Stiripesurse.ro a publicat o primă listă care conţine 20 de nume ale celor care au ajuns,  diplomați în MAE fără concurs. Pe această lisă se află şi numele unei bistriţence, fost consilier judeţean şi local PSD în Beclean, Iulia Cupşa-Kissellef.

 

Oameni cu influență, din lumea politică sau administrativă, ajung diplomați fără a da concurs, iar apoi sunt promovați în diferite funcții diplomatice. Pe fondul scandalului existent între instituția prezidențială, reprezentată prin Klaus Iohannis, și deținătorul portofoliului ministerial, Lazăr Comănescu, după ce președintele l-a numit ambasador la Londra pe Dan Mihalache, există multe critici la adresa oamenilor din MAE, scrie stiripesurse.ro.

Cel mai recent scandal face referire la modul în care se pătrunde în MAE. Oameni cu influență, din lumea politică sau administrativă, ajung diplomați fără a da concurs, iar apoi sunt promovați în diferite funcții diplomatice.

 

 

Prima listă:

1. Cristian Căpățână, transferat de la Interne-DGA, a ajuns direct CONSUL la Milano cu tot cu sotia, care lucreaza si ea acolo.

2. ELENA MADALINA CIOCANEL e consul, rechemata de la ROMA, se pare, la interventia fostului ministru Andrei Marga. A ajuns consul, tot in Italia, la MILANO.

3. IULIA ADRIANA CUPSA-KISELEFF, din consilier local PSD Beclean, a ajuns vice-consul la TORINO, iar acum, la 2 ani distanta, consul la MILANO, fara concurs.

4. Carmen Liliana Iacob, fosta Dinu, consul la Catania

5. Sotul, IOAN IACOB, este si el consul. Este deja cunoscut ca familia DINU, in curand ,poate cere cetatenia italiana (Tiberiu Dinu, consul general Torino).

6. Sabina Madalina SOMACESCU, CONSUL, direct din Gorj, a ajuns la Torino, fara concurs. Conform surselor noastre, se pare ca mama ei, de profesie avocat, este apropiata PSD.

7. Consul la Bologna, TOSCUTA ROMULUS CATALIN, direct de la rutiera, IPJ VRANCEA.

8. La TRIESTE este dl fost economist la Washington, actualmente consul, nasul LAURENTIU BABEI cu finul CALIN MIHAIL BICHIS, tot CONSUL, cu legături în PSD.

9. GELU OLTEAN, fost sef DGIPI, rechemat pentru ca i-ar fi facilitat accesul unui interlop in Ambasada Romaniei la Roma, la vizita premierului TARICEANU, s-a reintors, tot la ROMA, MINISTRU CONSILIER.

10. LAURA MIHAELA MOISE facuta CONSUL din personal administrativ la Istanbul, transferata cu sotul sau, LUCIAN STANICA, tot CONSUL, prin transfer direct de la Istanbul și Munchen. D-na Moise candideaza acum, in 2016 la cativa ani distanta, sa devina, legal, diplomat.

11. Dan Costinas, referent principal, tranferat direct din Spania la Munchen, fara concurs si fara sa stea minimum un 1 an in tara, provenit de la Guvern.

12. Roxana Hodorogel Consul, transferata tot fara concurs, de la Berlin la Munchen, si tot fara sa stea acasa minimum un an. Candideaza acum in 2016 sa devina legal diplomat.

13. Consul Valentin Cristian Florica, la Bonn, prin transfer direct de la Istanbul.

14. Administrator pensionar angajat pe plan local, tatal lui Florin Gratian Parvu, director MAE.

15. Mihaela Sakizlian de la MAI, fost atasat de interne la Bonn, transferata fara concurs, pe un post de Consul la Berlin.

16. Alexandru Opaschi, consul Istanbul, de la Interne, fara concurs.

17. Alin Gabriel Constantin, consul Egipt, diplomat fara concurs, facut din angajat pe plan local.

18. Gratiela Belet a dat concurs pentru postul de functionar consular din postura de sotie insotitoare direct de la Ankara sau a fost angajata in vederea luarii examenului. Nu a stat 1 an acasa.

19. Andreea Saguna, de la Directia Comunicare, consul, fara concurs.

20. Geanina Boicu, consul general Barcelona, din presedinte PSD Diaspora.

 

 

Iulia Cupşa-Kisseleff a fost numită, în 2013, prin ordin al ministrului de Externe Titus Corlăţean, viceconsul la Consulatul General al României de la Torino, pe o perioadă nedeterminată.  Un an mai târziu, ea a devenit consul al României la Milano.

Iulia Cupşa-Kisseleff a absolvit studiile Facultății de Drept ale Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca și le-a continuat în Franța, la o prestigioasă universitate de Drept. După ce s-a întors acasă a obținut și un master în „Management politic” la Universitatea Bucureşti. Câţiva ani buni, ea a practicat avocatura.

Mama Iuliei, avocată şi ea, provine din familia generalului Kiseleff, iar mătuşa acesteia a fost prima ziaristă din România care a realizat un interviu cu Papa de la Roma. Generalul Pavel Kiseleff este cunoscut în istorie pentru Regulamentele Organice, dar şi pentru crearea primelor Constituţii din istoria Moldovei şi a Valahiei. În perioada 1856-1862 a fost ambasador al României la Paris, de unde a sprijinit Unirea Principatelor Române.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here