Un caz aparent banal, ca multe altele care ajung pe birourile polițiștilor și procurorilor bistrițeni, a avut un happy-end de senzație. Ioan Cristian Hoalbă a depus o plângere la Poliție în legătură cu dispariția unui TIR încărcat cu motoare din fața locuinței proprii. Însă anchetatorii avea să descopere că şi acesta este implicat în poveste.

 

Spre deosebire de alte cazuri, atât polițiștii cât și procurorii implicați în investigarea acestei plângeri, și-au luat treaba în serios, iar finalul a fost unul neașteptat.

Partea vătămată, cetățeanul cu plângerea din Prundul-Bârgăului, nimeni altul decât Ioan Crstian Hoalbă – naşul primarului de Prundu Bârgăului, Doru Crişan -, din calitatea de reclamant s-a transformat în suspectul principal al acestui caz. Senzaționalul a intervenit după efectuarea unei percheziții la acesta acasă. Pe principiul „unde dai și unde crapă”, anchetatorii au avut parte de o surpriză imensă. Au dat peste un caz, posibil de fraudă uriașă cu fonduri europene. Asemenea gen de infracțiuni fiind de competența DNA, caimacul va fi luat de acest parchet, polițiștii și procurorii bistrițeni mulțumindu-se cu motoarele.

 

Reclamaţia buclucaşă

Pe la jumătatea lunii aprilie 2016, imediat după ce procurorii DNA au descins la Prundu Bârgăului, Ioan Cristian-Hoalbă a depus o reclamație la poliție privind dispariția în timpul nopții a unui TIR încărcat cu motoare second-hand pentru diverse tipuri de autoturisme aduse dintr-o țară a Uniunii Europene. După înregistrarea reclamației, spre neșansa lui Ioan Cristian Hoalbă, aceasta a fost repartizată pentru soluționare polițiștilor de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ BN. Echipa desemnată cu ancheta cauzei, sub coordonarea prim-procurorului interimar de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița, Romeo Potop, fost șef al DIICOT BN, s-a pus serios pe treabă. Nu aveau prea multe elemente la dispoziție în demararea anchetei, decât reclamația lui Hoalbă.

 

Camerele video, firul salvator pentru anchetatori

Din investigațiile preliminare efectuate a mai rezultat că nimeni nu a văzut pe timpul nopții momentul când a fost sustras TIR-ul, acesta dispărând pur și simplu din curtea locuinţei din Mijlocenii Bârgăului a lui Hoalbă, acesta devenind unic proprietar după ce Doru Crişan i-a vândut şi partea sa. In extremis, echipa de anchetatori a recurs la ultima soluție care o mai aveau la dispoziție. Au luat la vizionat, la propriu, toate înregistrările video de pe DN 17 și din cameră video în cameră video, urmărind virtual traseul TIR-ului pe șoselele patriei, anchetatorii au ajuns la o adresă în județul Argeș, undeva lângă Pitești.

Din mai multe capturi video realizate au reținut figurile indivizilor care au sustras TIR-ul, aceștia, având în vedere lungimea traseului, au făcut mai multe opriri în stații de alimentare cu carburanți și popasuri turistice. Cu fotografiile „hoților” în mână, polițiștii bistrițeni au cerut ajutorul celor de la Argeș. Unul dintre judiciariștii argeșeni, specialist în delicvența locală, i-a identificat fără nici un dubiu pe indivizii care au sustras TIR-ul din fața locuinței lui Ioan Cristian Hoalbă.

 

Comunicat IPJ sec, aparent fără nici legătură cu BN

În rest lucrurile s-au petrecut aidoma cu cele cuprinse în comunicatul IPJ BN.

„La data de 25 aprilie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale în colaborare cu Poliția Oraș Năsăud, Poliția Oraș Beclean și Serviciul Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița Năsăud, sprijiniți de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, fiind în continuarea cercetărilor într-o cauză penală aflată sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița-Năsăud, au efectuat nouă percheziții domiciliare pe raza județului Argeș la locuințele unor persoane, cu vârste cuprinse între 21 de ani și 46 de ani.

În urma perchezițiilor efectuate de către polițiști au fost identificate și ridicate bunuri și valori în vederea efectuării cercetărilor, respectiv: 214 motoare auto având capacitatea cilindrică de 1,5 DCI, suma de 2.000 euro, telefoane mobile, cartele SIM, laptop-uri, plăcuțe cu numere de înmatriculare precum și diverse înscrisuri care fac obiectul cauzei.

De asemenea, au fost indisponibilizate două autoutilitare ( cap tractor) marca Volvo respectiv marca Scania și o semiremorcă marca Schmitz, cu o valoare de piață de 32.000 euro, folosite la comiterea de infracțiuni. Totodată, au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, un număr de șapte persoane în baza mandatelor de aducere emise în cauză iar față de trei persoane, cu vârste cuprinse între 27 de ani și 46 de ani, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați judecătorului de drepturi și libertăți, cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Cercetările sunt continuate de către polițiști pentru stabilirea și identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracțională.

Acțiunea s-a realizat cu suportul de specialitate a Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române”.

Și de aici tăcere, nimeni nu mai spune ce s-a petrecut în continuare, deși opinia publică estre îndreptățită să ia la cunoștință de mersul anchetei.

 

Motoarele nu erau second-hand

Din surse apropiate cazului „Motoare”, Gazeta de Bistrița reușit să completeze comunicatul poliției și să devoaleze opiniei publice întreaga poveste.

Indivizii reținuți la Pitești, printre care și autorii așa-zisului furt al TIR-ului, strânși cu „ușa” de anchetatori, au făcut o dezvăluire incredibilă. TIR-ul în cauză a fost sustras din fața locuinței lui Hoalbă la cererea și instigarea acestuia. Cei reținuți în Pitești făceau parte dintr-o grupare mai vastă specializată în trafic cu motoare de autoturisme provenite din UE. Rațiunea acestei manevre din punctul de vedere a lui Hoalbă, probabil a fost să acopere operațiunea de trafic și să o securizeze față de autorități. Interesant este și faptul că în reclamația depusă la poliție, Hoalbă reclamă că odată cu TIR-ul au dispărut 70-75 de motoare, second-hand. În momentul în care a fost găsit TIR-ul la Pitești, percheziția acestuia a adus prima surpriză anchetatorilor: în auto-marfar au fost găsite peste 200 de motoare noi, sigilate din uzină. Inițial odată cu reclamația dispariției TIR-ului, Hoalbă a prezentat și documente privind încărcătura auto-marfarului, 70 de motoare second-hand, care aparent erau legale.

 

Hoalbă a fost percheziţionat

După ce Hoalbă a fost dat „în gât” de complici, anchetatorii bistrițeni, sub coordonarea procurorului Romeo Potop, au recurs la următoarea mișcare menită să ducă la rezolvarea în totalitate a cazului: au obținut de la instanța legală o autorizație de percheziție la domiciliul lui Ioan Cristian Hoalbă, naşul de cununie al primarului Doru Crișan.

Despre acest lucru, ”Gazeta de Bistrița”, în baza unor informații obținute pe surse, în exclusivitatea a publicat un material întitulat ”Noi percheziții la Prundul-Bârgăului! Vizată casa nașului lui Doru Crișan”. Articolul devoala faptul că Hoalbă ar fi implicat în mai multe afaceri necurate cu o firmă de transport, prin intermediul căreia prelua din ţările europene, în special din Germania, comenzi de transport mărfuri cu diferite destinaţii. Numai că pe traseu, mărfurile transportate se volatilizau.

 

Şi aici se vorbeşte de fraudarea de fonduri europene! Drumul duce spre DNA

Percheziția efectuată la domiciliul lui Ioan Cristian Hoalbă a adus poate cea mai mare surpriză a acestui caz. La un moment dat unul din polițiștii care efectuau percheziția, în căutare de probe pentru documentarea activității infracționale a suspectului, a dat din întâmplare peste circa 300 de contracte de angajare, completate, cu datele de identificare a unor persoane, care nu aveau legătură cu cazul investigat. Contrariat l-a informat pe procurorul Potop despre această situație. Inițial acesta a dat dispoziție ca documentele respective să nu fie ridicate, dar ulterior a revenit și a spus polițistului în cauză să ridice toate documentele găsite. O decizie salutară, fiindcă ulterior s-a constatat că toate contractele de muncă erau false și aveau drept scop derularea unor operațiuni ilicite cu fonduri europene. Investigarea unor asemenea fapte, fraudarea unor fonduri europene, fiind de competența DNA, s-a luat decizia declinării competenței către DNA, Serviciul Teritorial Cluj-Napoca.

Bulversat, într-un moment de sinceritate Ioan Cristian Hoalbă s-a lamentat anchetatorilor și regreta faptul că a depus reclamație la poliție în legătură cu dispariția TIR-ului și că mai bine nu făcea acest lucru, deoarece nu se mai găseau documentele respective.

7 COMENTARII

  1. Astea sunt stiri de campanie, daca tot sunteti asa de informati prezentati comunicatul de presa dat de DIICOT sau de DNA legat de toate „cazurile” din Prundu Bargaului, respectiv mandatele de perchezitie ca sunteti informati, sau toate aceste „povesti” sunt stiri pe surse din partea Vicelui de Prund si a PNLului si niciuna confirmata.

  2. Pai oare de unde atitea camioane in tara si in spania?din munca cinstita?din corectitudine fata de angajati?el nu si.a platit integral o mare parte din soferii ce au plecat din firma care s.au saturat de tot ce au vazut ca face in spania,care s.au saturat de munca peste program ce le era impusa de el care s.au saturat de minciunile lui care nu mai vroiau sa faca anumite ilegalitati pt el ca altfel nu isi primeau banii pt munca de sofer care s.au saturat sa stea la mina lui sa semneze ordine de plata in avans pe 2 luni pt a isi lua salariul care s.au saturat de toti hotii de motorina ce veneau si ii alimentau camioanele si multe multe alte magarii ce dl le face.poate se va face dreptate acum si nu vor mai pica si altii la mina lui sa isi bata joc de ei.

  3. Bine spus claudiu uveges,am fost colegi la acest cristian ioan hoalba si pot demonstra ca am lucrat pentru el si facea multe excrocheri mai ales in spania si eu stiu ca cineva ii fura remorci cu motoare si cu caucicuri de la irun de la o firma nu mai retin cum se numea…iar pe urma dezmembra remorcile in garaj la el in campo real in perioada 2014 februarie aprilie nu mai retin exact iar pe urma am lucrat si pentru el in germania la Nürnberg cu tot felu de contracte care nu prea erau atat de legale, mie si acum mie dator cel putin 1000 de euro ,dar eu nu am timp si bani de aruncat pe geam ca sa ma judec cu el .Dar cu siguranta nu il va ajuta Dumnezeu si la un moment dat sper sa fie tras de maneca pentru toate smecheriile facute

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here