Majoritatea şefilor instituţiilor deconcentrate din judeţ au primit decizii de demitere din funcţii, potrivit ordonanţei adoptată recent de Guvern.
Termenul de înştiinţare emis de autorităţi a expirat, iar directori generali şi adjuncţi din Bistriţa-Năsăud, indiferent că fac parte din PD-L, PSD sau PNL, au primit termen de preaviz de 30 de zile, perioadă după care urmează să fie organizate concursuri pentru ocuparea funcţiilor.

Aceasta este practic modalitatea legală pe care a găsit-o Guvernul PD-L – PSD pentru a-şi impune oamenii în funcţii şi a-i îndepărta pe cei ai liberalilor, deşi potrivit actului normativ, cel puţin teoretic, viitoarele numiri nu se vor face politic, ci pe baza unui proiect de management redactat pe patru ani.

Ordonanţa minune

În judeţul Bistriţa-Năsăud, ordonanţa nu serveşte neapărat intereselor culorii portocalii sau roşii, repartizarea făcându-se cam frăţeşte.

Printre instituţiile vizate de actul normativ se numără şi foarte multe conduse de democrat-liberali sau oameni susţinuţi de PD-L.
Aşa zisul măcelul politic legiferat în Joia Mare prin adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care permite schimbarea tuturor conducerilor din cadrul serviciilor deconcentrate a început să-şi facă efectele. Toţi şefii serviciilor deconcentrate au primit decizii de demitere. Hotărârea a venit cu puţin timp înainte de declanşarea marii descentralizări şi dă astfel posibilitatea Guvernului de a rămâne stăpân peste administraţiile locale.
Demişi acum, cel mai probabil majoritatea directorilor PD-L vor reveni pe funcţii în urma evaluărilor ce se vor face după expirarea celor 30 de zile de preaviz. PD-L îşi va putea impune atunci oamenii şi în alte câteva instituţii care le-au revenit.
Avantajate de această ordonanţă vor fi cu siguranţă ambele culori de la putere, care până la ora actuală au reuşit să nominalizeze viitorii directori pentru deconcentrate.

Instalaţi şi demişi

Deşi instalaţi de foarte puţin timp, unii directori vor reveni însă pe funcţii în urma concursului.

Bătălia ar putea apărea la nivel de funcţii cheie, pentru care, ambele părţi sunt interesate.
Nume precum Constantin Florian, Lorica Şut, Raul Zanca, Valeria Tămăşoi, Gheorghe Ivan, sunt doar câteva din numele care au de „suferit” de pe urma acestei ordonanţe.
Nu au scăpat de nici Sabin Ilieşi – directorul Finanţelor Publice sau Doris Moldovan – director executiv AJOFM, care vor fi nevoiţi să dea din nou concurs pentru ocuparea acestor funcţii.
Ioan Oltean a declarat faptul că „prin această ordonanţă, Guvernul Boc îşi doreşte ca această stare conflictuală să înceteze” şi că toţi cei propuşi vor trebui să dea examen pentru ocuparea postului, chiar dacă l-au mai susţinut odată.
Radu Moldovan şi Ioan Oltean au fost luaţi în vizorul Guvernului pentru neînţelegerea dintre partide la nivel de teritoriu şi au fost atenţionaţi să îngroape securea războiului, pentru o bună colaborare.

Politizarea deconcentratelor

Se poate spune că actualul guvern a făcut o greşeală fatală, deoarece în loc să gândească o lege care să reglementeze descentralizarea cu efecte benefice asupra electoratului, a gândit o Ordonanţă de Urgenţă care să satisfacă poftele unora, fără a se mai gândi la consecinţe.
Politizarea unităţilor deconcentrate va avea un efect negativ în ceea ce numeşte premierul reforma administraţiei publice.
În astfel de unităţi trebuie să conducă acele persoane profesioniste care cunosc sistemul, iar cei care vin din afară nu au cum să se impună atât timp cât le lipsesc informaţiile de bază ale sistemului respectiv.

Aceste schimbări nu sunt benefice cetăţeanului, electoratului în definitiv cărora ambele puternice culori susţin că le reprezentă interesele.

Scandalul deconcentratelor

Ordonanţa privind deconcentratele provoacă în continuare tensiuni pe scena politică bistriţeană, puterea şi opoziţia având versiuni diferite asupra impactului acesteia – eficientizare versus politizare.
La Bistriţa, opoziţia îşi apără oamenii numiţi, pe criterii politice. Liberalii s-au oferit să îi consilieze juridic, gratuit, pe directorii de instituţii descentralizate care îşi vor pierde funcţiile şi care sunt decişi să dea în judecată Guvernul pentru acest lucru.

Preşedintele PNL BN, Ioan Turc, a declarat că această consultanţă va fi oferită la cabinetul avocatului Laurenţiu Dan Molnar – consilier  municipal din partea PNL.
În opinia lui Turc, această ordonanţă poate fi declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, pentru că încalcă dreptul la muncă, la protecţie socială şi dreptul de proprietate privată, garantate prin Constituţie.
O problemă, de asemenea importantă, din punctul de vedere al liderului liberal, îl constituie faptul că ordonanţa nu este motivată din punct de vedere al urgenţei.
Guvernul, însă, printr-un comunicat de presă a anunţat faptul că nu va reveni asupra prevederilor Ordonanţei de Urgenţă privind deconcentratele, eventualele modificări ale acesteia urmând să fie făcute în momentul dezbaterii acesteia în Parlament.

Puterea a fost dată de sus şi tot de sus a fost luată

Guvernul dă puterea în mâna autorităţilor locale doar pe hârtie, în condiţiile în care deciziile vor fi luate tot de oamenii numiţi de la centru.

Prin Ordonanţa 37/2009, conducerile inspectoratelor şcolare, ale direcţiilor agricole, direcţiilor de sănătate publică sau sanitar-veterinare, oficiilor pentru protecţia consumatorului, caselor de cultură etc. au fost decapitate.
Pentru Executiv nu a avut nici o importanţă faptul că mulţi dintre cei vizaţi de epurarea politică erau în funcţie ca urmare a câştigării unor concursuri, însă Boc a recunoscut faptul că o astfel de decizie îi permite să deţină controlul asupra acţiunilor din teritoriu.

Marea încăierare, prevăzută

După această mişcare care a tulburat lumea politică în ultimul timp, era de aşteptat ca atât PD-L cât şi PSD să declanşeze o nouă bătălie a numirilor politice, fiecare dintre cele două partide râvnind la cât mai multe posturi.

Ordonanţa specifică foarte clar că noile conduceri vor fi stabilite prin act administrativ emis de ordonatorul principal de credite în subordinea căruia funcţionează serviciul vizat – de exemplu, la Inspectoratul Şcolar şeful este Ministerul Educaţiei, la Direcţia Sanitar – Veterinară este Ministerul Agriculturii şi aşa va fi la toate cele în cauză.

Marea şi mult aşteptata aşa zisă testare

Pentru a da o notă de profesionalism acţiunii, Executivul a hotărât organizarea unor teste de evaluare a cunoştinţelor şi aptitudinilor manageriale ale celor care vor să conducă în teritoriu.

Candidaţii vor fi „testaţi“ de o echipă formată din specialişti, iar cei care vor trece de acest hop vor putea să-şi exercite mandatul de patru ani în baza unui contract de management semnat cu ordonatorul principal de credite amintit mai sus.
Acest act joacă rolul de contract de muncă, valoarea salariului fiind stabilită la nivelul celui de consilier gradul I A, plus sporurile care decurg din faptul că este vorba de un post de conducere.
În condiţiile actuale, decizia de a amesteca din nou politicul în conducerea unor servicii aflate în teritoriu pune sub semnul întrebării dorinţa Guvernului de a aplica planul de descentralizare.
Astfel stând lucrurile, concluzia este foarte clară şi anume aceea că Executivul format de PD-L şi PSD nu doreşte să scape frâiele, asigurându-se că deciziile la nivel local vor fi luate tot de oamenii Puterii.


Mihaela Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.