Șeful diplomației Ungariei, Péter Szijjártó, aflat într-o vizită în Tunisia luni, a criticat politica Bruxelles-ului și a avertizat că viitoarea președinție ungară a UE se va desfășura într-o perioadă plină de pericole, migratia fiind una dintre cele mai mari provocări, relatează MTI, informează News.ro.

Ungaria se pregătește să preia președinția Consiliului UE începând cu 1 iulie.

În loc să finanțeze ONG-urile care transportă migranți, Bruxelles-ul ar trebui să investească în dezvoltarea gărzilor de coastă în Africa de Nord, a declarat ministrul ungar de externe și al comerțului exterior, Péter Szijjártó, după întâlnirea cu președintele Tunisiei, Kais Said.

Situația este agravată de politicile pro-migrație ale oficialilor de la Bruxelles, care sunt dăunătoare atât pentru Europa, cât și pentru Africa de Nord, deoarece imigrația ilegală reprezintă o amenințare pentru țările de tranzit și de destinație, a subliniat Szijjártó. „Pentru a putea acționa eficient împotriva migrației, la Bruxelles ar fi necesare două schimbări. În primul rând, trebuie să încetăm finanțarea ONG-urilor care cooperează cu traficanții de persoane și transportă migranți”, a spus ministrul maghiar. „Aceste ONG-uri transportă migranți pe Marea Mediterană, colaborează cu traficanții de persoane și aduc imigranți ilegali în Europa – pentru bani”, a acuzat el. „În locul finanțării acestor ONG-uri care transportă migranți, ar trebui finanțată garda de coastă din țările din Africa de Nord”, a continuat Szijjártó.

În contextul expansiunii populației Africii, care va crește cu 750 de milioane de persoane în următorii 20 de ani, sunt necesare programe semnificative de dezvoltare economică, a atras atenția ministrul Szijjártó. Dacă Europa nu sprijină aceste eforturi, se va confrunta cu provocări umanitare și de securitate pe care nu le va putea gestiona, a avertizat oficialul maghiar.

Urmărirea rapoartelor speciale ale Curții de Conturi Europene va fi o sarcină importantă a președinției ungare a UE, cu accent pe gestionarea cauzelor fundamentale ale migrației, inteligența artificială, etichetarea alimentelor și securitatea aprovizionării cu gaze a Uniunii, a anunțat ministrul János Bóka, responsabil cu afacerile Uniunii Europene, pe Facebook, după discuțiile cu președintele Curții de Conturi Europene, Tony Murphy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.