Membru al Partidului România Mare, Mihai Belei candideaza din partea acestui partid la fotoliul din fruntea primariei Bistrita. Fost sef al Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanelor Bistrita-Nasaud, care de-a lungul timpului a purtat diverse denumiri, Mihai Belei a ocupat în perioada 2004 – 2008 functia de consilier municipal din partea PRM.

Gazeta de Bistrita: Suntem pe final de campanie, cum considerati ca s-a desfasurat aceasta, s-a schimbat modul de a se face campanie electorala?

Mihail Belei: A fost o campanie zgomotoasa, în care partidele mari au aruncat cu bani si în stânga si în dreapta, cu mii de euro platiti pentru trupe în voga, cu sute de bannere care au împânzit judetul si orasul, cu zeci de mii de afise si cu sute de mii de promisiuni. Acum la finele campaniei, unii dintre candidati ignorând cu nesimtire legile acestei tari, considerând Bistrita ca propria mosie, îsi permit sa amplaseze custi cu fetele lor, tocmai în zonele în care se conturba circulatia si vizibilitatea si acopera spatiile verzi si asa lasate în paragina de administratia locala.

Gazeta de Bistrita: Domnule Belei, dar si dumneavoastra aveti o prezenta agresiva.

Mihail Belei: Eu din fonduri proprii, mi-am achizitionat noua bannere, 2000 de afise si alte materiale prin care mi-am facut cunoscuta oferta electorala. Ce tin sa precizez este ca echipa cu care am lucrat a identificat zonele cele mai bune de amplasare a acestor materiale publicitare si, cu bani putini, pe baza unei strategii coerente si punctuale am reusit sa atragem atentia asupra mea si a proiectelor pe care tin sa le pun în practica, în cazul în care bistritenii vor investi încredere în mine.

Gazeta de Bistrita: În afara materialelor publicitare, cu ce noutati ati venit dumneavoastra si staff-ul de campanie?

Mihail Belei: Desi initial PRM nu era creditat cu nicio sansa si multe persoane considerau ca acest partid nu ma reprezinta, consider ca prin campania inovatoare si prin mesajele originale cu care am venit am reusit sa adaptez perceptia oamenilor vis-a-vis de un partid considerat nationalist, neintrând în conflict nici cu doctrina partidului nici cu convingerile mele proprii. Valorile nationaliste, patriotice nu apartin Partidului România Mare, ele trebuie sa fie în acceptiunea masei largi. Asa cum americanul stie sa îsi respecte natia, steagul, imnul asa si românul trebuie sa învete sa îsi recâstige demnitatea de a fi român si, mai mult decât atât, sa fie mândru de ceea ce este. Sunt unul dintre candidatii care am venit cu proiecte atât pentru tineri, cât si pentru celelalte categorii de persoane, cu idei atât liberale, cât si sociale, propuneri care spre dezamagirea adversarilor politici sunt realizabile si nu costa mult, chiar daca la o prima vedere par proiecte megalomanice.

Gazeta de Bistrita: Concret, cu ce proiecte noi ati venit, fata de ceilalti candidati?

Mihail Belei: Eu nu am venit sa fac promisiuni legate de administratia efectiva, care oricum intra în atributiunile primarului, nu am venit sa promit asfaltari, curatenie stradala sau locuri de parcare, care trebuiau sa nu mai existe acum pe agenda Primariei, eu vin cu o serie de proiecte menite sa îmbunatateasca viata cetateanului obidit de atâtea taxe si impozite. Punctual, daca primesc votul bistritenilor, doresc sa ofer tuturor cetatenilor acestui oras, fie ei din Bistrita sau din cartiere, tuturor agentilor economici, institutiilor publice si unitatilor de învatamânt internetul în regim GRATUIT. Nu este imposibil, nu noi am inventat acest lucru, dar eu sunt în masura sa implementez acest proiect, cu costuri mici. Solutiile tehnice sunt la îndemâna, dar punerea în aplicare a unui astfel de proiect tine pâna la urma de dorinta unui edil de a face ceva util pentru cel care îi da votul. Spuneti-mi, ati simtit ca actualul primar a facut ceva util pentru dumneavoastra? Ati simtit o schimbare pe propria piele? Ei, asta vreau eu sa fac, sa aduc administratia mai aproape de contribuabil, iar din acele taxe si impozite platite anual, sa se întoarca o mica parte si catre cetatean. Mi-ar face placere, ca peste un an sa discutam despre cât s-a schimbat modul de viata al bistriteanului, având acces la internet din orice colt al orasului. Mi-ar face placere sa vad mai multi bistriteni în parcuri, la strand, care din cauza muncii nu reusesc sa se mai destinda. Un astfel de serviciu de internet gratuit, ar permite multor persoane sa îsi rezolve problemele de serviciu departe de birou. Un alt proiect la care tin foarte mult este legat de furnizarea  de apa potabila tot GRATUIT bistritenilor. Aici s-au gasit multi care sa comenteze pe marginea acestui proiect. Nu doresc sa darâm Aquabisul, oamenii de acolo vor fi cei care vor pune în practica acest demers. Nu este un proiect fantezist, chiar este implementat în unele tari din Uniunea Europeana. Am purtat o serie de discutii cu specialisti în domeniu din strainatate, care mi-au confirmat posibilitatea implementarii unui astfel de proiect. Cu toate ca ne aflam într-o zona abundenta în apa, Bistrita se afla printre cele mai scumpe orase, costul apei fiind unul extrem de mare.

Gazeta de Bistrita: Va tot legati de taxe si impozite, nu aveti în vedere si o modificare a cuantumului acestora?

Mihail Belei: Ma bucur ca ati atins si acest punct. În acest sens, am întocmit un Contract cu Alegatorii prin care ma oblig sa modific taxele si impozitele în functie de mai multe categorii luate în calcul. Astfel, pentru persoanele care locuiesc în zone rezidentiale, fie ele în municipiu sau cartiere, si care nu au infrastructurp si utilitati îmi propun sa le reduc cuantumul impozitelor. Am pregatit un plan de masuri si pentru încurajarea reîntoarcerii acasa a bistritenilor plecati în strainatate.

Gazeta de Bistrita: Ce parere aveti despre ofertele contracandidatilor?

Mihail Belei: Majoritatea au venit cu oferte generale, copiate de acum patru sau opt ani, cu teme neinspirate. Strategiile de campanie ale partidelor mari au scos în fata câte un candidat care se bazeaza mai putin pe fortele proprii si mai mult pe resursele organizatiilor politice si pe campanii de intoxicare a electoratului prin aparitii mediatice la un nivel de suprasaturatie. Vasile Moldovan nu vine cu nimic nou, si-a cladit campania pe un pietonal care a distrus toate afacerile din zona Liviu Rebreanu si mai are curajul sa spuna si de bordurile si asfaltarile facute pe banda rulanta, câta vreme toata lumea stie pe ce linie au venit bordurile. Ovidiu Cretu cu o armata de oameni propune Wonderland-uri, asa cum în urma cu ani candidatul PSD ne spunea ca în timp scurt va face o groapa de gunoi ecologica, nerealizata nici acum, cu toate ca la Consiliul Judetean PSD detine fieful. Ioan Turc, candidatul PNL este aproape inexistent, în afara unui concert sustinut pe pietonal, în care brat la brat cu Bindea au promis bazine olimpice si zeci de terenuri de sport, proiecte care puteau fi realizate pâna acum, stiindu-se faptul ca Ioan Turc a fost viceprimar si PNL-ul înca mai conduce destinele tarii.

Gazeta de Bistrita: Si despre ceilalti ce parere aveti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here