Organizatia Bistrita-Nasaud a UDMR a decis sa-l sprijine pe Kelemen Hunor la sefia UDMR, asta dupa ce Marko Bella a anuntat ca renunta la un nou mandat in fruntea Uniunii. Campania electorala inceputa in fililale din Transilvania a dat roade, iar minstrul Culturii se pregateste sa devina seful singurei formatiuni politice care sta la guvernare de aproape 20 de ani.

Pretentiile UDMR pentru 2011
Prezent la Bistrita, Kelemen Hunor a facut cunoscute pretentiile Uniunii pentru anul in curs: Legea minoritatilor si Legea regiunilor de dezvoltare, pentru care solicita semnarea unui protocol in coalitie: “Trebuie sa recunoastem ca cel putin la legea pentru minoritati nu s-a facut un pas de anul trecut, deci suntem nemultumiti. Ne referim la prioritatile care ne stau in fata in urmatoarea perioada, pana la alegeri – Legea minoritatilor sau Legea regiunilor de dezvoltare. Vom stabili termene clare. Acest lucru va trebui finalizat, dupa parerea mea, pana cel tarziu la sfarsitul lunii februarie”, a declarat  Hunor. UDMR solicita semnarea unui protocol intre formatiunile membre ale coalitiei de guvernare, care sa prevada termene pentru indeplinirea obiectivelor mentionate. Ideea unui asemenea tip de protocol pare sa le surada si celor din UNPR.
La alegerile locale: prag electoral de 3 %
Faptul ca 2011 este un an pre-electoral nu este o chestiune care sa treaca neobservata de un lider de calibrul lui Kelemen Hunor. In acest context, el a precizat ca Uniunea va cere si propune in coalitie coborarea pragului electoral la trei la suta la alegerile locale pentru o reprezentare politica echilibrata.
 
“La nivelul autoritatilor locale, eu consider ca trebuie sa avem o atentie deosebita fata de acele comunitati in care minoritatea maghiara traieste intr-un numar mai redus. De aceea, noi am propus si vom sustine coborarea pragului electoral la trei la suta doar la alegerile locale. Eu consider ca, printr-o astfel de modificare, putem asigura reprezentarea comunitatii maghiare la nivelul administratiei maghiare in toate comunitatile in care traiesc maghiari”, a explicat Kelemen Hunor.
Coalitia nu a discutat inca scaderea pragului electoral
El a declarat ca acest lucru nu a fost discutat pana acum in coalitie, singurul lucru asupra caruia s-a cazut de acord fiind alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, la fel ca si presedintii consiliilor judetene.
 
”Am discutat doar in UDMR despre coborarea pragului electoral, nu si in coalitie. PDL stie despre intentia noastra, dar nu am discutat amanuntele. Urmeaza sa le discutam”, a declarat Kelemen Hunor. Intrebat daca nu exista riscul ca in consilii locale si judetene sa intre si partide mici care in mod normal nu reusesc sa adune prea multe voturi, Kelemen Hunor a spus ca UDMR nu se "sperie" de acest lucru.
 
"Viata e foarte colorata si eu cred ca pe plan local aceasta diversitate trebuie pastrata. Nu se intampla nicio tragedie pe plan local daca voturile celor care s-au dus la scrutin se regasesc in mandate. Pe noi nu ne sperie acest lucru", a declarat el.

Marea provocare: castigarea alegerilor locale si parlamentare
Pentru Kelemen Hunor cea  mai mare provocare a UDMR este sa fie reprezentata, in 2012, atat la nivelul autoritatilor locale, cat si in Parlamentul Romaniei: “ Asa cum in 2009 am reusit sa ajungem la o intelegere cu europarlamentarul Tokes Laszlo, sunt convins ca si in 2012, daca va fi cazul, vom ajunge la o intelegere fiindca scopul nostru este de a intra in Parlament. Este poate cea mai mare provocare in 2012 sa fim prezenti atat la nivelul autoritatilor locale, cat si in Parlamentul Romaniei”.
 
La ora actuala, pragul electoral este de cinci la suta atat pentru alegerile locale, cat si pentru cele parlamentare.
Largirea mecanismului decizional
In calitatea sa de candidat la sefia UDMR, Kelemen Hunor sustine largirea mecanismului decizional in asa fel incat toate organizatiile sa aiba un cuvant de spus, indiferent de marimea comunitatii reprezentate.
 
”Eu consider ca e nevoie de o schimbare substantiala, de generatie, de atitudine, de perspectiva politica si de functionare a UDMR. Pentru a opera aceste schimbari, mecanismul decizional trebuie largit, trebuie schimbat. Nicio comunitate nu trebuie sa ramana in afara cadrului decizional. Acest lucru trebuie institutionalizat, in asa fel incat cele trei principii sa fie puse in practica si ma refer la proportionalitate, echilibru si solidaritate. Fiecare organizatie, in functie de comunitatea pe care o reprezinta, trebuie sa fie prezenta in mecanismul si in cadrul decizional”, a mai precizat Hunor.
 
El a adaugat ca sustine ca organizatiile mici sa fie prezente atat in forurile largite, cat si in cele restranse.
 
”Am propus doua trepte, un for mai restrans din 17 persoane, dar oricum mai numeros decat actualul Consiliu Permanent si Consiliul Permanent largit cu 27 de persoane, in care se regasesc atat organizatiile mari, cat si organizatiile mici, fiindca trebuie sa fim solidari atat in cadrul Uniunii, cat si in cadrul comunitatii. Am propus ca organizatiile mici sa fie prezente in Consiliul Permanent, cat si in cadru restrans, fiindca altfel vointa acestor comunitati nu are cum sa fie reprezentata in UDMR”, a spus Kelemen Hunor.
Reorganizarea interna a UDMR
Este una din intentiile declarate ale lui Kelemen Hunor: “Am propus reorganizarea presedintiei executive si infiintarea unui post sau a unei functii de vicepresedinte politic. In cei 21 de ani de la Revolutie am avut un atu foarte important privind activitatea noastra civica si acest lucru trebuie intarit in continuare si de aceea am propus separarea functiilor politice de cele civice care, din punctul nostru de vedere, sunt extrem de importante. Presedintia executiva se va ocupa de organizatiile teritoriale, de problemele administrative si financiare ale Uniunii si nu va avea rol politic preponderant. De asemenea, tineretul trebuie sa fie prezent in aceste institutii interne. Daca vorbesc la o schimbare de generatie, ma refer inclusiv la cooptarea tinerilor in forurile de conducere. De aceea, eu spun foarte raspicat ca avem nevoie de echilibru, de experienta colegilor mai in varsta, dar avem nevoie si de dinamismul tinerilor", a confirmat Kelemen Hunor.

“Nu exista nicio incompatibilitate intre functia de ministru si cea de presedinte de partid”
Kelemen Hunor a afirmat ca, intr-o coalitie in care presedintele unui partid face parte din Cabinet, e foarte bine si e foarte important sa fie acolo si presedintele partidului partener, fiindca asa se poate lucra mult mai eficient si mai coerent, iar deciziile se pot lua foarte repede.
 
”Nu exista nicio incompatibilitate intre functia de ministru si cea de presedinte de partid. Intr-o coalitie unde presedintele unui partid este in Cabinet, e foarte bine si e foarte important sa fie acolo si presedintele partenerului, celuilalt partid, fiindca asa se poate lucra mult mai eficient si mai coerent, iar deciziile se pot lua foarte repede”, a explicat el. Kelemen Hunor a dat ca exemplu mandatul premierului Victor Ciorbea, care nu era presedinte de partid si, din aceasta cauza, deciziile erau amanate, iar actul guvernamental discutabil.
”In 1997, cand Victor Ciorbea era prim-ministru si nu era presedinte de partid, trebuia sa se duca tot timpul si sa se consulte cu presedintele de partid, deciziile au fost amanate si, din acest punct de vedere, si actul guvernamental a fost discutabil si nu prea au mers lucrurile bine. Eu consider ca, in cazul in care presedintii de partid sunt in Cabinet, se poate lucra mult mai bine. Din punctul nostru de vedere, nu exista nicio incompatibilitate”.
PNL ar trebui sa vina langa PDL si UDMR
In privinta relatiei cu opozitia, Kelemen Hunor crede ca PNL ar fi trebuit sa se alature actualei coalitii, o apropiere a liberalilor de PSD ducand la pierderea identitatii doctrinare a PNL : “Dupa mine, PNL ar fi trebuit sa vina alaturi de aceasta coalitie sau, ma rog, ar trebui sa fie in dreapta esichierului politic, dar nu depinde de mine acest lucru. Eu vad PNL in dreapta esichierului politic, si nu in zona de stanga. La ora actuala, nu stiu unde sunt, dar cand un partid liberal se apropie de un partid de stanga eu nu vad nicio garantie sa ramana si nu are cum sa ramana in zona de centru dreapta. Se apropie de un partid mare, de un partid important care are o viziune foarte diferita de cea a PNL si, din acest punct de vedere, tot timpul pierde care e mai mic si va ceda. Va pierde identitatea doctrinara”, sustine liderul maghiar bistritean.
El a mai spus ca UDMR are relatii colegiale cu toate partidele din Parlamentul Romaniei.
”Noi avem dialog cu toata lumea inclusiv cu Victor Ponta. Noi am pastrat relatii colegiale cu toate partidele din Parlamentul Romaniei, vorbesc de PNL si PSD. Noi suntem acum in tabere diferite, ei sunt in opozitie, noi in coalitia de guvernare, dar nu am inchis niciodata portile dialogului nici cu PNL, nici cu PSD, dar acest lucru nu inseamna ca ne gandim la reorientare. Asa cum si PDL discuta cu PNL si cu PSD pe anumite proiecte politice pe plan local si pe plan judetean, din acest punct de vedere este absolut normal sa discuti cu colegii din opozitie. Nu vad nimic rau in acest lucru”, considera Hunor.
Reprosuri pentru PSD si PDL
Desi, masurile de austeritate luate de Guvernul Boc afecteaza si populatia maghiara, iar aceasta va trage la raspundere Uniunea, Kelemen Hunor sustine ca PSD si PNL poarta o mare parte de vina pentru situatia actuala: “Noi vom raspunde, dar nu in fata PSD. Daca PSD impreuna cu PDL ar fi avut curajul sa ia in 2009 deciziile pe care noi le-am luat in 2010 si care trebuiau luate in 2009, atunci demult am fi depasit noi aceste crize structurale, nu criza financiara si economica. Criza structurala interna am fi depasit-o demult. Din acest punct de vedere am pierdut un an si eu nu pot sa accept reprosurile din partea colegilor de la PSD. Ar trebui sa se uite in oglinda si apoi sa arate cu degetul catre altcineva. Au avut o majoritate uriasa si puteau face orice cu bugetul si aceste structuri uriase, dar nu au facut”, a conchis Kelemen Hunor.
Alin Cordos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.