La începutul acestei săptămâni, prim-vicepreşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Andreica, a demisionat din funcţia de secretar de stat deţinută timp de doi ani în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea.
Deşi motivul oficial al demisiei este faptul că Andreica ar fi dorit să facă loc generaţiei mai tinere, cel neoficial, dar care este mult vehiculat în rândul democrat-liberalilor, este modul de împărţire relativ echitabil al banilor pentru proiectele depuse de primării, deci şi acelora care nu aparţin partidului de guvernământ.
Locul lui în MDRT Ioan Andreica va fi luat de actualul consilier municipal democrat-liberal, Eugen Curteanu.

Ioan Andreica a mai deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, între 2004 şi 2006, în Guvernul Tăriceanu.
Demisia din funcţia de secretar de stat în cadrul MDRT a fost scrisă de săptămâna trecută, dar aceasta a intrat în vigoare abia după ce a fost semnată de premierul Emil Boc.

Înapoi la propria firmă

După oficializarea demisiei din funcţia de secretar de stat, democrat-liberalul a afirmat că a venit vremea să facă şi altceva, mai precis să se reîntoarcă la conducerea firmei sale, Euroland, societate care se ocupă de afaceri în domeniul energiei. În consecinţă lasă locul generaţiei mai tinere.
„Am demisionat, dar nu de pe poziţii de război cu ministrul Elena Udrea. Am lucrat foarte bine cu colegii din minister şi cu doamna ministru. Nu mi-a cerut nimeni demisia, dar am considerat că trebuie să fac loc generaţiei mai tinere. De astăzi (n. r. – luni, 13 septembrie) demisia a intrat în vigoare. Voi rămâne la Bucureşti doar ca să închei ce mai am de făcut”, a declarat Ioan Andreica.

Acuzat că ar fi ajutat primăriile Opoziţiei

Dacă Andreica pare să se fi săturat de funcţia deţinută în minister, în schimb în mass media au fost vehiculate alte informaţii potrivit cărora demisia sa este legată de nemulţumirile izbucnite în interiorul partidului, şi anume că el ar fi alocat fonduri tuturor primăriilor, nu doar celor conduse de PDL. Aceste nemulţumiri au dus la sacrificarea secretarului de stat bistriţean de către ministrul MDRT, Elena Udrea.
Astfel, potrivit ziarului Gândul, care citează surse din PDL, demisia lui Andreica a survenit după ce între el şi Elena Udrea au avut loc discuţii aprinse. Ministrul i-ar fi reproşat lui Andreica faptul că a distribuit după propriile interese şi chiar că ar fi modificat destinaţia iniţială a unor fonduri pentru lucrări de canalizare şi introducerea apei curente. Concret, acesta ar fi fost acuzat că a semnat contracte cu unele primării conduse de membri ai PSD şi PNL, fără ştiinţa Elenei Udrea.
În plus, şefii filialelor PDL din teritoriu, supăraţi din cauza tăierilor bugetelor şi blocarea fondurilor europene pentru primării şi consiliile judeţene, i-au cerut premierului Emil Boc să dea drumul banilor către judeţe. „Dacă nu ne puteţi ajuta, măcar nu ne faceţi mai mult rău!”, i-au spus premierului, potrivit Gândul, mai mulţi lideri din teritoriu, în cadrul Biroului Permanent care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Drobeta-Turnu Severin. Conform sursei citate, primarii şi mai mulţi preşedinţi de filiale grupaţi în jurul şefilor din Alba şi Timiş, Mircea Hava şi Gheorghe Ostaficiuc, i-au reproşat lui Boc lipsa de fermitate în privinţa „bâlbelor” celor responsabili cu distribuirea fondurilor. „În 2007 şi 2008, alţii au luat resursa. Când eram în coaliţie cu PSD, ei au luat cei mai mulţi bani. Când am fost doar noi a venit criza!” „Cei care s-au bâlbâit au plătit cu funcţia!”, a fost răspunsul premierului. Coincidenţă sau nu, Andreica îşi scrisese demisia cu doar o zi înainte de întâlnirea pe care democrat-liberalii au avut-o la Drobeta-Turnu Severin.
Legat de distribuirea fondurilor către toate primăriile, nu doar celor conduse de primari democrat-liberali, Ioan Andreica a declarat că motivele ce au stat la baza distribuirilor finanţărilor au fost proiectele bine întocmite. „M-aş fi bucurat să putem da fonduri tuturor primarilor, de altfel acesta a fost rolul meu, să sprijin toate comunităţile locale care aveau proiecte bune. Cei nemulţumiţi că nu au primit bani ar trebui să se întrebe dacă au proiecte la fel de bune pe cât de nemulţumiţi sunt. Nu acesta este motivul adevărat al demisiei mele, faptul că unii sunt nemulţumiţi”, a afirmat Ioan Andreica.

Curtean, recompensat în cele din urmă de partid

Înlocuitorul lui Ioan Andreica a fost rapid găsit, şi în acest caz vicepreşedintele PDL, deputatul bistriţean Ioan Oltean reuşind să îşi impună punctul de vedere. Drept urmare, pentru efortul depus în slujba partidului său, Eugen Curtean este noul secretar de stat în MDRT.
Acesta a mai fost susţinut de partid pentru una din cele două funcţii de subprefect al judeţului Bistriţa-Năsăud, dar fiindcă la acea vreme nu făcea parte din corpul înalţilor funcţionari publici, nu a mai fost numit. Ulterior cel de-al doilea post de subprefect a revenit, după negocieri intense, UDMR, însă în cele din urmă a fost desfiinţat.
Eugen Curteanu are 36 de ani şi este consilier juridic în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) Bucureşti. În plan politic, îndeplineşte funcţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei municipale PDL Bistriţa şi este consilier municipal din partea acestui partid, aflat la al doilea mandat.

Avere modestă

Potrivit declaraţiei sale de avere, completată în luna iunie a acestui an şi postată pe site-ul ANRSC, Eugen Curteanu deţine un teren intravilan, în suprafaţă de o mie de metri pătraţi şi o casă, în comuna Galaţii Bistriţei, dar şi un apartament în municipiul Bistriţa, titularul celor trei bunuri imobile fiind soţia sa. De asemenea, Curteanu este proprietarul unui autoturism Dacia, fabricat în 2003.
Democrat-liberalul bistriţean nu are plasamente sau alte investiţii financiare, nici nu este titularul unui cont, în schimb, potrivit declaraţiei de avere, are contractate două credite, bancare: unul în valoare de 3.000 de euro, care a fost scadent până în 2009, iar celălalt, în valoare de 11.500 euro este scadent în 2026.
Veniturile salariale obţinute în anul fiscal 2009 de Eugen Curteanu s-au cifrat, conform documentului citat, la 43.000 de lei, din postura de consilier juridic al ANRSC, plus 6.630 lei în calitatea sa de consilier local. Bugetul familiei este întregit de salariul soţiei lui Eugen Curteanu, care a obţinut în 2009, un salariu anual de 16.000 de lei, ea fiind angajata Primăriei Bistriţa ca inspector de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.