Campania pentru alegerile europarlamentare a fost până acum una extrem de liniştită şi anostă, la nivel naţional, dar şi judeţean, şi nimic nu a lăsat impresia că există politicieni care să-şi dorească din suflet să ajungă în Parlamentul European, după 7 iunie.
Săptămâna trecută a fost una ceva mai agitată, la Bistriţa făcându-şi apariţia câţiva dintre eurocandidaţi – Csibi Magor (PNL), Ioan Mircea Paşcu, Daciana Sârbu şi Adriana Doina Pană (PSD).

Liberalul Csibi Magor s-a mulţumit să-şi marcheze prezenţa pe plaiurile judeţului nostru doar prin intermediu unei scurte întâlniri cu presa, bineînţeles nelăsându-şi la o parte colegii de partid din filiala bistriţeană.

Social-democraţii Ioan Mircea Paşcu, Daciana Sârbu şi Adriana Doina Pană, însoţiţi şi de preşedintele PIN, Lavinia Şandru, au preferat, în schimb, o baie de mulţime, pe modelul marca Traian Băsescu. Cei trei eurocandidaţi, alături de lideri ai organizaţiei PSD BN, au fost prezenţi la sărbătorirea hramului „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” a mănăstirii din Dobric. O prezenţă meteorică la manifestare a fost cea a ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Aceasta, însă, a fost nevoită să purceadă urgent înapoi spre Bucureşti, pentru a rezolva problemele ivite pe marginea tezei unice la istorie, dar nu înainte de a da o raită prin colegiul bistriţean „Andrei Mureşanu”, deşi liderul PSD BN, Emil Radu Moldovan, susţinea ba că nu ştie unde se află exact ministrul Andronescu, ba că ar fi la Lechinţa.

Magor, dezamăgit de campania pentru europarlamentare

Europarlamentarul Csibi Magor, ocupantul locului opt pe lista PNL la europarlamentare, s-a arătat foarte dezamăgit vizavi de modul în care se desfăşoară campania pentru alegerile din 7 iunie. „Au trecut deja două săptămâni de campanie şi din păcate ne apropiem de momentul în care, probabil, vom pierde iar un moment important pentru România. Deşi mai avem doar două săptămâni de campanie până la alegerile europarlamentare, nu văd dezbateri serioase pe teme europene, nu văd nimic serios care se leagă de Uniunea Europeană, nu văd absolut nimic prin care să încercăm să conştientizăm pe cetăţenii noştri că sunt europeni, că au anumite drepturi şi că instituţiile europene au un aport important la viaţa lor de zi cu zi. Cred că noi, clasa politică am eşuat să transmitem aceste mesaje”, a declarat Csibi Magor. El a mai precizat că, politicienii români se ocupă de orice altceva numai de problemele europene nu. „Din păcate ne cufundăm în continuare în problemele noastre interne, discutăm orice altceva în afară de relevanţa europeană. Nu ne dăm seama câţi bani vor veni de la UE, nu ne dăm seama ce strategii au pe Agricultură, nu ne dăm seama ce strategie trebuie să avem noi în următorii cinci ani în Parlamentul European”, a spus liberalul.
Csibi Magor a atras atenţia, totodată, asupra nerespectării din partea României a recomandărilor Comisiei Europene ce privesc reducerea taxelor şi impozitelor. „La nivel european s-a decis între miniştri reducerea taxelor. Din păcate, în România nu facem altceva decât să încercăm să introducem alte taxe şi impozite şi să le mărim. În loc să reducem TVA-ul, introducem o taxă forfetară”, a declarat liberalul, adăugând că o doză de neîncredere din partea forurilor europene se datorează şi politizării „pe faţă” a instituţiilor deconcentrate din România. Un alt semnal negativ pe care România îl dă Europei, în opinia lui Magor, este nefuncţionarea sistemului nostru juridic şi încercarea adoptării „în pripă” a codurilor.
Europarlamentarul a atras atenţia asupra competiţiei acerbe existentă la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte atragerea de fonduri, motiv pentru care unii europarlamentari străini nu s-au dat înapoi de a denigra România sau pe reprezentanţii acesteia în PE, Magor amintind de poziţia Parlamentului Germaniei sau de cea a unui europarlamentar danez vizavi de ţara noastră. „Trebuie să recunoaştem şi să conştientizăm că la nivelul Uniunii Europene este o competiţie acerbă între ţări. E o competiţie pe fonduri, e o competiţie pe poziţii, e o competiţie inclusiv pe funcţii. Ce vom lua în Comisia Europeană va depinde mai ales de prestanţa noastră în această campanie dar şi după campanie. Cu cât avem o imagine mai proastă în Europa, cu atât ne va fi mai greu să luăm funcţii importante şi fonduri europene”, a spus Csibi Magor.
În ceea ce priveşte prezenţa la urne pe data de 7 iunie, Magor a făcut previziuni sumbre. „Chiar dacă aş vrea să fiu foarte optimist, nu prea ne străduim să facem o campanie serioasă. Nu încercăm să mobilizăm oamenii, să-i aducem la vot, aşa că vor veni puţini. Ei, eu totuşi sper că ne vom încadra undeva între 20-25 la sută”, a declarat europarlamentarul liberal.
Csibi Magor a mai precizat că toţi liberalii vor încerca, în această perioadă să transmită în teritoriu mesaje europene, iar în ceea ce îl priveşte îşi va continua programul cu care a pornit acum trei ani, dintre care cele mai importante puncte sunt combaterea defrişărilor, calitatea vieţii şi protecţia consumatorului, şi agricultura.

Dând dovadă de fairplay, Magor nu a uitat să aprecieze activitatea tuturor colegilor săi europarlamentari români, evidenţiind în mod special pe cea a social-democratului Adrian Severin, a democrat-liberalei Maria Petre şi a liberalilor Renate Weber şi Daniel Dăianu.

Tur de forţă social-democrat

Raita bistriţeană a eurocandidaţilor social-democraţia fost una ceva mai vizibilă, Ioan Mircea Paşcu, Daciana Sârbu şi Adriana Doina Pană poposind mai întâi la mănăstirea de la Dobric, apoi la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Beclean, iar la Bistriţa au dat o geană pe la Balul Pensionarilor, organizat de filiala municipală a PSD BN. Ultimul punct de pe agenda social-democraţilor din turneul lor bistriţean a fost participarea la „manifestările culturale” organizate de Primăria Lechinţa cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Constantin şi Elena, dar mai cu seamă cu cea a inaugurării cabinetului parlamentar al deputatului Emil Radu Moldovan.

E important ca românii să fie prezenţi la vot

Ca şi contracandidatul lor liberal, şi social-democraţii au fost de părere că activitatea europarlamentarilor români este foarte puţin cunoscută în România.
Daciana Sârbu, ocupanta locului cinci pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare, deci cu şanse major de a obţine un al doilea mandat în Parlamentul European, a recunoscut că sunt luate mai mult în seamă „lucruri care par importante, dar sunt lăsate la o parte lucruri cu adevărat importante”. „Ceea ce se întâmplă în Parlamentul European este mult mai important, atâta timp cât afectează viaţa românilor, deoarece aproape 60% din legislaţia europeană se aplică astăzi în România. Ţara noastră este membru cu drepturi depline, dar de multe ori atunci când suntem la masa negocierilor sau când se discută ceva suntem daţi la o parte, pentru că nu am fost destul de convingători în anumite momente”, a declarat Daciana Sârbu. „Eu încerc să le explic oamenilor cât e de important să meargă la vot, pentru că pe 7 iunie când se vor face raportările vizavi de prezenţa la vot să nu fim iar în coada clasamentului, cum a mai fost şi la un alt set de raportări. Eu aş vrea, şi sper, să fim între primele ţări în ceea ce priveşte prezenţa la vot, pentru ca atunci când noi (n.r. – europarlamentarii României) mergem acolo, să mergem cu capul sus şi să spunem că românii sunt cu adevărat interesaţi de Europa şi de Parlamentul European, şi au fost conştienţi de importanţa acestor alegeri”, a mai spus Sârbu. „Chiar dacă nu sunt convinşi cu cine să voteze, măcar să meargă (n.r. – cetăţenii români) la vot şi să li se înregistreze prezenţa”, a mai adăugat social-democrata.
Deoarece până acum Daciana Sârbu a făcut parte în Parlamentul European din Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară, aceasta a declarat că va continua proiectele care vizează aceste domenii. Sârbu a spus că intenţionează să rămână mai departe membră a comisiei mai sus amintite, dar şi că va alege ca o a doua comisie cea de Agricultură, cu atât mai mult cu cât a primit multe semnale din partea cetăţenilor români interesaţi în special de problemele agriculturii ecologice. „Am primit sute de mail-uri de la oameni care ne sesizează anumite aspecte. Am semnat un protocol cu federaţia producătorilor agricoli şi cu crescătorii de oi şi capre, care m-au rugat să îi susţin în demersurile lor în promovarea agriculturii ecologice în România, a produselor tradiţionale. Interesul la Bruxelles este să renunţăm la aceste produse. Chiar dacă îmbracă în vorbe frumoase şi intenţii bune, da fapt intenţia este ca noi să cumpărăm de la ei şi în nici un caz să mai producem. (…) Oricum voi alege şi comisia de agricultură, ca substitut, pentru că noi trebuie să ne alegem două comisii, şi au legătură una cu alta. De foarte multe ori, ceea ce am dezbătut în comisa de mediu mergea la agricultură sau invers” a spus Daciana Sârbu. Ea a mai precizat că în ultima perioadă s-a implicat foarte mult în proiectele care vizează agricultura ecologică: „Mai ales de când sunt mamă, am văzut ce înseamnă să-ţi hrăneşti copilul sănătos. Astfel, am propus în ţară, pe lângă programul «Cornul şi laptele», introducerea obligatorie a fructelor în şcoli. Eu am propus să se întâmple asta obligatoriu, mai ales la clasele mici şi fructele, evident, să fie din producţia românească”.

PIN susţine candidatura Dacianei Sârbu şi lista PSD

În toate demersurile ei din această campanie, dar şi după câştigarea unui mandat în Parlamentul European, daciana Sârbu este sprijinită de preşedintele Partidului Iniţiativei Naţionale, Lavinia Şandru, cu care a semnat un protocol de colaborare, la începutul săptămânii trecute.

Prezentă şi ea la Bistriţa, Lavinia Şandru a declarat că susţinerea Dacianei Sârbu în această campanie electorală pentru alegerile parlamentare vine din dorinţa membrilor PIN de a avea un reprezentant pe probleme de mediu în Parlamentul European pentru mişcarea ecologistă din România, şi acesta este primul şi cel mai important obiectiv. „Ea (n. r. – Daciana Sârbu) poate intra chiar şi în Cartea recordurilor, fiind singurul candidat susţinut de două partide”, a punctat Lavinia Şandru. „Ne-am propus să facem numai lucruri bune, prin urmare nu avem de gând să supărăm pe nimeni, decât pe duşmanii lucrurilor bune pe care vrem să le facem”, a mai spus preşedintele PIN. Şandru a mai precizat că odată cu susţinerea candidaturii Dacianei Sârbu de către membrii PIN, aceştia vor susţine întreaga listă de candidaţi ai PSD, şi că îşi doreşte ca în Parlamentul European să intre cât mai mulţi dintre candidaţii social-democraţi, „de la 13 în sus”. „Noi am cerut explicit în protocol să activeze mai departe în această comisie de mediu şi nu în altă comisie”, a mai adăugat Lavinia Şandru.
Preşedintele PIN a subliniat, ca de altfel toţi ceilalţi, importanţa Parlamentului European şi necesitatea prezenţei europarlamentarilor români la Bruxelles pentru rezolvarea unor probleme importante ale ţării şi chiar evitarea producerii unor abuzuri care ar putea avea loc în România. În acest sens, Şandru a dat exemplu scandalul care a avut loc în capitală acum doi ani şi jumătate legat de controversatul proiect „Chatedral Platza”, care nu a putu fi rezolvat decât prin intervenţia europarlamentarilor români în PE.

România are o mulţime de „prieteni”

Ioan Mircea Paşcu, candidatul de pe locul trei pe lista PSD, luptă şi el pentru obţinerea celui de-al doilea mandat în Parlamentul European.

Ca şi ceilalţi, Ioan Mircea Paşcu a adus în discuţie neinformarea cetăţenilor vizavi de ceea ce înseamnă rolul reprezentanţilor ţării în Parlamentul European. „Unii ştiu mai puţin , alţii nu ştiu deloc, şi e foarte greu în asemenea condiţii. Cei care se ocupă de destinele ţării ar fi trebuit să se ocupe şi de informarea cetăţenilor, pentru că nu suntem în Uniunea Europeană numai din cinci în cinci ani sau doar când sunt alegeri. Suntem în Uniunea Europeană tot timpul”, a declarat europarlamentarul social-democrat.
Paşcu a precizat că România suferă pe plan european mai ales din cauza faptului că în PE, românii nu au avut nici un proiect. „Suntem, confruntaţi în momentul de faţă cu o tendinţă clară de discreditare a României în interiorul structurilor în care am intrat cu atâta dificultate. Pe de o parte avem toate acuzaţiile aduse din partea Moldovei şi a Rusiei, care intenţionează să ridice aşa-zisa problemă a României la următorul summit cu Uniunea Europeană, şi în partea cealaltă avem o grămadă de «prieteni» care încearcă să pună mâna pe fondurile pe care le avem noi la dispoziţie”, a declarat Paşcu.

Adriana Pană vrea o Europă de stânga

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Adriana Doina Pană, practic reprezentanta bistriţenilor, este poziţionată pe locul 18 pe lista PSD pentru euroalegeri. Ea a declarat că va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a scoate bistriţenii la vot, pentru ca numărul social-democraţilor care vor merge în Parlamentul European să fie cât mai mare. „E important să meargă pesedişti acolo (n. r. – în Parlamentul European). E important să se schimbe, să se termine cu Europa de dreapta şi să înceapă Europa de stânga. Dacă vrem măsuri sociale şi o Românie socială atunci asta trebuie să fie în cadrul unei Europe sociale”, a spus Adriana Doina Pană.

Băsescu nu putea lipsi

Una peste alta, din peisaj nu putea lipsi un personaj important al clasei politice româneşti, care pe lângă faptul că aduce un plus de imagine Partidului Democrat – Liberal, îşi continuă obişnuitele băi de mulţime – preşedintele Traian Băsescu. Înainte de închiderea ediţiei, prezenţa acestuia la Năsăud, cu ocazia Zilelor oraşului Năsăud, a fost confirmată de preşedintele PD-L BN, deputatul Ioan Oltean.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.