritatea bistriţenilor) întocmit de firma Arhidynamic din Satu-Mare, firmă care a câştigat şi contractul privind reabilitarea secţiei de Pediatrie şi Medicină Legală. „S-au făcut tot felul de atribuiri şi de bani daţi mai mult sau mai puţin pe prietenii în Consiliul Judeţean. Din câte am înţeles, proiectarea este făcută de o firmă în care proprietari sunt nevestele lui Victor Michiu şi a lui Luca Iancu. Firma are sediul în Satu Mare, dar am înţeles că toate lucrările s-au făcut aici. Se va face probabil o comisie de anchetă care să analizeze situaţia. Am solicitat documente, dar nu ni se dau. Vorbim aici de bani publici. În cazul Policlinicii Bistriţa nu s-a organizat nicio licitaţie. Aici ni s-a prezentat faptul că vin nişte bani de la Ministerul Sănătăţii. Corect. Dar, în momentul în care s-a făcut această proiectare s-a făcut o greşeală. Eu sunt convins că nu vor veni banii aceştia. Pentru că, în momentul în care s-a făcut proiectarea se vorbeşte despre reabilitarea Ambulatoriului. Ori, din păcate, Ambulatoriul are o anumită consistenţă. Ştim despre ce este vorba. Ambulatoriul se ocupă numai de urgenţe. Pe când în proiectul cu Policlinica s-au băgat şi altele care nu aparţineau de Ambulatoriu, deci automat nu poate fi finanţată, cum ar fi Medicina Legală. Şi atunci, pe proiectul acesta general, ne-am trezit noi, Consiliul Judeţean, că în loc să avem contribuţia noastră simbolică care este de obicei, adică de 100.000 de euro cu cât trebuia să vină Consiliul Judeţean, acuma trebuie să dăm un milion de euro. Ori la nivel de Consiliu Judeţean, un milion de euro este enorm pentru că noi avem nişte angajamente”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa consilierul judeţean, Dorin Popescu.
Din declaraţia consilierului judeţean liberal deducem că domnia sa nu este prea familiarizat cu folosirea mai nou a termenului de „ambulatoriu de specialitate” în locul celui de „policlinică”.

Vicele Iancu crede că s-au dat comenzi politice

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Luca Iancu se declară convins de faptul că întreaga „mascaradă” nu este altceva decât un joc politic. „Aici sunt comenzi politice. Îl atacăm pe Luca, pe Rusu şi pe Olteanu… Toată lumea trage în Băsescu, iar de la nivel naţional a generat şi la nivel local. (…). Proiectul pentru reabilitarea Neonatologiei a fost câştigat de 22 de spitale din 43 de judeţe din România. Acest proiect a fost câştigat de o firmă de arhitectură din Bucureşti care a subcontractat în toată ţara. (…). Eu sunt vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud cu decizie din ianuarie 2009. Soţia mea nu a făcut niciun proiect de când sunt eu vicepreşedinte. Spitalul Judeţean, reabilitarea Neonatologiei a fost un proiect câştigat. Eu am fost la Bucureşti, împuternicit de dr. Mircea Gelu Buta, să semnăm un contract cu ministrul Sănătăţii şi cu premierul Emil Boc. Proiectul este câştigat prin Banca Mondială, este câştigată licitaţia la Bucureşti, la nivel naţional care a subcontractat în toată ţara, cu condiţia să fie femei. Au cerut femei arhitect pentru instituţiile de maternitate, pentru că femeile ştiu mult mai bine ce se întâmplă într-o maternitate. Contractul a fost câştigat în 2008 deci eu nu eram vicepreşedinte atunci. Ştiţi cum s-a câştigat acest proiect? Întâmplător, prin Banca Mondială. Firma de arhitectură din Bucureşti a subcontractat în judeţe precum Bistriţa, Cluj, Bucureşti, Braşov … în 22 de judeţe din 43 din întreaga ţară. Sunt două milioane de euro care au ajuns în judeţ, deci nu are nicio legătură cu Consiliul Judeţean, absolut nimic. Contractul semnat vine de la Bucureşti. (…). Firma din Satu Mare ? Habar nu am cine e şi a cui e. Se pare că a câştigat mai multe proiecte la Bistriţa. Nu-i primul proiect câştigat cel cu Policlinica”, a precizat pentru Gazeta de Bistriţa vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Luca Iancu.

Spune că nu-l interesează

Contactat telefonic de redactorii Gazetei de Bistriţa, consilierul judeţean Daniel Suciu a negat faptul că el ar fi vizat pentru funcţia de vicepreşedinte, cu toate că alţi colegi din politică susţin contrariul: „În primul rând sunt doar speculaţii… PSD are organisme sau organe în dotare care vor stabili persoana care va fi acolo. Astăzi eu pot să vă spun că nu mi-am manifestat intenţia de a ocupa funcţia aceasta şi deocamdată nu mă interesează funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. (…). Ceea ce i se întâmplă lui Luca Iancu are un singur vinovat: Luca Iancu care şi-a permis ca din banii Consiliului Judeţean să finanţeze firma soţiei sale şi a arhitectului şef Victor Michiu. Asta i se întâmplă lui Luca Iancu, nimic altceva. Nu are nimic de a face cu politica, ci pur şi simplu cu chestiuni la limita conflictului de interese. Aşa că, trebuie să fie bărbat şi să iasă în faţă şi să spună: Frate am greşit! Firma soţiei mele a câştigat trei contracte la Consiliul Judeţean”, a precizat consilierul judeţean Daniel Suciu.

Combinaţii de alba-neagra

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, nu dă nicio şansă organizării şedinţei extraordinare de demitere din funcţie a lui Luca Iancu. Potrivit lui Rusu, până una alta preşedintele decide ce proiecte se aprobă şi care nu. „Nu au nicio şansă să îl demită pe Luca Iancu. S-au făcut valuri în presă, combinaţii de alba-neagra. Nici nu are rost să discut despre aşa ceva. E o poveste, e o şaradă. Nu există pe ordinea de zi de luni, 31 august, decât proiectele care au aprobarea mea. Şedinţa extraordinară nu se poate convoca numai în situaţii ştiute de lege, potrivit art. 124. Nu e cazul, nu e oportun aşa cum am mai spus, nu are nicio susţinere. Sunt pur şi simplu combinaţiile unor colegi care uită câte voturi au obţinut şi care uită de la o zi la alta ce trebuie să facă ca şi consilieri. Faptul de a-şi arăta muşchii, de a face combinaţii, nu sunt decât nişte jocuri politicianiste înainte de alegeri. Dacă nu ar fi fost alegeri anul aceasta era o linişte deplină şi o armonie”, s-a arătat convins preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu.

Organizarea şedinţelor de CJ în format pro şi contra

Consilierul judeţean Dorin Popescu (PNL) mai are o nemulţumire, vis-a vis de organizarea şedinţelor de consiliu judeţean într-un mod „haotic”. Ideea este susţinută şi de consilieri judeţeni ai PSD. „Deci, la Consiliul Judeţean Rusu Liviu studiază, vede dacă are majoritate, conform şedinţei de consiliu. Acum noi nu trăim din politică ca şi el. Nu poate să ne cheme la şedinţă ori de câte ori are chef. El poate să convoace o şedinţă extraordinară de câte ori este nevoie. Legea 215 spune clar că poate convoca şedinţă preşedintele sau minim o treime din consilieri sau, în cazuri excepţionale, de forţă majoră. Pe de altă parte, stilul acesta de a convoca şedinţe numai când are majoritate şi când poate să îşi impună punctul de vedere creează, aşa, un disconfort, în primul rând pentru noi ca şi consilieri care efectiv suntem consideraţi ca o masă de manevră. Deci, ne cheamă acolo să votăm. Am avut şi cazuri în care ne-a convocat, a anunţat şedinţa, a văzut că nu are majoritatea pentru că erau plecaţi în concediu… ne-a sunat după două-trei ore că s-a amânat. Noi nu suntem bătaia de joc a nimănui. La fel cum el e ales şi noi suntem aleşi”, se arată convins Dorin Popescu.
Ca răspuns la această nemulţumire, preşedintele Liviu Rusu spune că el respectă legea, dar cei din opoziţie îşi fac jocul lor, de a ataca orice. „Legea nu prevede aşa ceva (n. r. – de a organiza şedinţe la o dată fixă). Ştiu când e oportun şi când anume trebuie convocată o şedinţă. Ţin cont când ei sunt în concediu. I-am rugat să îmi transmită fişa plecării lor în concediu. Nu am primit aşa ceva. Aşa că cine mă acuză? Cei care sunt în opoziţie! Astă-i rolul opoziţiei, de a comenta şi de a nu fi de acord cu orice, în loc să pună umărul să aducă nişte proiecte finanţate, să îmi spună şi mie unde sunt şi alte resurse că întotdeauna este binevenit, să îmi dea un sprijin real. Dar aşa ceva eu n-am văzut. Ce nu le convine? Ora ?! Data?!”, a precizat Rusu.

Transparenţă, transparenţă, transparenţă!!!

După celebrul „Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi!”, consilierii judeţeni ai PSD şi PNL repetă „Transparenţă, transparenţă, transparenţă!”, fiind în opinia lor soluţia ideală şi necesară pentru o bună funcţionare a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. „Am considerat că la ora actuală există o lipsă totală de transparenţă în Consiliul Judeţean şi asta deoarece avem un preşedinte PD-L, avem un vicepreşedinte tot PD-L şi un alt vicepreşedinte PNL, colegul nostru Mihai Bumbu, care e un fel de femeie de serviciu, mai mult cu curăţenia. Pe când partea legată de investiţii, unde se rulează foarte multe fonduri este pe partea PD-L. Cel mai ideal ar fi să existe măcar câte un reprezentat de la fiecare partid la conducerea judeţului, pentru transparenţă. Mie mi se pare că se transformă Bistriţa într-un fel de caz Udrea, datorită lipsei de transparenţă. (…) Să nu creadă cineva că dacă acum noi, peneliştii, la ora actuală facem o contestaţie şi un proiect de hotărâre în care semnăm împreună cu PSD, am fi la remorca lor. Departe de noi! Suntem un partid de opoziţie. Noi suntem obligaţi să urmărim şi interesele PNL. Avem şi noi primării fără bani. Toţi banii merg la primăriile PDL. Mi se pare absolut incalificabil ce se întâmplă la nivel de judeţ”, spune consilierul Dorin Popescu.
Totodată, consilierul judeţean Daniel Suciu (PSD), pledează pentru transparenţă în scopul stopării chestiunilor imorale. „Vreau ca în Consiliul Judeţean să fie mai multă transparenţă decât până acum. Chestia aceasta o vom dovedi printr-o comisie de anchetă. Şi anume că la adăpostul netransparenţei se produc multe lucruri imorale acolo, s-ar putea chiar şi ilegale”, se arată convins consilierul judeţean, Daniel Suciu.

Ca şi o concluzie, cu mai multă sau mai puţină transparenţă, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a devenit renumit chiar şi la nivel naţional datorită neînţelegerilor existente aici, un loc al circului interminabil, al boicotărilor, demiterilor şi demisiilor în masă. Astfel că problema „evacuării”, pe motive fie ele întemeiate sau nu, a unuia dintre vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, nu mai constituie o noutate, cel puţin pentru mass-media obişnuită cu asemenea surprize. Cu atât mai mult cu cât ne apropiem cu paşi repezi de alegerile prezidenţiale, iar… cărţile vor fi puse pe masă, domnilor!

Iulia STUPINEAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.