O breşă de securitate a avut loc la Camera Deputaţilor, Secretariatul General al forului legislativ anunţând că în acest moment nu există nicio solicitare de răscumpărare a datelor şi că se redactează o plângere la DIICOT, relatează realitatea.net.

Instituţia precizează că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public.

Potrivit unor surse citate de Realitatea, site-ul a fost spart în weekend, iar printre documentele sustrase se află și documente personale, inclusiv ale premierului Marcel Ciolacu.

Potrivit unor surse guvernamentale, hackerii au cerut o sumă de 0,8 bitcoin în schimbul eliberării datelor, ceea ce reprezintă aproximativ 40.000 de euro.

„Am obținut peste 250.000 MB de documente și contracte, dar și mai multe informații de la Camera Deputaților din România. Vom publica mai întâi o mică parte din aceste date”, au anunțat hackerii în mediul online, potrivit realitatea.net.

„A avut loc, într-adevăr, o breşă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. Ca urmare a acestei situaţii, Departamentul specializat din Camera Deputaţilor redactează o plângere la DIICOT”, a anunțat Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

„Este important de menţionat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public”, a mai arătat instituţia.

Referitor la breşa de securitate la site-ul Camerei Deputaţilor, Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, spune că este în desfăşurare o anchetă tehnică, iar atunci când va exista un raportul tehnic final, va prezenta concluziile documentului.

„Este responsabilitatea direct a Camerei Deputaţilor. E foarte important să ştie toată lumea că, în momentul de faţă, avem pe rol mai multe modificări legislative la legea securităţii cibernetice, pentru a înăspri cât se poate de mult această legislaţie, pentru a proteja cât mai mult oamenii. Şi un alt element foarte important, odată cu realizarea infrastructurii de cloud guvernamental, vom avea una dintre cele mai bune infrastructurii de securitate cibernetică din lume, până la finalul anului 2024. Asta vorbim despre ceea ce facem astăzi acum. Sunt date care se colectează, în momentul de faţă. Noi suntem într-un stadiu în care faţă de anul 2023, 2022, în fiecare an avem o creştere cu 10-12% a atacurilor cibernetice la adresa companiilor şi instituţiilor publice din România. Avem o medie zilnică de aproximativ 25.000 – 50.000 plus minus şi ce e important este că şi în cazul instituţiilor publice avem undeva la 200-250 de atacuri pe zi, în medie. (…) Vorbim de date finale atunci când va fi terminată toată ancheta tehnică la nivelul Camerei Deputaţilor.

Astăzi România este furnizor de securitate cibernetică nu doar pentru cetățenii României. Avem instituții care sunt recunoscute la nivel mondial ca fiind unele dintre cele mai bune, iar astăzi România se situează pe locul 6 pe plan mondial la nivel al securității cibernetice. Așa că datele românilor sunt în siguranță. (…)

Încă nu se știe conținutul datelor care au fost furate de la Camera Deputaților. Urmează ca în urma anchetei care se desfășoară în momentul de față, să se stabilească foarte clar cine sunt făptașii”, a afirmat ministrul Bogdan Ivan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.