Sorin Șorobetea, bărbatul din Sângeorz Băi, care în 2018 a fost condamnat pentru trafic de droguri la 3 ani și 6 luni de închisoare și liberat condiționat în vara anului 2020, a fost trimis în judecată în octombrie anul trecut cu o listă mult mai lungă de infracțiuni: nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept și trafic de droguri de risc și mare risc, deținere de droguri de risc și de mare risc, pentru consum propriu și efectuarea oricăror operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive.

În luna mai a anului trecut, Sorin Șorobetea a căzut din nou în plasa procurorilor DIICOT, după ce a mers în localitatea Pinticu Tecii și a intrat fără drept curtea imobilului unei persoane de 43 de ani. La solicitarea acesteia de a părăsi curtea, Șorobetea a fi refuzat, adresând totodată amenințări cu moartea folosindu-se de un pistol cu potențial letal supus autorizării.

“Ulterior, pe fondul apariției a patru bărbați în fața locuinței, bărbatul de 33 de ani ar fi executat două focuri de armă, amenințând totodată cu moartea pe unul dintre bărbați.

Polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița, împreună cu luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au intervenit la locul evenimentului, unde au descoperit și ridicat pistolul folosit de bărbat, acesta fiind ulterior condus la sediul poliției, pentru audieri.

În continuarea cercetărilor, la data de 9 mai, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au dispus reținerea bărbatului de 33 de ani și au efectuat 4 percheziții domiciliare în municipiul Bistrița și orașul Sângeorz Băi.

În urma activităților desfășurate, au fost ridicate, în vederea documentării faptelor, două pistoale neletale cu bile, nesupuse autorizării, 5 cartușe pentru armă neletală, aproximativ 20 de grame de substanță vegetală, de culoare verde olive, susceptibilă a avea efect psihotrop, aproximativ 3 grame de substanțe psihoactive, două grindere de mărunțit, un cântar de precizie și plicuri de tip zip-lock, folosite pentru ambalarea substanțelor psihoactive.

Totodată, din cercetări, a reieșit faptul că, în vara anului 2021, bărbatul ar fi deținut în locuința sa din municipiul Bistrița, 100 de grame de substanță psihoactivă, cunoscută sub numele de „sare de baie” și 1 kilogram de cannabis, în scopul comercializării.

În timpul desfășurării percheziției domiciliare, din municipiul Bistrița, a fost depistat un cetățean spaniol de 45 de ani, care s-a prezentat la locația percheziționată conducând un autoturism. Asupra acestuia, polițiștii au descoperit două plicuri, în care se afla o substanță vegetală susceptibilă a avea efect psihotrop.

În urma testării cu aparatul DrugTest de către polițiștii Biroului Rutier, a reieșit faptul că șoferul este pozitiv în cazul substanței cannabis, fiind condus la spital pentru recoltarea de probe biologice.

Ulterior, la solicitarea polițiștilor, bărbatul a predat de la locuința sa un recipient, în care se aflau mai mulți muguri vegetali susceptibili a avea efect psihotrop.

La data de 10 mai, polițiștii au efectuat 3 percheziții domiciliare, la imobile folosite de către cetățeanul spaniol, în municipiul Bistrița și Ragla.

În urma activităților, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 10 grame de substanță vegetală, de culoare verde olive, susceptibilă a avea efect psihotrop, un cântar de precizie, un grinder ce conținea urme de substanță vegetală și mai multe plicuri de tip zip-lock.

Din cercetări, a reieșit faptul că cetățeanul spaniol ar fi introdus ilegal pe teritoriul României cantități de cannabis, efectuând totodată în cursul anului 2021 mai multe operațiuni de vânzare”, s-a arătat în comunicatul IPJ Bistrița-Năsăud transmis publicității în mai anul trecut.

Ulterior, Sorin Șorobetea a fost arestat preventiv și se află după gratii și în acest moment.

Ancheta a durat doar 5 luni

După câteva luni de anchetă, mai precis în luna octombrie a anului trecut, Șorobetea a fost trimis în judecată pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept și trafic de droguri de risc și mare risc, deținere de droguri de risc și de mare risc, pentru consum propriu și efectuarea oricăror operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive.

Când procurorii au început ancheta, Șorobetea era acuzat și de violare de domiciliu, amenințare și conducerea unui vehicul sub influența altor substanțe, infracțiuni pentru care s-a dispus clasarea. Acuzațiile de violare de domiciliu și amenințare au căzut din cauză că persoanele din Pinticu Tecii în curtea cărora Șorobetea a intrat și i-a amenințat, și-au retras plângerile. Cât despre cea de conducerea unui vehicul sub influența altor substanțe, anchetatorii nu au putut proba faptul că Șorobetea a fost cel care a condus autoturismul cu care s-a deplasat în localitatea respectivă, fiindcă împreună cu el mai erau doi bărbați.

A procurat un pistol cu gaze și l-a modificat artizanal în armă letală

Dar să vedem ce scriu procurorii DIICOT în rechizitoriu.

“În fapt, la data de 8 mai 2022, prin jurul orelor 21:45, inculpatul Șorobetea Sorin, s-a deplasat în localitatea Pinticu Tecii cu autoturismul deținut de acesta marca BMW cu numărul de înmatriculare (…) împreună cu numiții (…) și (…). Inculpatul Șorobetea Sorin a pătruns în curtea imobilului (…) din localitatea Pinticu, (…), fără acordul persoanei vătămate (…) având asupra lui o armă cu potențial letal iar la insistențele acesteia de a părăsi curtea imobilului, numitul Șorobetea Sorin a refuzat să se supună solicitării persoanei vătămate, a scos o armă scurtă din categoria celor supuse autorizării și a amenințat-o, afirmând că o să o împuște.

În aceeași împrejurare, inculpatul Șorobetea Sorin, a amenințat că îl va împușcă cu aceeași armă pe numitul L.M.A. în timp ce se afla în fața porții persoanei vătămate. La scurt timp, inculpatul (…) a executat două focuri de armă fără drept, pe fondul unui conflict cu martorii (…), (…), (…), (…), (…), în timp ce se afla pe drumul public din fața imobilului cu nr. 75, localitatea Pinticu, (…). Martorii (…) și (…) l-au abandonat pe suspectul Șorobetea Sorin în localitatea Pinticu Tecii și au plecat cu autoturismul marca BMW cu numărul de înmatriculare (…)”,

Potrivit anchetatorilor arma folosită de Șorobetea era un pistol cu gaze, din categoria armelor neletale, dar care ar fi fost modificat artizanal, astfel încât să poată fi încărcat cu glonț, devenind astfel o armă letală.

“Modificările aduse pistolului deținut ilegal de către inculpatul Șorobetea Sorin îl transformă într-o armă interzisă, încadrată în categoria A (n. r. – arme care pot fi deținute și folosite numai de către instituțiile publice cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale) 10 din anexa 1 la Legea 295/2004 («confecționată special pentru a produce zgomot sau pentru a împrăștia gaze nocive, iritante sau de neutralizare, care nu îndeplinește condițiile de siguranță a tragerii și care nu prezintă garanția că nu poate fi transformată pentru a expulza o alică, un glonț sau un proiectil prin acțiunea unui combustibil de propulsie») – arme interzise. (…)

Inculpatul Șorobetea Sorin a procurat pistolul respectiv de la o persoană neidentificată din zona istorică a Moldovei în toamna anului 2021 și l-a deținut ilegal până la data de 8.05.2022 când arma a fost ridicată de către organele de poliție. Inculpatul nu a fost niciodată autorizat să dețină, să poarte sau să folosească arme letale sau neletale supuse regimului autorizării. Fapta de a deține, fără drept din toamna anului 2021 și până la data de 8.05.2022 o armă letală interzisă, realizează condițiile de tipicitate a infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, prev. de art. 342 alin.1 și 5 C.pen. Fapta de a executa fără drept, la data de 8.05.2022 un foc cu pistolul deținut ilegal, realizează condițiile de tipicitate a unui act material al infracțiunii de uz de armă fără drept, prev. de art. 343 alin.1 C.pen.”, mai precizează procurorii DIICOT în rechizitoriu.

A mai folosit pistolul și în alte rânduri

Se pare că nu era prima dată când Șorobetea folosea arma. Anchetatorii au aflat din declarațiile unor indivizi din anturajul acestuia, audiați ca martori în dosar, că Șorobetea a mai folosit-o în decembrie 2021, dar și în martie – aprilie 2022.

“În luna decembrie 2021, având o solicitare de a vinde 10 grame de sare de baie, inculpatul Șorobetea Sorin s-a deplasat împreună cu martorul (…) și cu o altă persoană având asupra sa pistolul în cauză, pe raza comunei Budacu de Jos, însă tranzacția nu a mai avut loc. Pe drumul de întoarcere, pentru a face impresie, întrucât martorul (…) avea o datorie rezultată din vânzarea de sare de baie de 1000 lei, pe drumul dinspre (…), într-o zonă nelocuită, în câmp a oprit autoturismul și a executat un foc cu pistolul pe care-l avea asupra sa. Inculpatul avea pistolul asupra sa, întrucât aprecia că ar fi putut fi bătut de posibilul client, care putea fi de etnie rromă. (…)

S-a mai stabilit că în perioada martie – aprilie 2022, în 2 rânduri inculpatul Șorobetea Sorin a executat fără drept focuri de armă letală cu același pistol pe care l-a folosit și cu ocazia incidentului din noaptea de 8.05.2022”, au mai arătat procurorii.

Eliberat din penitenciar a reluat traficul de droguri

Totodată, anchetatorii mai precizează faptul că după eliberarea sa din penitenciar, Șorobetea a mai avut preocupări pe linia traficului de droguri, “întrevăzând posibilitatea obținerii facile a unor câștiguri însemnate și-a reluat activitatea achiziționând în scop de revânzare și valorificând cannabis, pastile de Ecstasy, dar și substanțe psihoactive”.

“În vara anului 2021, inculpatul Șorobetea Sorin a deținut în scop de revânzare 100 grame de substanțe psihoactivă precum și cannabis, oferindu-i spre vânzare substanțe psihoactive martorului (…), însă acesta a refuzat. (…)

În toamna anului 2021, inculpatul Șorobetea Sorin i-a dat spre vânzare martorului (…) 30 de plicuri conținând câte un gram de substanțe psihoactive, în prezența martorului (…). (…)

În cursul lunii iulie 2021, inculpatul Șorobetea Sorin a mers însoțit de o persoană pe nume (…) la locuința martorei (…) situată în ora; Bistrița, aleea Tihuța, împreună cu (…) și le-a pus la dispoziție pentru consum celor 3 persoane sare de baie. În aceleași împrejurări, inculpatul i-a dat martorei (…) cantitatea de 35 grame sare de baie cu prețul de 80 lei/gram, însă martora nu a mai plătit substanțele.

Tot în luna iulie 2021, inculpatul Șorobetea Sorin a locuit împreună cu (…) și (…) la locuința martorei (…), trei săptămâni, oferindu-le zilnic celor 3 persoane pentru consum sare de baie, cel puțin cantitatea de 50 de grame în total. (…)

În perioada martie – august 2021, inculpatul Șorobetea Sorin i-a vândut martorului (…) de câte cel puțin 2 ori pe săptămână, în minim 40 de rânduri cantități de sare de baie de 2-5 plicuri cu asemenea substanțe, la prețul de 100 lei/plic, iar într-una dintre ocazii în luna august, inculpatul i-a dat martorului pe lângă 20 de plicuri de sare de baie, cu titlu gratuit și pastile de ecstasy- amfetamină (drog de mare risc).

Martorul (…) a arătat că a cumpărat de la inculpatul Șorobetea Sorin de cel puțin 120 de plicuri cu sare de baie, în plicuri fiind cantități de 0,8 grame. Prin vânzările de substanțe psihoactive, martorului (…), inculpatul Șorobetea Sorin a obținut cel puțin suma de 12.000 lei. (…)

În vara anului 2021, martora (…) se afla în orașul Sângeorz Băi împreună cu martorul (…), împrejurare în care s-au întâlnit cu inculpatul Șorobetea Sorin. Întrucât inculpatul Șorobetea Sorin se deplasa cu autoturismul său înspre oraș Bistrița, i-a luat în autoturism și pe martorii (…) și (…). Pe timpul deplasării, inculpatul Șorobetea Sorin a scos de sub scaunul din dreapta față al autoturismului o pungă cu cantitatea de minim 300 grame de substanțe psihoactive și a întrebat-o pe martoră dacă nu dorește să-i vândă 10 plicuri de substanță la care îi va da 2 plicuri gratuit, însă martora a refuzat.

În perioada august septembrie 2021, timp de 2 săptămâni, martora (…) a locuit la martorul (…), timp în care în fiecare zi în minim 14 rânduri, aducând de fiecare dată câte un plic cu sare de baie care era prizată de inculpat împreună cu martorii.

În cursul lunii august 2021, cu ocazia unei petreceri în stațiunea Figa, inculpatul Șorobetea Sorin i-a vândut cu suma de 600 lei, un număr de 10 pliculețe cu sare de baie, martorei (…), substanțe consumate la petrecere. (…)

Martora (…) îl cunoaște de mai mult timp pe inculpatul Șorobetea Sorin întrucât acesta avusese cu sora martorei o relație apropiată. În cursul lunii iunie 2021, martora l-a contactat pe inculpat care s-a deplasat la locuința acesteia. Fiind interesată să cumpere cannabis, inculpatul Șorobetea Sorin, având asemenea substanțe pentru consum propriu, i-a dat cu titlu gratuit martorei (…) cantitatea de 0,6 grame de cannabis. În perioada următoare iunie-iulie 2021, în alte 4 ocazii când se întâlnea cu martora (…), inculpatul Șorobetea Sorin i-a dat cu titlu gratuit, de fiecare dată, câte un pliculeț cu câte 0,6 grame de cannabis, din cantitățile pe care le avea asupra sa pentru consum propriu. (…)

În cursul lunilor aprilie – mai 2022, inculpatul Șorobetea Sorin s-a deplasat cu autoturismul său marca BMW, la domiciliul martorei (…) din Prundu Bârgăului, a condus-o pe martoră la domiciliul său unde i-a dat pentru consum, sare de baie și cannabis, dintr-un joint pe care îl avea preparat. În aceeași împrejurare inculpatul și martora (…) s-au deplasat cu autoturismul la locuința numitei (…) din Bistrița Bârgăului pe care au adus-o în locuința inculpatului consumând toți 3 sare de baie până a doua zi dimineața”, mai arată procurorii în rechizitoriu.

Dacă va fi găsit vinovat, Șorobetea riscă ani grei de închisoare, la care se vor mai adăuga și restul zilelor rămase neexecutate, 192, din pedeapsa anterioară, adică circa 6 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.