Așa cum bine se știe, în dosarul în care este acum inculpat fostul secretar de stat Ioan Andreica, au fost anchetați atât Liviu Rusu – președinte CJ în perioada 2008-2012, cât și Luca Iancu -vicepreședinte CJ în aceeași perioadă. Și toți trei erau colegi de partid de ani buni. Alături de cei trei, un aspect despre care s-a făcut mai puțin vorbire, este că a fost inculpată în același dosar și Simona Bodnariu, director Integrare Europeană din cadrul CJ Bistrița-Năsăud.

În rechizitoriul din dosarul în care este inculpat Ioan Andreica, procurorii DNA vorbesc despre circa 300.000 de euro, din care 17.000 de euro ar fi ajuns la Ioan Andreica, iar alți 75.000 de euro la Liviu Rusu. Acesta din urmă a scăpat de răspundere penale fiindcă procurorii nu au găsit nicio dovadă că banii au ajuns la el. Asta în condițiile în care Rusu a fost întrebat direct, la un moment dat, de Cristian Stamatoiu (omul de legătură dintre Cozariuc – patronul Interdevelopment SRL – și cei care așteptau să pună mâna pe mormanul de bani) dacă a primit banii trimiși, respectiv 20.000 de lei, însă evident Rusu a negat.

Nu a recunoscut nici cea care i-ar fi dat 75.000 de euro din partea lui Andreica, Cristina Corpodean.

“Cu ocazia audierii, suspecta Corpondean Cristina-Iuliana a negat că i-ar fi oferit inculpatului Rusu Liviu-Mihai o sumă de bani, pentru ca acesta din urmă să nu anuleze contractul încheiat de CJ Bistrița-Năsăud cu asocierea Interdevelopment-Bilfinger Berger.

Suspecta Corpodean Cristina-Iuliana a declarat că întâlnirea cu Rusu Liviu-Mihai a fost într-adevăr intermediată de către inculpatul Andreica Ioan, deoarece ea personal nu reușea să intre în legătură cu președintele Consiliului Județean și avea o problemă de rezolvat cu unul dintre contractele pe care firma sa le avea încheiate cu CJ Bistrița-Năsăud”, au menționat anchetatorii în rechizitoriu.

Liviu Rusu, spălat, albit și parfumat: CAZ ÎNCHIS!

Drept urmare, procurorii DNA au dispus clasarea față de Liviu Rusu.

“ Față de inculpatul Rusu Liviu Mihai se va dispune clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită (…) și folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei (…), faptelor lipsindu-le unul din elementele constitutive ale infracțiunii.

Sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, constând în aceea că a primit de la inculpatul Ioan Andreica, prin intermediul lui Corpodean Cristina-Iuliana, suma de 75.000 de euro, iar de la inculpatul Stamatoiu Cristian suma de 20.000 de lei, pentru a face un act ce intra în atribuțiile sale de serviciu, respectiv să asigure buna derulare a contractului având ca obiect «Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane, precum și a celor rurale neconforme din județul Bistrița-Năsăud», din mijloacele de probă administrate în cauză nu s-a putut stabili cu certitudine că acesta a primit efectiv aceste sume.

Cu privire la suma de 20.000 lei, declarația inculpatului Stamatoiu Cristian în care a recunoscut că i-a remis acestuia respectiva sumă, nu a putut fi coroborată cu alte mijloace de probă din care să rezulte în mod cert pretinderea și primirea efectivă a sume. (…) nu au putut fi coroborate cu alte mijloace de probă din care să rezulte faptul că în cadrul acelei întâlniri a fost remisă suma de 20.000 lei.

Cu privire la primirea sumei de 75.000 de euro de la inculpatul Andreica Ioan, deși din mijloacele de probăr administrate în cauză a rezultat că la data de 30.06.2010 inculpatul Rusu Liviu-Mihai s-a întâlnit cu numita Corpodean Cristina-Iuliana, întâlnirea fiind intermediată de inculpatul Andreica Ioan, nu s-a putut totuși stabili dincolo de orice dubiu rezonabil, că în plicul înmânat inculpatului Rusu Liviu-Mihai se afla suma de 75.000 de euro.

Inculpatul Rusu Liviu-Mihai a negat primirea acestor sume cu titlu de mită”, se arată în rechizitoriu.

Concret și pe românește zis, nu l-au prins cu “rața-n gură” așa că au fost nevoiți să-l creadă băiat cuminte.

Luca Iancu, băiat bun. Murea de grija partidului

Printre degete le-a scăpat procurorilor și Luca Iancu, mâna dreaptă a lui Liviu Rusu din CJ Bistrița-Năsăud, care ar fi primit de la Stamatoiu 5.000 de euro.

“Față de inculpatul Luca Iancu-Mihai se va dispune clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prev. De art. 254, alin1 și 2 C. pen. din 1969 rap. la art. 6 din Legea 78/2000 și art 18¹ alin. 1 din Legea nr. 78/2000, ambele cu aplicarea art. 33 lit.a C. pen din 1969.

În ceea ce privește pretinderea sumei de 5.000 de euro și remiterea efectivă de către inculpatul Stamatoiu Cristian, din mijloacele de probă administrate în cauză a rezultat că această pretindere nu avea legătură cu atribuțiile sale de serviciu în calitate de vicepreședinte al CJ Bistrița-Năsăud, referitor la derularea contractului având ca obiect «Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane, precum și a celor rurale neconforme din județul Bistrița-Năsăud», suma fiind solicitată cu titlu  de COTIZAȚIE PENTRU PARTIDUL POLITIC  din care făcea parte..

Însuși inculpatul Stamatoiu Cristian, în declarația dată în cursul urmăririi penale a precizt că i-a înmânat suma de 10.000 lei inculpatului Luca Iancu-Mihai, acesta având nevoie de bani pentru a cotiza partidului din care făcea parte.

Audiat fiind, inculpatul Luca Iancu-Mihai a negat primirea sumei de 10.000 de lei de la inculpatul Stamatoiu Cristian”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

Bodnariu, clasată și ea!

Spălată de păcate a fost și directoarea de la acea vreme de la Integrare Europeană din cadrul CJ Bistrița-Năsăud, Simona Bodnariu, și ea anchetată pentru luare de mită.

Numai că în cazul acesteia nu a fost vorba de plicuri cu bani, ci de contracte de lucrări pentru firma soțului, mai precis subcontractarea de lucrări de topografie care ar fi trebuit executate de Bilfinger Berger.

Procurorii nu au găsit însă probe concrete.

“ Față de inculpata Bodnariu Simona Anca se va dispune clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii de infracțiuni de luare de mită (…), faptei lipsindu-i unul dintre elementele constitutive ale infracțiunii.

Din actele de urmărire penală efectuată în cauză nu s-a putut stabili dincolo de orice dubiu rezonabil că numita Bodnariu Simona Anca a pretins și primit foloase necuvenite prin subcontractarea către Casior Impex SRL Bistrița a unei părți din lucrările de topografie ce trebuiau executate de Bilfinger Berger, în scopul asigurării accesului acestei societăți la date confidențiale privind licitația organizată de CJ Bistrița-Năsăud și a favorizării ei la licitație.

Audiată fiind, inculpata a negat săvârșirea infracțiunii în sarcina sa, iar declarația sa nu a putut fi înlăturată de alte mijloace de probă administrate în cauză”, au menționat procurorii DNA în rechizitoriu.

Poate dormi liniștită. A scăpat și de acuzațiile ANI

La începutul acestui an, Simona Bodnariu a scăpat basma curată și de acuzațiile aduse de inspectorii de Integritate, în 2014, când au dat-o pe mâna procurorilor. Sau ar fi trebuit să o dea, fiindcă de atunci încoace nu s-a mai auzit nimic de cazul fostei angajate a CJ BN.

Astfel, în urmă cu 7 ani, Simona Bodnariu a fost suspectată că ar fi săvârşit infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie.

„În luna august 2009, persoana evaluată a fost numită în comisia de evaluare a ofertelor depuse în vederea atribuirii contractului de servicii privind «Asistenţă tehnică pentru supervizarea contractelor aferente Sistemului de management integrat al deșeurilor din judeţul Bistriţa-Năsăud», aceasta participând în calitate de membru în comisia de evaluare la procedura de deschidere şi evaluare a ofertelor depuse.

La data 21 octombrie 2009, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (în calitate de beneficiar) a încheiat cu societățile declarate câştigătoare un contract de prestări servicii în valoare de 5.185.448,27 Lei, la care se adaugă TVA în valoare de 985.235,17 Lei.

Ulterior, la datele de 19 mai 2010 şi, respectiv, 26 august 2010, societatea comercială declarată câştigătoare (în calitate de consultant) a încheiat un acord contractual cu societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de asociat, iar soţul acesteia calitatea de asociat şi funcţia de administrator (în calitate de subconsultant), pentru a furniza servicii de topografie pentru contractele de lucrări.

De asemenea, în luna decembrie 2009, persoana evaluată a fost numită în comisia de evaluare a ofertelor depuse în vederea atribuirii contractului de servicii privind «Reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri urbane, precum şi a celor rurale neconforme, din judeţul Bistriţa-Năsăud».

La data de 08 februarie 2010, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (în calitate de beneficiar) a încheiat cu societăţile declarate câştigătoare un contract de prestări servicii în valoare de 28.290.179,91 Lei, fără TVA.

Ulterior, la datele de 19 aprilie 2010 şi 29 noiembrie 2010, societatea comercială declarată câştigătoare (în calitate de client) a încheiat două contracte de prestări servicii cu societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de asociat, iar soţul acesteia calitatea de asociat şi funcţia de administrator (în calitate de subcontractor), obiectul contractului constând în măsurători topografice, preţul contractelor fiind de 4.500 Lei, fără TVA, şi, respectiv, 5.000 Euro, fără TVA. De asemenea, la data de 01 octombrie 2010, a fost încheiat un act adiţional la contractul semnat în luna aprilie 2010, conform căruia la obiectul contractului se adaugă întocmirea de documentaţii «Plan de situaţie», preţul stabilit fiind de 700 Lei/amplasament, fără TVA.

Astfel, în virtutea atribuțiilor de membru în comisiile de evaluare, BODNARIU SIMONA ANCA a deţinut informaţii care ar fi putut determina încheierea de contracte între societăţile care au câştigat licitaţia şi societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de asociat, iar soţul acesteia calitatea de asociat şi funcţia de administrator”, se arăta în 2014 într-un comunicat al ANI.

Pe vremea când era încă deputat, în 2010, actualul președinte al CJ Bistrița-Năsăud, RaduMoldovan, o acuza de incompatibilitate şi corupţie pe Simona Bodnariu.

„Un caz clar de incompatibilitate şi corupţie în această situaţie. Firma doamnei Simona Bodnariu, director în cadrul Consiliului Judeţean, care răspunde din partea CJ de proiectul depozitul ecologic de la Tărpiu, firmă în care ea şi soţul ei sunt asociaţi, a primit 500 de milioane de lei vechi pentru a reface măsurătorile şi modificările pentru groapa de gunoi pe care o gestionează Consiliul Judeţean. Aş vrea să mai precizez un lucru, Consiliul Judeţean a plătit în plus 500 de milioane de lei vechi, din cauza modului prost în care au fost întocmite documentele, lucrările au fost începute fără avize, nu a fost făcută intabularea terenului, ceea ce a dus la creşterea contribuţiei CJ în proiectul depozitului ecologic”, declara la acea vreme Radu Moldovan.

Firma la care făcea referire Radu Moldovan şi care figura pe numele soţilor Bodnariu este SC Casior Impex SRL Bistriţa. Până în 2011, Simona Bodnariu a deţinut jumătate din acţiuni, ulterior, soţul acesteia devenind asociat unic şi administrator al firmei.

În replică la acuzaţiile aduse de Radu Moldovan, Simona Bodnariu spunea la acea vreme că sumele sunt cu mult mai mici şi nu crede că ar fi vorba despre o incompatibilitate, atâta vreme cât Consiliul Judeţean nu putea face singur o astfel de lucrare, deoarece nu are experţi topo. Pe de altă parte însă Bodnariu a refuzat să facă public modul prin care SC Casior Impex SRL a intrat în posesia contractelor.

„Acuzaţiile aduse la persoana mea, nu ştiu dacă dumneavoastră ştiţi, dar ordonatorul principal de credite, care semnează contracte, este Consiliul Judeţean. Contractele sunt vizate juridic şi din partea financiar-contabilă. Într-adevăr ceea ce înseamnă regimul juridic al terenurilor într-un proiect finanţat de UE este o condiţie de eligibilitate, care trebuie asigurată de către beneficiar. Aceste terenuri au trebuit să fie trecute de către noi în domeniul public, cu extras de carte funciară şi cu plan cadastral avizat de către Oficiul de Cadastru. Există un contract încheiat intre Consiliul Judeţean şi firma soţului meu, pentru care am fost acuzată în presă”, declara Simona Bodnariu, în 2010.

Cazul Simonei Bodnariu s-a dovedit o furtună într-un pahar cu apă, fiindcă fosta angajată a CJ Bistrița-Năsăud a scăpat până acum basma curată și își vede mai departe de viață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.