Dragomir Luca Botoiu, care în 2017, pe când era angajatul Ocolului Silvic Baza Experimentală Lechința, a fost acuzat de procurori că de sub ochii lui au fost rași peste 4.000 de arbori, și mai apoi a fost arestat preventiv, stă în așteptare să fie finalizată ancheta în care este cap de afiș. Deși au trecut deja 5 ani de când este cercetat de procurori, dosarul nu a fost trimis în judecată. În schimb, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea” a cerut executarea silită a lui Dragomir Luca Botoiu pentru aproape 480.000 lei.

În primăvara lui 2017, Dragomir Luca Botoiu a fost arestat preventiv pentru abuz în serviciu și luare de mită, conform unui comunicat transmis la acea vreme de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Peste 4.000 de arbori, rași! Prejudiciul e imens

Anchetatorii care l-au monitorizat timp de mai bine de jumătate de an, au stabilit că din cantonul pe care îl avea în supraveghere pădurarul Botoiu au fost raşi peste 4.000 de arbori, prejudiciul ridicându-se, la un prim calcul, la aproape 400.000 lei.

Responsabil cu paza şi protecţia pădurilor aflate în cantonul Archiud nr. 9, în cursul anului 2016 şi până în februarie 2017, Botoiu și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu fiindcă „a permis unor persoane din anturajul său să taie ilegal şi să sustragă arbori prejudiciind astfel proprietarii terenurilor în cauză şi fondul forestier naţional aflat în proprietatea statului român”. Este vorba despre aproximativ 360 de hectare de păduri care se întind pe raza localităţilor Viile Tecii, Archiud, Ocniţa şi Comlod, pe raza județului Bistriţa-Năsăud şi Băiţa, pe raza judeţului Mureş, proprietari fiind comunele Sînmihaiu de Câmpie, Milaş şi persoane fizice.

Conform anchetatorilor, consecinţa neîndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu a fost faptul că s-au produs prejudicii de peste 50 de ori preţul mediu al unui al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. Pădurarul Botoiu a acceptat, spuneau la acea vreme procurorii, să fie sustrasă o cantitate însemnată de material lemnos fără aprobarea ocolului silvic şi fără ca arborii să fie marcați. Evident, tot lemnul tăiat ilegal de pe raza cantonului în mai bine de jumătate de an de „coechipierii” lui Botoiu a fost vândut unor cetăţeni din Teaca şi Ocniţa sau folosit în interes propriu. Din banii rezultați, este de la sine înțeles că o parte i-au revenit pădurarului.

Un prim control efectuat inopinat de cei de la Garda Forestieră în cantonul lui Botoiu a avut loc la jumătatea lunii februarie. În doar trei zile de control, inspectorii Gărzii au descoperit că, începând cu toamna lui 2016, în pădurile din respectivul canton s-au tăiat ilegal 518 arbori, cu un volum de peste 281 m.c. şi o valoare de peste 68.600 lei.

Controlul în cantonul gestionat de Dragomir Luca Botoiu a continuat până în luna aprilie 2017, de data aceasta verificările în teren fiind efectuate chiar de cei de la ocolul la care era angajat pădurarul şi în mai multe zone. Au fost încheiate nu mai puţin de 8 acte de control din care a rezultat faptul că din toamna lui 2016 au fost tăiaţi ilegal nu mai puţin de 4.374 de arbori de diferite specii, cu un volum la cioată de peste 1.822 m.c. Prejudiciul stabilit a ajuns la 397.622 lei.

Conform procurorilor, o parte din arborii identificaţi erau tăiaţi razant cu solul şi acoperiţi cu frunze şi pământ, astfel încât cioatele rămase să fie greu de depistat.

Pe 21 aprilie 2017, Dragomir Botoiu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, măsură prelungită ulterior pentru încă 30.

Bun de plată, executat silit

În același dosar mai sunt inculpate și alte persoane, însă ne rezumăm doar la Dragomir Botoiu, care deși până la această oră nu a fost trimis în judecată, conform surselor noastre din cauza unei expertize de specialitate care să stabilească cu exactitate întinderea prejudiciului, a fost executat silit de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea”, în subordinea căruia se află Ocolul Silvic Baza Experimentală Lechința.

Dosarul execuțional a fost deschis în 2019, iar în iunie 2020 i-a fost trimisă somația. O lună mai târziu, fostul pădurar a cerut în instanță anularea executării silite.

În motivarea cererii, Botoiu a arătat că a fost angajat al Ocolului Silvic – Baza Experimentală Lechința, până în primăvara anului 2017, ca pădurar, când a demisionat. Însă în momentul în care și-a dat demisia, reprezentanții angajatorului i-au dat să semneze o serie de documente, acte pe care, din neatenție și din dorința de a finaliza cât mai repede raporturile contractuale, nu le-a citit, anterior semnării. Totodată, el a precizat și că nu a primit un exemplar al documentelor ce i-au fost înaintate spre semnare.

În aceeași perioadă, respectiv februarie – aprilie 2017, Garda Forestieră Județeană Bistrița-Năsăud – împreună cu reprezentanții Bazei Experimentale Lechința – au efectuat un control inopinat în Cantonul 9 Archiud, gestionat de către contestator, context în care au fost încheiate opt acte de control parțiale, care au stat la baza cererii de încuviințare de executare silită solicitată de INCDS „Marin Drăcea”.

Botoiu a mai arătat că executarea silită pornită împotriva sa este nelegală, deoarece nu există un titlu executoriu, iar angajamentele de plată pe care le-a semnat odată cu demisia, dar pe care nu le-ar fi primit și el odată cu somația de plată și cu restul actelor din dosarul execuțional. Potrivit acestuia, creanța pusă în executare nu avea un caracter cert, în condițiile în care a contestat întinderea creanței reținute în sarcina sa de Garda Forestieră Județeană Bistrița-Năsăud în cuprinsul actelor de control, motiv pentru care a și solicitat organelor de urmărire penală încuviințarea administrării probei cu expertiza tehnică pentru lămurirea situației de fapt sub toate aspectele, respectiv pentru stabilirea numărului de arbori tăiați, a volumului acestora și, implicit, a valorii totale a prejudiciului cauzat – cerere ce i-a fost admisă. Astfel, a mai arătat fostul pădurar, prejudiciul invocat de către creditoare nu este unul cert, cât timp se fac cercetări pentru stabilirea concretă a întinderii acestuia.

De cealaltă parte, reprezentanții INCDS „Marin Drăcea” au arătat în întâmpinare că, urmare a inspecțiilor de fond din primăvara anului 2017 și odată cu predarea cantonului silvic nr.9 Archiud – al cărui pădurar-gestionar a fost Botoiu – au fost consemnate prejudicii în valoare de 477.682,41 lei, prejudiciul fiind înregistrat în sarcina pădurarului, ca urmare a faptului că nu a putut justifica cioatele tăiate ilegal, în delict, pagube generate în timpul activității, context în care paguba adusă angajatorului din vina exclusivă a fostului salariat este una probată, iar angajamentele de plată, acte semnate, însușite și necontestate de către Botoiu și care constituie, conform dispozițiilor legale, titluri executorii.

După ce a analizat actele de la dosarul cauzei, instanța nu i-a dat dreptate lui Botoiu, contestația depusă de acesta fiind tardivă, astfel că fostul pădurar a rămas bun de plată.

Situație nașpa la nivel de ocol, nu doar în curtea lui Botoiu

Botoiu s-a ales cu dosar penal din cauza dezastrului găsit în cantonul gestionat de el, însă situația a fost una gri și în restul cantoanelor ocolului. Cel puțin asta reiese dintr-un raport dat publicității de INCDS „Marin Drăcea”, în septembrie 2017, în urma unui control tematic efectuat de reprezentanții institutului, în luna martie a aceluiași an.

Potrivit documentului, în urma controalelor de fond efectuate în perioada ianuarie – aprilie 2017, aproape 2.609 mc de arbori au fost tăiați ilegal, din care peste 2.243 mc au fost tăiați ilegal și nejustificat, valoarea acestora fiind de peste 580.434 lei (TVA 19% inclus), în timp ce aproximativ 366 mc arbori tăiați ilegal au fost justificați de personalul silvic.

“Tăierile ilegale în volum mare s-au înregistrat în cantoanele silvice nr. 7 Archiud, canton gestionat de pădurarul Botoiu Dragomir, unde volumul arborilor tăiați ilegal și nejustificat de 1.839,549 mc, valoarea arborilor tăiați ilegal și nejustificat fiind de 477.682 lei și în cantonul silvic nr. 10 Corvinești, canton gestionat de pădurarul Nagy Dorin, unde s-a constatat un volumul al arborilor tăiați ilegal și nejustificat de 286, 445 mc, valoarea arborilor tăiați ilegal fiind de 73.850,77 lei.

De asemenea, în cantonul silvic 12 Moruț, canton gestionat de pădurarul Mocodean Radu, s-a înregistrat un volum total tăiat ilegal de 116,297 mc, din care un volum al arborilor tăiați ilegal și nejustificat de 35,790 mc, valoarea arborilor tăiați ilegal și nejustificat fiind de 7.725,88 lei. Trebuie specificat faptul că în urma controlului de fond efectuat în cantonul nr. 12 Moruț de șeful de district Siriorean Grigore în perioada 24.03 – 29.03.2017 s-a constatat un volum al arborilor tăiați ilegal și justificat de 67,167 mc și un volum al arborilor tăiați ilegal și nejustificat de 18,274 mc. În urma unui control parțial dispus a se efectua în același canton de către tehnicianul Man Liviu, în perioada 20 – 24.04.2016 s-au mai identificat cioate provenite din tăieri ilegale de arbori, al căror volum este de 30,856 mc, din care un volum al arborilor tăiați ilegal și nejustificat de 17,516 mc”, se arată în documentul publicat de INCDS, ai cărui reprezentanți spun că situația găsită la acel moment se datora nerespectării sarcinilor prevăzute în Regulamentul de pază a fondului forestier, precum și controalelor de fond efectuate cu superficialitate și lipsă de intransigență.

“Lipsurile îndelungate și repetate din instituție ale șefului Bazei experimentale Lechința, inginer Șulea Constantin, au dus la o stare de indisciplină. S-a ajuns până acolo încât să fie folosită o stampilă cu amprenta semnăturii șefului subunității care a fost utilizată pentru semnarea unor situații, raportări, act de punere în valoare, autorizații de exploatare, etc.

Cantoanele silvice nr. 7 Archiud și nr. 10 Corvinești fac parte din districtul nr. 2 Teaca, district condus de tehnicianul Cadar Adrian. Deși în statul de funcțiuni   al Bazei silvice experimentale Lechința, tehnicianul Cadar Adrian figurează ca șef district, acesta a exercitat în același timp și funcția de tehnician de producție, nemaiavând astfel timp să se ocupe de problemele curente ale districtului silvic nr. 2 Teaca. Acesta a efectuat multiple deplasări la Baza silvică experimentală Tomnatic, unde își desfășura activitatea formația de exploatare a Bazei silvice experimentale Lechința”, se arată în documentul INCDS.

Haos a fost constatat și în ceea ce privește tăierile de îngrijire-curățire, dar și la producția silvică.

Tăieri de îngrijire-curățiri

S-au verificat în teren lucrările de îngrijire – curățiri efectuate în UPV, UA 70Bși 70C pe suprafața de 11 ha, în cantonul silvic Moruț. Cu ocazia verificărilor s-a constatat că nu s-au executat piețe de probă pentru evaluarea volumului lemnos, nu s-au grifat arborii de extras, nu s-au strâns în grămezi materialul rezultat, s-au constatat cioate înalte (20-30 cm), iar după reprimirea parchetului, s-au extras arbori în delict cu diametre de până la 20-30 cm. Lucrările efectuate sunt de slabă calitate. Nu s-au respectat prevederile Cap. 2.2 din Normele tehnice pentru îngrijirea și conducerea arboretelor.

Au fost efectuate patru controale ale exploatării în raza de activitate a Bazei experimentale Lechința.

De asemenea, s-a constatat că părțile exploatate în regie proprie în fondul administrat de către Baza silvică experimentală Lechința erau gestionate în fapt de către pădurarul Crișan Ioan, care nu era titularul autorizațiilor de exploatare. Titularul autorizațiilor era dl. Tehnician Grigore Someșan, însă nu erau însușite prin semnătură de acesta. Pe numele șefului de formație Grigore Someșan apar concomitent gestiuni (partizi) de masă lemnoasă cu amplasament pe raza Bazei experimentale silvice Lechința, cât și pe raza Bazei silvice experimentale Tomnatic.

Producția silvică

În perioada anilor 2014-2016 formația de exploatare a exploatat pe raza de activitate a Bazei silvice experimentale Tomnatic 24 de partizi de produse principale (în majoritate), secundare și accidentale cu un volum pe picior de 17.961 mc.

În perioada 23-24.03.2017 s-au inventariat stocurile de masă lemnoasă fasonată ce au rezultat în urma activității de exploatare, activitate ce s-a desfășurat în UPI Demacușa, din cadrul Bazei silvice experimentale Tomnatic.

Rezultatul inventarierii (Anexa nr. 5) înregistrat la Baza experimentală Tomnatic cu nr. 10382/27.03.2017 și la sediul institutului cu nr. 6173/29.03.2017 a fost confruntat cu stocurile scriptice și s-au constatat diferențe ce sunt prezentate în tabelul nr. 1.

Stocurile scriptice sunt evidențiate pe gestiuni (conform evidenței de gestionare – baza de date), iar inventarierea în teren  nu s-a putut efectua pe fiecare gestiune în parte (lot, partidă, depozit) Registrul de intrări-ieșiri a materialului lemnos pentru depozit, nu a fost prezentat cu ocazia inventarierii”, se arată în raportul INCDS, subliniindu-se totodată managementul deficitar la nivel de conducere.

După ce au fost expuse toate problemele identificate la nivel de ocol, reprezentanții INCDS au propus și o serie de sancțiuni. Drastice, într-o primă fază.

Astfel, pentru Constantin Șulea – șeful Bazei silvice experimentale Lechința, tehnicianul Liviu Man, șeful de district Adrian Cadar, șeful de formație exploatare Grigore Someșan și pentru pădurarii Dorin Nagy, Radu Mocodean și Dragomir Botoiu s-a propus desfacerea contractului de muncă. Altor persoane le-a fost diminuat salariul sau au fost retrogradate din funcție.

Evident, fiecare a încercat să se apere mai bine și să aducă argumente care să indice că nu e dracul chiar atât de negru precum rezultă din actele de control. Drept urmare, șeful Constantin Șulea a scăpat cu retrogradare din funcție pe o perioadă de 6 luni, la fel și tehnicianul Liviu Man dar și Adrian Cadar. Dintre pădurari, doar Mocodean a depus puncte de vedere și a scăpat cu o diminuare a salariului pe o perioadă de 3 luni, în timp ce Botoiu și Nagy au tăcut, astfel că ambii au rămas cu aceeași propunere de desfacere a contractului de muncă. În final, Botoiu nu a fost dat afară, ci a fost lăsat să demisioneze și dat pe mâna procurorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.