Cei care au pus la cale una dintre cele mai mari fraudări din istoria României rămân deocamdată nepedepsiţi. Compania nemţească Leoni continuă să dea vina pe 3-4 angajaţi, care au virat sumele de bani în nişte conturi ale unor companii din China. Primul proces care a avut în centru o decizie de concediere în urma acestui scandal a fost câştigat de Leoni.

 

Să începem cu începutul. În luna august a anului 2016, producătorul Leoni Wiring Systems se trezea cu o gaură de 40 de milioane de euro. Deşi Leoni are filiale în mai toată lumea, banii s-au scurs tocmai pe la Bistriţa, cu ajutorul unei filiale a Raiffeisen Bank şi a trei angajate de la departamentul financiar din compania nemţească de la Bistriţa.

La scurt timp după descoperirea fraudei, care s-a întins pe câteva zile bune, timp în care nimeni nu a semnalat faptul că aceste transferuri sunt suspicioase, trei angajaţi de la departamentul financiar, în frunte cu şefa Carmen Marica, au fost concediaţi.

Ultimul care a picat a fost tocmai directorul mare al companiei, Marius Cotor. Doi angajaţi au dat în judecată Leoni, cerând anularea deciziei de concediere, precum şi plata la zi a salariilor pe care le-ar fi încasat dacă încă mai munceau la producătorul neamţ.

Este vorba despre fostul manager Marius Cotor şi Leşan Daniela Gabriela, din cadrul departamentului financiar, subordonata directă a şefei Carmen Dan. Leşan Daniela Gabriela a depus dosarul la Tribunalul Bistriţa-Năsăud în 31 ianuarie 2017, la o lună de la concedierea sa.

În luna mai, după doar trei luni de proces, judecătorii s-au pronunţat în acest caz. Aceştia au dat dreptate producătorului Leoni şi au menţinut decizia de concediere din motive disciplinare.

 

Concediată cu 3 zile înainte de Crăciun

Leşan Daniela Gabriela a fost concediată cu doar trei zile înainte de Crăciun, după ce a fost dusă în faţa comisiei de disciplină şi i s-a spus mai pe româneşte că este responsabilă de transferurile de 40 de milioane de euro.

Leoni a dispus atunci desfacerea disciplinară a contractului de muncă a contabilei care muncea la producătorul neamţ încă din anul 2003. Cum motivează Leoni această hotărâre?

Potrivit actelor depuse la dosarul înregistrat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, deşi virările acestor sume s-au făcut la indicaţiile managerului financiar Carmen Marica şi nu i s-au oferit suficiente detalii cu privire la tranzacţiile numeroase şi în sume indicate, Leşan Daniela Gabriela „nu a îndeplinit în mod corespunzător obligaţiile ce îi reveneau potrivit fişei postului şi instrucţiunilor de lucru, întrucât nu a luat toate măsurile necesare pentru verificarea şi controlarea tuturor plăţilor efectuate prin intermediul sistemului „Multicash”, semnătura sa fiind a doua de verificare aplicată pe documentele de plată”.

Aceasta mai este acuzată că deşi se „devia” constant de la protocoale, mai ales când a venit vorba despre aceste transferuri, nu a anunţat superiorii ierarhici despre aceste anomalii. Fosta contabilă mai este acuzată că i-ar fi indus în eroare pe ceilalţi angajaţi ai societăţii comerciale cu privire la aceste transferuri.

O altă problemă a fost faptul că Leşan Daniela Gabriela, pe perioada în care a fost în concediu a lăsat ştampila şi parola de acces în sistem angajatei Dan Rodica, aceasta la rândul său făcând o parte din transferuri, folosindu-se de această parolă şi ştampilă.

„În ceea ce priveşte situaţia de fapt, aceasta este expusă într-un mod confuz, cu relatări redundante, reţinând fără niciun temei existenţa unei oarecare vinovăţii a subsemnatei în virarea unor sume de bani în conturi expres indicate de managerul financiar Carmen Marica. Fără a descrie în amănunt şi în mod concret şi real cum s-au efectuat plăţile despre care se face vorbire în conturi străine şi a contribuţiei subsemnatei, respectiv contextul în care subsemnata am luat act de aceste plăţi la o săptămână după începerea virărilor de bani în acele conturi şi subordonarea mea faţă de managerul financiar Carmen Marica”, a precizat în documentele depuse la instanţă Leşan Daniela Gabriela.

Feher Veronica, fosta grefieră de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, trimisă în judecată pentru trafic de influenţă

Transferurile trebuiau să rămână „confidenţiale”

Aceasta motivează faptul că nu a sesizat existenţa acestor tranzacţii pentru că era convinsă că atât şefii săi din România, cât şi cei din Germania ştiau despre ele, mai ales că transferurile au început în perioada în care Leşan Daniela Gabriela era în concediu.

La revenirea din concediu aceasta a continuat seria de transferuri, întrebându-şi superiorul direct pentru ce sunt aceşti bani, mai ales că Leşan Daniela Gabriela nu avea acces la toate informaţiile din sistemul în care erau înregistrate aceste transferuri.

Atunci, Carmen Marica a susţinut faptul că aceste transferuri trebuie să rămână confidenţiale. Aceasta a precizat faptul că managerul de atunci al companiei Marius Cotor era la curent cu aceste transferuri.

Mai mult, faptul că nimănui nu i s-au mai părut ciudate aceste transferuri i-a sugerat contabilei că toată lumea ştia despre ele şi deci există o aprobare în acest sens.

Era inclusiv de datoria băncii cu care lucra Leoni, şi anume Raiffeisen Bank, să tragă un semnal de alarmă dacă observă ceva ciudat când vine vorba despre transferurile de bani operate din România. Nici banca nu a sesizat mai marii societăţii comerciale cu privire la aceste transferuri, deşi în unele zile se operau şi câte două astfel de transferuri, iar sumele nu erau deloc modice.

„Salariata (n.r. Leşan Daniela Gabriela) nu poate justifica încălcarea procedurilor interne şi a dispoziţiilor legale derivat prin îndeplinirea ordinului unui superior, ştiut fiind că niciun ordin primit nu trebuie executat fără un examen prealabil minim de legalitate şi conformitate”, precizează Leoni.

Trei luni mai târziu, în luna aprilie 2017, şi fostul manager Marius Cotor a dat în judecată Leoni Wiring Systems, susţinând la fel, că nu este responsabil pentru aceste transferuri, mai mult, acesta fiind în concediu în perioada în care au fost viraţi banii. Acesta a cerut salariile la zi, precum şi 20.000 de euro reprezentând „incentive compensation programme” (n.r. stimulente financiare pentru atingerea obiectivelor propuse în cadrul companiei).

Marius Cotor a fost pus pe liber în data de 27 februarie, dosarul fiind înregistrat o lună mai târziu. Procesul este departe de a fi finalizat, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 12 iulie.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.