Tribunalul Specializat Cluj a decis ca Metropolis Grup să intre oficial în faliment. Metropolis Grup este în insolvență de aproape 5 ani, iar în această perioadă n-a prea reușit să își respecte angajamentele din planul de reorganizare. Instanța putea să prelungească planul de reorganizare până în mai anul viitor, când se fac 5 ani de la intrarea în insolvență, limita maximă presupusă de lege.

Oficial, Metropolis Grup este în faliment, a stabilit Tribunalul Specializat Cluj, unde a ajuns dosarul, înregistrat în prima fază acum aproape 5 ani, la Bistrița. Astfel, după aproape 5 ani de insolvență, judecătorii au constatat că firma nu își poate reveni și a hotărât ca aceasta să intre în faliment.

Printre cererile Grupului Metropolis s-a numărat modificarea planului de reorganizare, respinsă de instanță. Lichidatorul judiciar provizoriu este Global Money Recovery SPRL.

„Admite cererea formulată de creditoarea PHOENIX GAMES S.R.L., prin lichidator judiciar CONSULT MANAGEMENT UV IPURL, de a se dispune deschiderea procedurii generale a falimentului împotriva debitoarei METROPOLIS GRUP S.R.L., având administratorul judiciar pe GLOBAL MONEY RECOVERY SPRL.

Dispune intrarea în faliment în procedură generală a debitoarei METROPOLIS GRUP S.R.L., şi desemnează în calitate de lichidator judiciar provizoriu pe GLOBAL MONEY RECOVERY SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 64 din Legea nr. 85/2014.

Dispune dizolvarea debitoarei METROPOLIS GRUP S.R.L.Dispune ridicarea dreptului de administrare al debitoarei.

Dispune întocmirea de către fostul administrator judiciar, în termen de 5 zile de la intrarea în faliment, a unei liste cuprinzând numele şi adresele creditorilor şi toate creanţele acestora la data intrării în faliment, cu indicarea celor născute după deschiderea procedurii insolvenţei.

Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare.

Dispune notificarea de către lichidator a intrării în faliment în condiţiile art. 146 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, tuturor creditorilor prevăzuţi la art. 146 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, debitoarei şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj pentru efectuarea menţiunii”, este decizia instanței.

Hotărârea instanței nu este însă definitivă și a fost atacată cu apel deja de administratorul special al Grupului, Șoiman Rodica. Curtea de Apel Cluj se va pronunța săptămâna aceasta cu o decizie finală.

Administratorul judiciar a cerut o „resuscitare” până în primăvara lui 2024

Metropolis Grup a intrat în insolvență acum 5 ani, iar de atunci s-a tot chinuit să își respecte angajamentele din planul de reorganizare acceptat de instanță, fără succes însă.

Grupul a fost împiedicat să își revină de datoriile uriașe către creditori, fie ei privați sau instituții ale statului. De asemenea, afacerile au fost încurcate de perioada pandemică, mai ales că restricțiile vizau spațiile de cazare și serviciile de tip spa și fitness. Astfel, la datoriile inițiale, în această perioadă s-au mai acumulat și altele.

Administratorul special al grupului a cerut în primăvara acestui an modificarea planului de reorganizare și prelungirea lui cu încă 12 luni, până în luna mai a anului 2024.

La această dată s-ar împlini 5 ani de la confirmarea primului plan de reorganizare și limita legală maximă admisă. Administratorul special a promis chiar plata tuturor datoriilor până în primăvara anului viitor, promisiune greu de crezut, mai ales că în toți acești 5 ani, grupul nu a reușit să plătească nici măcar mică parte din datorii.

Pentru faliment și-au dat okey-ul și creditorii, acum câteva luni. Tot atunci ar fi vehiculat și un preț minim al hotelului Metropolis, „perla” grupului. Prețul de vânzare stabilit de creditori ar fi 15 milioane de lei.

În această perioadă, Hotelul Metropolis a avut mai mulți administratori, care au încercat să îl resusciteze. Anul trecut, singurul hotel de 5 stele din oraș a avut zăvorul pus mai bine de o lună și jumătate. Hotelul din parc a rămas inclusiv fără utilități, mai exact fără curent și gaz.

Ultimii care s-au chinuit să reînvie Hotel Metropolis au fost cei de la Jacqueline, care însă au încheiat parteneriatul după doar câteva luni și o amendă încasată de la Protecția Consumatorilor, pentru condițiile din hotel.

ANAF are cea mai mare sumă de recuperat

Cel mai important creditor pare să fie ANAF, care are de recuperat de la Grupul Metropolis în jur de 20 de milioane de lei. De altfel, instituția a început demersurile de recuperare a datoriilor în urmă cu 5 ani, cu o executare silită a mai multor bunuri mobile ale firmei.

Ca să nu piardă bunurile și mai ales hotelul, Metropolis Grup a cerut în instanță intrarea în insolvență și reorganizarea societății. Așa s-a reușit suspendarea executărilor silite. La cererea suspendării executării silite, cei de la Metropolis au motivat că “bunurile mobile, autoturisme şi autoutilitare, sunt utilizate în scopul îndeplinirii obiectului de activitate al societăţii, fiind necesare aprovizionării, întreţinere tehnică, asigurare service, puncte de service”.

Numai că cei de la Fisc au pus ochii și pe Hotel Metropolis, care și acesta a fost scos la vânzare, tot în septembrie 2017, după ce patronii firmei au reușit să obțină suspendarea vânzării bunurilor mobile.

Licitaţia hotelulului era programată pentru data de 26 septembrie 2017. Ca să nu rămână fără cel mai de preț bun al lor, fără de care ar fi fost terminați, cei de la Metropolis au arătat în instanță că „imobilul «complex hotelier şi de agrement, restaurant, în regim de înălţime S+P+2E»” este singurul bun al societăţii debitoare”, astfel că în cererea de deschidere a procedurii reprezentanții firmei bistrițene și-au manifestat în mod expres intenţia de reorganizare, care va putea avea loc în exploatarea hotelului.

Datoria înregistrată la Finanțe, de 20,7 milioane de lei, reprezintă 23,2% din totalul datoriilor. Finanțele Publice au cerut falimentul celor de la Metropolis în mai multe rânduri. La finalul anului 2020, datoriile totale ale Grupului Metropolis ajungeau la nu mai puțin de 71,2 milioane de lei.

“De la data confirmării planului de reorganizare societatea a achitat parţial ratele prevăzute în planul asumat de reorganizare economico-social; bugetul de stat, mai mult decât atât pe parcursul derulării procedurii de reorganizare, aceasta a acumulat noi obligaţii bugetare astfel ca, creanţa instituţiei a crescut de la 15.489.044 lei (….), la suma de 21.874.890 lei (creanţa la zi), conform fişei sintetice pe care o a anexat-o, astfel ca a solicitat dispunerea intrării debitoarei în procedura falimentului”, susțineau reprezentanții ANAF.

Grupul a vândut un apartament amenajat în hotel cu peste un milion de euro. Din această sumă, în jur de 700.000 de euro au mers în conturile ANAF. Mare parte din suma rămasă, în jur de 235.000 de euro, a mers pe datoriile acumulate la utilități: energie, gaz, apă și telefonie.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.