Era şi timpul să mai apară astfel de cazuri. Există riscul ca opinia publică locală să aibă impresia că toţi poliţiştii din Bistriţa sunt incoruptibili, cinstiţi, adică nişte îngeri neprihăniţi. În mare parte acest lucru este adevărat, într-un număr covârşitor aceştia îşi îndeplinesc sarcinile exemplar, la un nivel la care guvernarea actuala investeşte pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice. Din păcate şi în acest caz, anunţat cu surle şi trâmbiţe de purtătorul de cuvânt de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, au căzut numai nişte “boişteni” şi “piţule”, iar peştii cei mari, crapi şi ştiucile, angrenaţi în numeroase afaceri necurate îşi văd în continuare de treabă.

 

 

La nivel instituţional problema corupţiei din Ministerul de Interne este dată în competenţă spre cercetare Direcţiei Generale Anticorupţie, la nivel judeţean acţionând servicii anticorupţie. În judeţul Bistriţa-Năsăud Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud este condus de comisarul şef de poliţie, Marius-Sorin SIPOŞ.
Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud desfăşoară activităţi de cercetare penală în lucrări penale, delegări ale unităţilor de Parchet şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, conform competenţelor conferite de lege, precum şi activităţi de primire a reclamaţiilor/petiţiilor cetăţenilor referitoare la acte sau fapte de corupţie.
Totodată, în cadrul activităţii de relaţii cu publicul desfăşoară activităţi de consiliere a persoanelor care sesizează Direcţia Generală Anticorupţie la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, în conformitate cu programul de audienţe. Consilierea cetăţenilor are ca scop rezolvarea, în limitele competenţelor oferite de lege, a problemelor cu care aceştia se confruntă. Se vizează o consiliere corectă, obiectivă şi în spiritul legalităţii, fără a se aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

 

În teorie, după cum se vede, totul este frumos

 

Aceleaşi gen de fapte dar nu numai, sunt monitorizate şi de Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă judeţean, printr-un birou de protecţie internă, care fac parte din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă, o structura specializată a Ministerului Afacerilor Interne care desfăşoară activităţi de informaţii şi protecţie internă, în vederea asigurării ordinii publice, prevenirii şi combaterii ameninţărilor la adresa siguranţei naţionale privind misiunile, personalul şi informaţiile clasificate în cadrul ministerului.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud privind cercetarea penală a trei poliţişti şi a unui agent de la Penitenciarul Bistriţa, într-un dosar de furt de combustibil presupune că cele două structuri ale MAI nominalizate mai sus şi-au adus fiecare partea de contribuţie la acest dosar aflat pe masa procurorilor bistriţeni.

Cei de la SIPI Bistriţa-Năsăud pe segmentul informativ şi de documentare, iar cei de la anticorupţie, sub coordonarea procurorilor bistriţeni, pe segmentul de anchetă penală.

Era şi cazul ca cei de la anticorupţia judeţeană, afacerile interne pe stil american, să iasă cu un caz, deoarece dacă cineva are curiozitatea să acceseze site-ul DGA, la Serviciul Teritorial al Judeţului Bistriţa-Năsăud, din 01. 04. 2010 nu mai este consemnat nici o realizare. Sigur, este posibil să fie şi o greşeală sau o lipsă de comunicare…

Pentru cunoscători frapează faptul că dosarul respectiv este anchetat de procurorii parchetului judeţean şi nu de cei de la DIICOT, având în vedere faptul că totuşi este vorba de un grup organizat, cei trei poliţişti şi gardianul de la penitenciar sunt acuzaţi că au cumpărat motorină furată de la şapte persoane, sustrasă din garnituri de tren, cu toate că ştiau despre provenienţa combustibilului. Este mai mult decât evident faptul că cele 13 persoane cercetate în acest dosar alcătuiau un grup, organizat sau dezorganizat, asta chiar că nu mai contează.

Potrivit comunicatului transmis luni de purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bistriţa-Năsăud, Angela Sîngeorzan, procurorii au dispus constituirea unui dosar penal şi începerea urmăririi penale a zece persoane, între care trei agenţi de poliţie din Bistriţa-Năsăud, pentru furt calificat, tăinuire şi complicitate la furt calificat în formă continuată.

Conform acestuia, în perioada februarie – septembrie 2013, şapte persoane au furat, în mod repetat, motorină din garniturile de tren garate în staţiile CFR din localităţile Năsăud, Romuli şi Telciu din judeţul Bistriţa-Năsăud. Combustibilul era vândut apoi către mai multe persoane, printre care şi celor trei poliţişti si gardianului de la penitenciar.

Instrumentarea penală a dosarului a început săptămâna trecută, vineri 20.09.2013 când mai multe persoane au fost invitate la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud în vederea audierii acestora. Anumite precizări făcute de către purtătorul de cuvânt al Parchetului, mai mult ne bagă în ceaţă decât să ne lumineze…

„În perioada februarie – septembrie 2013, unii inculpaţi, în număr de doi, au sustras din vagoane – cisternă aflate pe liniile ferate ale staţiei CFR Năsăud diverse cantităţi de combustibil, fiind cauzat un prejudiciu în dauna SC LuckOil SRL Bucureşti România, căruia îi aparţinea combustibilul, prejudiciu care urmează a fi stabilit în viitor.

În aceeaşi perioadă, alţi învinuiţi, în număr de patru, au sustras combustibil din vagoanele sau locomotivele trenurilor ce aparţineau Căilor Ferate Române, fiind cauzat un prejudiciu în dauna CFR, cărora le aparţineau combustibilul, prejudiciu care urmează a fi stabilit, de asemenea, în viitor. Aceşti învinuiţi aveau calitatea de angajaţi ai Căilor Ferate Române”, a  precizat purtătorul de cuvânt.

De asemenea din precizările purtătorului de cuvânt mai aflăm faptul că motorina sustrasă era valorificată unor persoane, care ştiau că aceasta era furată. În pofida acestui fapt, aceştia achitau suma cerută de hoţi în schimbul cantităţii de combustibil primit.

Printre cumpărătorii de motorină furată de la LUKOIL Năsăud şi de la CFR, din locomotivele diesel staţionate în gările Năsăud, Romuli şi Telciu, anchetatori au identificat printre alţii pe agentul şef de poliţie Gheorghe Petruţ,din cadrul Secţiei 6 Poliţie Năsăud, şeful postului de poliţie din Romuli, precum şi doi poliţişti din cadrul aceleiaşi secţii de poliţie care îşi desfăşoară activitate la poliţia oraşului Năsăud, agenţii de politie Ioan Filimon Vicenţiu şi Teodor Marcel Maier. A mai fost inculpat şi un agent de la Penitenciarului Bistriţa, Marius Pop.

 

 

 

 

 

Este ciudată şi curioasă implicarea poliţiştilor, care conform fişei posturilor respective, tocmai astfel de infracţiuni trebuiau să descopere şi să ancheteze, nu să fie părtaşi la infracţiune, cumpărând la preţuri modice motorina despre a cărei provenienţă erau la curent.

În final a fost începută urmărirea penală împotriva a 12 persoane sub acuzaţia de furt, complicitate la furt, tăinuire sau alte infracţiuni.

Până la această dată au fost reţinuţi şi arestaţi preventiv pentru o perioadă de 29 de zile de către o instanţă a Tribunalului Bistriţa-Năsăud, Iacob Pop şi Silviu Marian Pop, sub acuzaţiile de furt, deţinere de materiale explozibile, dinamită, capse electrice, fitil ordinar, precum şi elemente de iniţiere. Se pare că pentru anchetatori nu a fost o surpriză faptul că pe lângă o mare cantitate de motorină şi 30.000 de euro au găsit materialele explozive respective. Au fost efectuate în caz 13 percheziţii domiciliare în tot atâtea locaţii.

Procurorul de caz a mai dispus ca asupra unui învinuit să fie luată măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, iar faţă de alte trei persoane s-a luat măsura de a nu părăsi ţara.

Faţă de şeful postului de poliţie Romuli, Gheorghe Petruţ, s-a dispus ca acesta să nu părăsească ţara pentru o perioadă de 30 de zile. Surse apropiate anchetei au precizat pentru Gazeta de Bistriţa că este vorba de un dosar complex, iar cauza probabil se va extinde, pentru a stabili întregul mecanism infracţional, nefiind excluse invitarea la audieri şi a altor persoane.

Ancheta procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud este sprijinită de ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud.

Acţiunea procurorilor şi a ofiţerilor anticorupţie, mai ales pe segmentul  anchetării a trei poliţişti din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, a luat pe nepregătite conducerea poliţiei bistriţene, care habar nu avea de implicarea cadrelor din subordine în această afacere. Reacţia purtătorul de cuvânt al politiei bistriţene, este martor în acest sens, aceasta precizând că nu au  primit din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud nici o informare legat de acest caz.

 

Dorin Costin

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.