Marius Bărbulescu, liderul sindical al școlii de poliție Septimiu Mureșan din Cluj Napoca, a fost trimis la psiholog de comisarul șef de poliție Sorin Borzan, unul dintre șefii unității de învățământ din Cluj Napoca. Bărbulescu spune că evaluarea lui psihologică face parte dintr-o serie de abuzuri pe care șefii școlii de poliție le fac împotriva lui pentru că a semnalat în spațiul public mai multe nereguli care au loc în cadrul școlii de poliție Septimiu Mureșan Cluj-Napoca.

Marius Bărbulescu, liderul sindicatului de poliție Mihai Viteazu, a fost trimis la psiholog de către Sorin Borzan, unul dintre șefii Școlii de poliție Septimiu Mureșan Cluj Napoca. Omul spune că această evaluare ar face parte, de fapt, dintr-o serie de abuzuri pe care șefii le fac împotriva lui. Motivul constă în faptul că Bărbulescu a tras mai multe semnale de alarmă vizavi de neregulile care au loc în cadrul școlii de poliție clujene.

”Mi s-a confirmat încă o dată că motivul pentru care am fost testat psihologic îl reprezintă postările de pe pagina „Facebook” a Sindicatului Polițiștilor „Mihai Viteazul”. La 14, 30, m-am prezentat la întâlnirea programată, primind adresa Compartimentului Psihologic nr. 124821 din 05.11.2019, ocazie cu care am aflat, în sfârșit, cine este „voinicu” care și-a asumat trimiterea mea la psiholog, pe motiv că mă suspectează de…”comportament dezadaptativ”… Cine credeți că era?

Nimeni altul decât șeful meu nemijlocit, comisar de poliție Sorin – Călin Borzan, director adjunct al Școlii de Agenții de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj – Napoca si președinte totodată al Asociației Internaționale a Polițiștilor – Secția 4 Cluj.

Dacă mai punem la socoteală că acest veritabil „nemuritor”, înțepenit de 12 ani în funcția de director adjunct al Școlii de Agenții de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca nu a absolvit nicio școală de poliție a Ministerului Afacerilor Interne și a sărit „gardu” în Poliția română, având ca pregătire de bază Școala de Artilerie Antiaeriană și Radiolocație, avem imaginea clară a celui care mă vede ca pe un ciudat”, spune Marius Bărbulescu.

Sorin Borzan a refuzat să facă vreun comentariu despre cererea semnată de el care îl trimite pe sindicalist la psihologul școlii de poliție.

Purtătorul de cuvânt al Școlii de poliție Septimiu Mureșan Cluj Napoca spune că evaluarea face parte dintr-o procedură normală. ”Trimiterea domnului Bărbulescu la psiholog face parte dintr-o evaluare normală a personalului școlii. Mai ales pentru că el vine la noi prin intermediul unei detașări”, a declarat Popa Alice, ofițer relații publice în cadrul școlii clujene.

Contre cu șefii școlii de poliție

Însă, evaluarea psihologică cerută în privința lui Marius Bărbulescu a fost dispusă în urma mai multor ”atenționări” pe care sindicalistul le-a primit din partea conducerii școlii. Sindicalistul spune că este pus de șefi să prezinte zilnic un raport pe ore în care să arate ce anume a lucrat în timpul zilei anterioare.

În urma sesizărilor făcute de Bărbulescu, la începutul lunii iulie 2019 școala de poliție clujeană a fost verificată de un corp de control făcut de Direcția Control Intern din cadrul I.G.P.R. în urma căruia au fost constate „nereguli” și au fost dispuse „măsuri”.

”Nu știm ce „măsuri” a dispus conducerea I.G.P.R., dar cu siguranță acestea au avut efect fix… zero, atâta timp cât conducerea Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, după plecarea „musafirilor”, s-a năpustit pur și simplu asupra mea, pentru a mă hărțui, umili și desconsidera pe linie profesională, doar pentru că am calitatea de lider sindical! Cum altfel am putea interpreta comportamentul despotic, măsurile aberante și dispozițiile de-a dreptul uluitoare, care ne amintesc de poveștile cu „milițieni”, din vremea comunismului, ale „doctorilor” Liviu – Gabriel Dumitru – director al Școlii de Agenții de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, acuzat în mod public, de 3 ani, pentru „plagiat grosolan” al tezei de doctorat, și Sorin – Călin Borzan – director adjunct al Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, supărat că nu i se plătește sporul de doctor în istorie, se judecă în prezent cu instituția pe care o conduce”, arată sindicalistul.

În principiu, sindicalistul este șicanat pentru că solicită calcularea drepturilor salariale ale lui și colegilor în baza legislației în vigoare. De asemenea, el atrage atenția asupra unei ”colaborări” între școala de poliție clujeană și o organizație a polițiștilor, Corpul Național al Polițiștilor (CNP). CNP ”recrutează” membri, plătitori de cotizație, din rândurile elevilor, chiar dacă statutul interzice acest lucru.

În CNP cu arcanul

În cadrul Ministerului Administrației și Internelor funcționează o organizație denumită Corpul Național al Polițiștilor (CNP) care, de ani de zile, se află în dispute cu celelalte grupări sindicale ale polițiștilor care îi contestă autoritatea.

Organizația a fost înființată în 2003 printr-un ordin de ministru emis de clujeanul Ioan Rus pe vremea când era șef la Ministerul de Interne.

La Cluj CNP are două filiale: una în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean care este condusă de fostul șef de la Rutieră, Cosmin Rus, și alta în cadrul Școlii de Poliție Septimiu Mureșan, condusă de Marian Adrian, șeful Biroului de Comunicare Publică și șef Birou Cabinet din cadrul școlii clujene. La nivel național, CNP este condus de Stancu Petre, însă șefia lui este contestată în instanță de un fost contracandidat la această funcție.

Problema sesizată constă în faptul că, încă de pe băncile școlii, viitorii polițiști sunt obligați să se înscrie în cadrul CNP după motto-ul ”ordinul se execută, nu se discută”.

Cu cât cotizează cei 300 de viitori polițiști care învață la Școala Septimiu Mureșan

Trebuie menționat că taxele pentru IPA (o altă organizație similară CNP) și CNP au fost achitate chiar în primele zile de la începerea cursurilor

-60 de lei taxă înscriere CNP și IPA

-5 LEI veselă înainte de practică.

– 5 LEI pe clasă abțibilduri pentru tragere.

– 8 LEI pentru distrugerile din cămin.

– 5 LEI pentru vesela de la cantină.

– 10 LEI pentru intrarea la evaluarea de modul și examenul final proba sportivă în Parcul „Iuliu Hațieganu”.

– peste 100 lei pentru tipărirea cursurilor.
Răzvan Robu

1 COMENTARIU

  1. Ma da…. CE SINDICAT ESTE SI ASTA … cand este subordonat profesional SEFULUI POLITIEI , al scolilor profesionale , sau de alt tip . Asa inteleg io ca este democratie, cand ” liderii de sindicat ” SA FIE SUBORDONATI EXCLUSIV LIDERILOR LA NIVEL NATIONAL si scosi din subordinea ministerelor de resort ( la modul general ) …
    Pai in acest fel , n-are nici o ” putere ” , ca imediat cum NU este in gratiile „sefilor si sefuletilor ” … ” ESTE TRIMIS LA PRIHOLOGUL ” ( din acelasi minister ) … care bine-nteles ca este ” omul sefilor ” … ! ATUNCI DESFIINTZATI DR.ACULUI SINDICATUL CA NU ARE NICI UN ROST SOCIAL si numa-i intarata pe subordonati impotriva sefilor … slabind ACTUL DE COMANDA .
    ESTE DOAR O MASCADADA ORDINARA !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.