''Peste Podul Budacului'' este un cartier al municipiului Bistrita, podenii fiind cunoscuti ca cei mai vechi locuitori ai urbei. O zona cu aspect rural, cu case vechi, cu acareturi si gradini de legume, unele construite la începutul secolului XX sau poate si mai vechi. O zona uitata si mai ales dispretuita de toate administratiile care s-au perindat dupa Decembrie 1989.

Politicienii îsi aduc aminte de existenta acestor oameni doar atunci când au avut nevoie de votul lor, pentru a accede în diferite demnitati publice. În rest, Dumnezeu cu mila.

Aparente înselatoare

Anul 2008 parea sa vina sub bune auspicii – extinderea sistemului de alimentare si canalizare, reabilitarea strazilor au reaprins speranta în acesti cetateni ai Bistritei de peste Podul Budacului. Dar cum se întâmpla de fiecare data în România, o idee foarte promitatoare s-a finalizat lamentabil.

Sentimetul ca sunt considerati cetateni de mâna a doua devine tot mai acut.

Drama locuitorilor municipiului Bistrita care locuiesc în cartierul "Peste Podul Budacului" dureaza de mai multi ani. Orice aversa de ploaie mai serioasa provoaca adevarate inundatii, iar casele, beciurile si gradinile oamenilor ajung în mod periodic sub ape. Situatia a fost cunoscuta de toti cei în drept, dar de fiecare data oamenii au fost dusi cu vorba si promisiuni care au ramas neonorate.

Situatie dezastruoasa

Speranta a revenit în anul 2006, când în lunile octombrie si noiembrie s-a semnat la Bucuresti si în Luxemburg "Proiectul privind reabilitarea si extinderea sistemului de alimentare cu apa si canalizare în municipiul Bistrita". Lucrarile care au demarat apoi au demonstrat cum o situatie proasta poate fi adusa într-un stadiu în care poate fi calificata, cu multa indulgenta, ca dezastruoasa. Furtunile care au maturat Bistrita în cursul primaverii si verii lui 2008 au demonstrat cu prisosinta acest lucru – inundatii în casele, beciurile si gradinile locuitorilor de "Peste Podul Budacului".

Contactat telefonic, la vremea respectiva, directorul tehnic al Aquabis, Marius Marinescu, demonstra ca habar nu are de lucrarile care au loc în cartierul "Peste Podul Budacului". Si nici subordonatii lui. Unul dintre ei a recunoscut ca în proiect nu a fost prinsa reabilitarea canalizarii, deoarece nimeni nu s-a sesizat de problemele care apar atunci când cade câte o ploaie mai serioasa. Oamenii s-au mai linistit, deoarece atunci li s-a spus ca situatia lor se va rezolva – cartierul "Peste Podul Budacului" si principalele cai de comunicatie din aceasta zona vor fi reabilitate. Se spune ca unui om, atunci când nu mai are nimic, îi mai ramâne totusi ceva: speranta. Si oamenii au sperat, gândindu-se ca cineva le va rezolva, totusi, problemele. Zvonurile au premers actiunilor Primariei Bistrita – s-a aflat ca strazile M.Viteazul si Tanase Tudoran vor intra în reabilitare. Era si cazul, pentru ca în 18 ani, pe aceste strazi, în afara unor cârpeli de mântuiala, numite în limbajul uzual plombe, altceva nu s-a facut. Un drum cu masina pe aceste strazi ale municipiului Bistrita înseamna o adevarata aventura, iar aceasta trebuie neaparat încheiata la un mecanic auto pentru efectuarea unor reparatii la sistemul de rulare.

La un moment dat lucrurile pareau ca vor intra într-o oarecare normalitate. A aparut un utilaj care a decopertat asfaltul, dupa care echipe de muncitori au scos bordurile. Totul indica o schimbare în bine. Toate semnele aratau ca în cel mai scurt timp cartierul "Peste Podul Budacului" va intra în normalitate. Alegerile locale dadeau impresia ca lucrarile începute vor fi terminate rapid si în bune conditii. Dar a fost numai o amagire, decopertarea asfaltului nu a avut alt efect decât o vara întreaga petrecuta în praf si mizerie de cei din zona "Peste Podul Budacului" si de cei care au tranzitat zona. Nu mai vorbim de spatiile deschise, de gradini; praful a devenit omniprezent pe haine, pe mâncare, în case si în aer. În Occident, când se efectueaza asemenea lucrari de refacere a carosabilului, în ziua în care s-a facut decopertarea, seara stratul de asfalt este refacut.  Oamenii din cartierul "Peste Podul Budacului" au trait aproximativ trei luni în norii de praf care se ridicau în urma fiecarei masini, dar au avut parte sa auda si înjuraturile soferilor, care se jurau ca în Afganistan si Irak strazile arata mult mai bine.

Au trecut alegerile locale, în cladirea din Piata Centrala s-a schimbat administratia, au venit primar, viceprimari si consilieri noi. Se parea ca vine un suflu nou, oamenii noi, idei noi. Dar totul a fost numai o impresie. Unele declaratii facute de oficiali ai Primariei Bistrita vis-a-vis de situatia din cartierul "Peste Podul Budacului" dadeau sperante locuitorilor de aici ca inundatiile care au venit peste ei de-a lungul anilor vor ramâne doar o amintire neplacuta.

Indiscutabil, lucrarea care s-a facut, asfaltarea strazii M. Viteazul pare de calitate. Nemultumirea oamenilor consta în faptul ca strada M.Viteazul a fost refacuta doar partial. O portiune de circa 180 de metri, de la ramificatia din dreptul Bisericii Ortodoxe "Sf. Ilie" înspre Tanase Tudoran, pâna în dreptul casei cu numarul 46, strada a ramas nerefacuta. Portiunea respectiva a fost decopertata în urma cu trei luni de zile. În toata aceasta perioada circulatia a continuat, iar masinile de mare tonaj care circula în zona au transformat portiunea respectiva într-un adevarat peisaj lunar. “Podenii” se pare ca si-au cam pierdut rabdarea, au început sa faca plângeri la toate forurile si autoritatile posibile. Sentimentul ca administratia actuala a Primariei Bistrita îi trateaza ca cetateni de mâna a doua devine tot mai predominant. Alaturi de ceilalti cetateni ai municipiului Bistrita si podenii platesc taxe si impozite si voteaza, iar acest lucru ar trebui sa le dea de gândit celor care vremelnic conduc municipiul Bistrita.

Proiect întocmit din birou

Pentru a limpezi cât de cât apele, ne-am adresat în legatura cu situatia creata în cartierul "Peste Podul Budacului" viceprimarului Bistritei, Florin Gaurean. Cu o sinceritate mai mult decât evidenta, edilul a explicat situatia creata în zona respectiva. De la început a precizat ca proiectul reabilitarii unor strazi din cartierul "Peste Podul Budacului" este un proiect al vechii administratii, pe care actuala administratie încearca sa-l finalizeze. Situatia privind portiunea din strada M. Viteazul ramasa nefinalizata, dupa ce a fost distrusa în vederea refacerii, se datoreaza unei greseli de proiectare. Proiectul de reabiltare a strazilor M.Viteazul si Tanase Tudoran a fost facut dintr-un birou, fara o recunoastere pe teren, în baza unor date furnizate de Primaria Bistrita. Cele doua firme care au realizat proiectarea, "Max Design" si "Consilier Construct" din Bucuresti, au omis din proiect portiunea respectiva din strada M.Viteazul. Omisiunea a dus la o reactie în lant, nefiind prinsa în proiect si, drept consecinta, a fost omisa si de la finantare. Firma care a executat lucrarea propriu-zisa, "Dacia Asphalt", neavând finantare, nu a executat lucrarea. Asa ca oamenii care locuiesc pe strazile Tanase Tudoran si Zavoaie, la iesirea de pe M.Viteazul, au de strabatut o portiune de circa 180 de metri, care seamana cu un crater selenar.

Solutia – rectificare de buget

Solutia pe care o avanseaza viceprimarul Florin Gaurean este o viitoare rectificare de buget a Primariei Bistrita, în urma careia sa fie alocata suma de bani necesara pentru finalizarea lucrarilor de pe strada M.Viteazul. Nu a putut preciza, însa, când va avea loc viitoarea rectificare bugetara, dar mai mult ca sigur va fi în aceasta toamna. Iar daca vremea o va permite, craterul selenar de pe strada M.Viteazul este posibil sa dispara. Reabilitarea strazilor Tanase Tudoran, Zavoaie, iesirea din municipiu spre Budacul de Jos, continuarea strazii M. Viteazul, deocamdata nu intra în discutie.

Nu stim daca toate aceste lamuriri primite din partea oficialului Primariei Bistrita, viceprimarul Florin Gaurean, vor schimba locuitorilor din cartierul "Peste Podul Budacului" sentimentul ca sunt considerati cetateni de mâna a doua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.