Gabriel Lazany, despre șpaga din spitale: „Generația asta de medici tineri nu știe să ia. Nu îi învățați, dați-le pace! Îi puneți în situații jenante!”

240

Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bistrița, Gabriel Lazany, îi îndeamnă pe bistrițeni să nu mai fugă după medici cu plicul. Potrivit managerului bistrițean, medicii sunt puși în ”situații jenante” atunci când un pacient încearcă să le ofere bani. Totuși, acesta a subliniat că, în cazul în care vreun angajat al spitalului, indiferent că este paznic sau medic, ar solicita șpagă, respectivul nu ar fi pus pe liber a doua zi.

Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița, nu este de acord cu medicii care condiționează actul medical pentru primirea de foloase materiale și îi îndeamnă pe pacienții care sunt în astfel de situații să sesizeze instituțiile abilitate.

„Condiționarea actului medical este un lucru care trebuie sesizat. Întotdeauna! Dacă i se condiționează cuiva realizarea actului medical, prin solicitarea anumitor sume de bani, sunt instituții ale statului care cu asta se ocupă și trebuie sesizate. Să nu facă pacienții excepție de la aceste prevederi. Nu este normal ca un medic să condiționeze actul medical, prin pretinderea unor foloase, mai ales că acum salariile sunt destul de interesante în zona medicală”, a declarat, marți, într-o conferință de presă, Gabriel Lazany.

Un bistrițean îmi propunea, într-un comentariu la un articol publicat în presa locală, să îi caut pe medici în buzunare, când vin la muncă și când pleacă acasă. Haideți să nu îi mai dăm să nu-l am eu de verificat pe medic. Nu e mai normal așa? Dacă un paznic vă cere banii veniți la mine și spuneți-mi și a doua oară nu va mai avea ocazia să vă ceară„, a adăugat managerul SJU Bistrița.

Gabriel Lazany a mai afirmat că a văzut situații în spitalul pe care îl conduce în care medicii sunt puși chiar în situații jenante din cauza pacienților care aleargă după ei pentru a le oferi plicul cu bani.

Generația asta de medici tineri nu știe să ia (n. r. – șpagă), nu îi învățați. Dați-le pace! De multe ori, îi puneți în niște situații jenante să tot fugiți cu plicul după ei. Eu am văzut situații din-astea pe coridoare. Dați-le pace! Nu îi învățați. Trebuie să înțeleagă populația. E jenant! (…) Atâta este de îndoctrinată șpaga asta, încât dacă medicul refuză, pacientul crede că moare sau că e foarte grav bolnav. Domnilor, nu se întâmplă treaba asta, vă face bine la fel! De multe ori, generația asta de medici tineri care  nu știu să ia, îi puneți în niște situații jenante să tot fugiți cu plicul după ei. Eu am văzut situații din-astea pe coridoare. Dați-le pace! Nu îi învățați. Trebuie să înțeleagă populația. E jenant!„, a spus managerul SJU Bistrița.

1 COMENTARIU

  1. Asa este domnule director. Nu dau nume. Am fost si eu la un medic tanar si efectiv m-a refuzat intr-un mod care efectiv m-a lasat „masca „… si deosebit de stanjenit ptr gestul ce l-am incercat .
    Mi-a spus ca daca a facut studiile din greu si a mancat tot a doua zi felul 2… sas-i poata continua studiile, acuma ca poate da si la altii, nu este cazul sa ia nici o atentie de la mine … ca are un salar care-l multumeste si-i da Slava Lui Dumnezeu ptr lucrul acesta si mai ales in primul rand ca acuma are un job frumos, util public si nu mai ” rabda de foame ” … si ca daca tot am un ” excedent ” , sa ma duc sa-l depun la „copiii orfani ” care asteapta o mangaiere din partea noastra , ptr ca fata de mine el efectiv doar si-a facut treaba profesionala ptr care este platit . Efectiv mi-au dat lacrimi in ochi de onestitatea, sinceritatea si delicatetea acestui medic tanar … mi-am cerut scuze si am plecat … explicandu-le si altora patzania mea , cu lectia de viata primita de la acest tanar si de bun simtz …
    I-am explicat ca acesta a fost obiceiul „catre doctorii batrani ” … care probabil au recurs la asa ceva din cauza salariilor deosebit de mici in raport cu profesia desfasurata … dar ca am inteles gestul dumnealui deosebit si i-am urat succes in cariera, promitzandu-i inalta mea consideratiune !
    Asadar dragi tineri … nu va lasati maurdariti de aceste gesturi deosebit de jenante , care efectiv va desconsidera, va injosesc in fata oamenilor care vin la Dvs cu mult necaz si suferinta … iar simplul lor „MULTUMESC ” ROSTIT DIN INIMA, TREBUIE SA VA UMPLE INIMA DE SATISFACTIE a datoriei indeplinite INAINTEA LUI DUMNEZEU !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here