O firmă din județul Cluj și una din București au fost date în judecată de trei sângeorzeni, după ce au folosit fotografiile acestora, fără drept, pentru un site realizat pentru Primăria Sângeorz Băi, în urma unui contract de peste 500.000 lei încheiat cu administrația locală. Sentința a fost pronunțată de Tribunalul Bistrița-Năsăud la începutul acestei luni, firma clujeană fiind obligată să le plătească celor trei pasionați de fotografie aproape 10.000 de lei despăgubiri materiale și morale, în timp ce SRL-ul din București trebuie să le achite peste 4.000 de lei.

În iunie 2019, SC Flag Transilvania SRL din județul Cluj și SC Libra Studio SRL din București, în asociere, au câștigat un contract în valoare de 553.750 lei în urma unei licitații organizate de Primăria Sângeorz Băi pentru proiectul “Servicii de marketing și promovare în cadrul proiectului S.O.S. (SATUL-ORAȘUL-STAȚIUNEA) AQUA PRIMUS SÂNGEORZ – BĂI”, iar în ianuarie 2020 au fost semnate și documentele cu administrația locală. Cele două firme aveau de realizat, printre alte obiective menționate în caietul de sarcini, un site prin intermediul căruia să promoveze orașul-stațiune, în vederea dezvoltării turismului în zonă, dar și crearea de locuri de muncă. Și cum site-ul trebuia să conțină și fotografii cu frumusețile din zonă, cele două SRL-uri au găsit de cuviință să folosească operele celor fotografi amatori, în condițiile în care aceștia le-au propus celor două firme o colaborare, evident cu plata drepturilor de autor. Numai că administratorii SRL-urilor s-au gândit să folosească fotografiile gratis, fără să mai plătească vreun drept de autor, că doar așa ieșeau mai ieftin, mai ales că nu era vorba de una-două bucăți, ci de 100.

Au dat firmele în judecată

Cei trei fotografi amatori – Dacian Măgurean, Dorin Cârcu și Claudiu Dărăban – când au descoperit “năzdrăvănia”, au apelat la instanță, în septembrie anul trecut, și au cerut obligarea celor două firme să le recunoască drepturile de autor asupra celor 100 de fotografii, precum și plata a 40.000 de lei cu titlu de despăgubiri civile, precum și afișarea sentinței și publicarea sa integrală în mijloacele de comunicare în masă din orașul Sângeorz-Băi și municipiul Bistrița, pe cheltuiala societăților pârâte.

În cererea de chemare în judecată  cei trei reclamanți au arătat că sunt pasionați de zeci de ani de realizarea de fotografii ca opere artistice, fiind recunoscuți pe plan local pentru abilitățile tehnice și artistice. Pentru acesta, ei au achiziționat și folosesc o tehnică profesionistă complexă, de mari valori financiare, necesară pentru fotografiere, developare, etc.

În acest context, au prezentat și promovat frumusețile geografice ale Văii Someșului din cadrul județului Bistrița-Năsăud, precum și tradițiile, tehnicile și artefactele populare ale locuitorilor din zonă, în succesiunea generațiilor.

Totodată, ei au mai precizat că au desfășurat aceasta activitate artistică ca o pasiune, dar concomitent au activat ca niște profesioniști, transmițând o parte din fotografiile realizate către diferiți cumpărători, inclusiv în modalitățile moderne de vânzare online și astfel au vândut de-a lungul anilor sute/mii de fotografii unor firme specializate în achiziționarea online de fotografii.

“De asemenea, în cadrul unui proiect de colaborare cu Primăria orașului Sângeorz-Băi privind promovarea orașului și a împrejurimilor, reclamanții au arhivat, cu aprobarea conducerii acestei instituții, în hardul calculatorului aflat în utilizarea funcționarei XX, un număr de 100 fotografii, fără însă a autoriza utilizarea lor în alt scop sau în beneficiul altor persoane.

Societățile pârâte, aflate într-o asociere comercială (asocierea dintre Societatea Flag Transilvania SRL, în calitate de leader și Societatea Libra Studio SRL, în calitate de membru al asocierii) au câștigat contractul «Servicii de marketing și promovare pentru obiectivul de investiții S.O.S. (Satul – Orașul – Stațiunea) Aqua Primus Sângeorz-Băi” de la autoritatea contractantă „Orașul Sângeorz-Băi» la data de 28.01.2020.

În cadrul/pentru realizarea acestui proiect de investiții, îndeplinind activitatea 3 („Promovarea noului brand al stațiunii prin canale online”), subactivitatea 3.1 (Realizarea, actualizarea și mentenanța zilnică a paginilor de Facebook și a blogului dedicate brandului stațiunii pe perioada implementării Planului de marketing”), societățile pârâte au creat site-ul/blogul www.sangeorzbai.ro și pagina de facebook https://www.facebook.com/Sangeorz-Băi-…). Aceste produse online fiind evaluate la suma de 12.000 euro.

Din evidentele Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, rezultă în mod indubitabil că site-ul www.sangeorzbai.ro este deținut de către societatea pârâtă Flag Transilvania SRL. De asemenea, văzând asocierile de conținut și trimiterile reciproce de la site-ul www.sangeorzbai.ro și pagina de facebook https://www.facebook.com/Sangeorz-Băi-…/ este evident că și acest din urmă produs online se afla tot în proprietatea acestei societăți.

Pentru realizarea acestor produse online, societățile pârâte au preluat și postat fără autorizarea reclamanților un număr de 100 de fotografii, identificate și repartizate pe fiecare reclamant, conform anexei la prezenta acțiune, de pe paginile personale de facebook, precum și din arhiva existenta în hardul calculatorului proprietatea Primăriei Sângeorz-Băi, dând acestora o utilizare comercială.

Mai mult, utilizarea fotografiilor reclamantului Cârcu Dorin, care aveau pe ele inscripționate sintagma «Copyright Cârcu Dorin», s-a făcut după modificarea fotografiilor prin ștergerea acestei sintagme.

Anterior preluării de către societățile pârâte a fotografiilor, reclamanții au purtat discuții cu acestea pentru o colaborare comercială, propunând acordarea drepturilor de a folosi fotografiile create de către reclamanți în cadrul/pentru realizarea proiectului menționat mai sus. Societățile pârâte au respins propunerea de colaborare comercială.

Ulterior, în urma discuțiilor avute în data de 1 iulie 2020 cu reprezentanta societății pârâte Flag Transilvania SRL (dna. V. B.), căreia i-a fost sesizată situația utilizării ilegale a fotografiilor, site-ul a fost închis în noaptea de 1 spre 2 iulie 2020. Aceleași discuții s-au purtat și cu dl. D. C. (asociatul dnei. V. B.).

După aprox. 2 zile, site-ul a fost deschis din nou, având același conținut, situație care de atunci s-a permanentizat.

La data de 14 august 2020 s-a expediat societăților pârâte o notificare, solicitându-le să respecte drepturile de autor și să ia masurile concrete de respectare a dispozițiilor Legii nr. 8/1996 cu privire la produsele lor online.

Până la data prezentei nu s-a primit vreun răspuns.

Reclamanții dețin drepturi de autor asupra celor 100 de fotografii în litigiu, de la data creării lor, aceștia fiind cei care au adus fotografii pentru prima dată la cunoștință publică prin site-ul și paginile personale de facebook (…)”, se arată în motivarea instanței.

Pentru fiecare fotografie folosită de cele două SRL-uri, cei trei fotografi sângeorzeni au cerut 400 de lei, adică un total de 40.000 lei plata prejudiciilor.

Firmele s-au considerat nevinovate

De cealaltă parte, reprezentanții celor două firme nu au recunoscut că ar fi vinovate. Potrivit acestora, Dacian Măgurean ar fi propus, la începutul lunii iulie 2020, să li se subcontracteze o parte din contractul principal, fără a ridica pretenții. Mai mult, aceștia au mai precizat că anterior, prin luna mai 2020, au primit de la primărie un set de fotografii pentru a le utiliza pentru site, astfel că nu au suspectat niciun moment că ar fi o problemă.

Instanța însă nu ia- crezut pe cuvânt pe reprezentanții celor două firme astfel că a dat dreptate celor 3 reclamanți.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare. Până în acest moment, niciuna dintre părți nu a depus vreo atare acțiune la dosar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.