sursa foto: Facebook FSLI

Sindicatele din educație au anunţat, marți, declanşarea grevei generale în data de 22 mai. Protestul de săptămâna viitoare va fi precedat de o grevă de avertisment, miercuri, timp de două ore.

Reprezentanții celor trei mari federații sindicale din învățământ – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au anunțat astăzi că, pe data de 22 mai va avea loc greva generală, pentru care au votat peste 73% dintre cadrele didactice.

„Conform datelor referendumului declanşat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret împreună cu FSLI, din cei 70.000 de membri de sindicat, 73,23% s-au exprimat în favoarea declanşării grevei generale cu începere din 22 mai.

Greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, de declanşarea unei greve de avertisment care va avea loc cu începere din 17 mai, în intervalul orar 11-13, cu încetarea tuturor activităţilor specifice care ar trebui să se desfăşoare în unităţile de învăţământ preuniversitar”, a afirmat Marius Nistor, liderul „Spiru Haret”.

El a transmis un mesaj angajaților din domeniul educaţiei care nu s-au exprimat în favoarea grevei.

„Prin tăcerea noastră legitimăm toate deciziile lor nefavorabile sistemului de învăţământ şi menţinerea unui statut social mai mult decât derizoriu”, a spus Marius Nistor.

Liderii de sindicat au ţinut să precizeze că aceasta este prima grevă generală care se declanşează la final de an şcolar, subliniind că examenele naţionale susţinute de absolvenţii claselor a VIII-a şi a XII-a „ar putea fi bulversate” de conflictul de muncă.

Greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislației în vigoare, de declanșare a unei greve de avertisment care va avea loc o începere din 17 mai, în intervalul orar 11-13, cu încetarea tuturor activităților specifice care ar trebui să se desfășoare în unitățile de învățământ preuniversitare de învățământ preuniversitar. Potrivit lui Marius Nistor, în acest interval, copiii vor rămâne în clase și vor fi supravegheați de către cadrele didactice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.