Liviu Căienar și Bogdan Sebastian Drăgan, ambii acuzați și judecați pentru trafic internațional de droguri, au fost condamnați zilele trecute de Tribunalul Bistrița-Năsăud. Căienar a primit 9 ani de închisoare cu executare, în timp ce partenerul său de “afaceri”, Drăgan, a încasat 5 ani și 10 luni. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Cluj.

Liviu Căienar mai este judecat încă într-un dosar, tot pentru trafic international de droguri, care a fost disjuns din dosarul în care au fost judecați Marian Dan Mihăiescu și Emanuel Tobias Mihăiescu (tata și fiu), și în care pe post de coinculpat este Ionuț Mihai Moldovan. Una peste alta, cele două dosare sunt oarecum strâns legate între ele, ținând cont că personajele principale sunt cam aceleași.

Povești de adormit copiii

În fața instanței, cei doi nu au recunoscut că ar fi comis vreo infracțiune cu privire la traficul de droguri. Mai mult, Căienar a înseilat o poveste, cam fără cap și fără coadă.

Pe scurt, după ce a ajuns din Spania în țară, Căienar și-a înființat o firmă la SC Cla Metal Steel SRL cu sediul în Ilişua, firma având ca obiect de activitate construcţii metalice (înființată în 2018 și cu activitate ZERO), pe care vezi-Doamne voia să o dezvolte prin atragerea de fonduri europene, el susținând în fața instanței „că avea posibilităţi financiare deoarece a lucrat 10 străinătate şi în Spania avea o firmă cu 10 angajaţi prin care a realizat venituri suficiente”.

Drăgan s-a aciuat la locuința lui Căienar, după ce acesta a fost arestat la domiciliu (după câteva luni de arest preventiv) în celălalt dosar, împreună cu cei doi Mihăiescu (tată și fiu) și Ionuț Moldovan. Întrucât Căienar nu putea părăsi domiciliul, Drăgan era cel care îi făcea legătura cu exteriorul, inclusiv “misiunile” din Spania. În fața instanței a declarat însă că a vrut să îl ajute pe Drăgan să își găsească un moc de muncă în Spania.

Cu privire la banii trimiși în Spania, cei  aproximativ 13.000 de euro (circa 3.000 trimiși prin Drăgan și alți 10.000 prin fosta sa iubită), Căienar a susținut că erau destinați de fapt mamei sale care locuiește acolo, pentru o intervenție chirurgicală.

Legat de colete, Căienar a susținut că mama sa i-a trimis două pachete care conțineau alimente și țigări, ambele pe numele fostei sale iubite, unul ajungând în luna februarie 2020 și celălalt în martie 2020, cu o zi înainte de a fi din nou arestat preventiv.

În ziua în care cei doi au fost săltați de polițiști, în martie 2020, ei s-au dus să ridice un colet trimis din Spania pe numele lui Drăgan, de la sediul unei firme de transport din Bistrița. Tot atunci a ajuns încă un colet, care însă nu a putut fi ridicat fiindcă acela figura pe numele fostei iubite a lui Căienar. După ce au plecat de la sediul firmei transport, cei doi au observat că sunt urmăriți, astfel că au aruncat coletul cu așa zisele alimente și țigări, susținând că s-au “speriat”.

Cam aceeași poveste a fost spusă și de Drăgan, însă prin punctele esențiale nu a coincis cu cea spusă de Căienar, aspect reținut și de instanță.

Astfel, declarațiile celor doi nu au fost crezute de judecătorul cauzei, în condițiile în care că procurorii au adus probe clare, mai ales că au fost cu “ochii și urechile” pe Căienar, de când a fost arestat în dosarul celor doi Mihăiescu. Asupra acestor aspecte nu vom reveni acum, întrucât cursul evenimentelor le-am prezentat în urmă cu o lună, în publicația noastră.

“Instanţa va înlătura apărările şi susţinerile de nevinovăţie invocate de inculpaţii Căienar Liviu Adrian şi Drăgan Bogdan Sebastian privind faptele deduse judecăţii cu motivarea arătată în continuare.

În prealabil instanţa observă că declaraţiile inculpaţilor nu se coroborează cu probele administrate în cauză. Mai mult, declaraţiile date de inculpaţi în faţa instanţei se contrazic între ele cu privire la anumite aspecte apreciate esenţiale în cauză. Din coroborarea probelor existente la dosar instanţa reţine că inculpatul Căienar Liviu Adrian a luat hotărârea de a aduce din nou droguri din Spania pentru a le valorifica în ţară, într-o perioadă în care se afla sub măsura arestului la domiciliu în dosarul nr. xxx/112/2020 aflat pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud, în care este judecat pentru infracţiuni de trafic de droguri de risc şi mare risc şi complicitate la introducerea în ţară de droguri de risc şi mare risc, comise în cadrul unui grup infracţional organizat din care au făcut parte mai multe persoane”, a menționat instanța în motivare.

Infractor în Spania și Austria

Din același document reiese faptul că, Căienar mai are două condamnări la activ, una în Spania și o alta în Austria.

Astfel, din document reiese că, în Spania, Căienar a fost condamnat pentru „furt cu forţa din case locuite”

“Pe parcursul cercetării judecătoreşti, în urma Ordinului European de Anchetă efectuat în Spania (…), a rezultat că inculpatul Căienar Liviu Adrian a fost condamnat prin Sentinţa penală nr. ###/2017 din 28 septembrie 2017 pronunţată de Judecătoria – Secţia Penală nr. 3 din Almeria în dosar nr. 392/2015, la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare şi pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de vot pasiv pe durata pedepsei, conform art. 56 Cod penal, pentru săvârşirea infracţiunii de „furt cu forţa din case locuite”, prev. de art. 241 Cod penal. Această sentinţă de condamnare a rămas definitivă prin Decizia din 28 mai 2018 a Tribunalului Regional din Almeria, prin care s-a respins apelul. Din extrasul aflat la f. 120 vol. II dos.inst. rezultă că Judecătoria – Secţia Penală nr. 3 din Almeria a dispus punerea în executare a Sentinţei nr. ###/2017 din data de 28 septembrie 2017 pronunţată în dosar nr. 392/2015. Punerea în executare a hotărârii de condamnare s-a dispus prin Hotărârea din 11 iunie 2018, din cuprinsul acesteia rezultând că s-a dispus căutarea şi arestarea inculpatului Căienar Liviu Adrian şi ulterior plasarea acestuia în închisoare pentru executarea pedepsei de 3 ani şi 6 luni închisoare. Ulterior, prin Hotărârea din 20 septembrie 2018 emisă de Judecătoria – Secţia Penală nr. 3 din Almeria (f. 122 vol. II dos.inst.) s-a dispus căutarea, arestarea şi plasarea în închisoare a condamnatului Căienar Liviu Adrian, pentru executarea pedepsei de 3 ani şi 6 luni închisoare, iar în acest scop s-au făcut adrese către Direcţiile Generale ale Jandarmeriei şi de Securitate Naţională din Madrid. Din datele aflate la dosar, precum şi din susţinerile inculpatului Căienar Liviu Adrian, rezultă că acesta a părăsit teritoriul Spaniei imediat după condamnarea sa la pedeapsa de 3ani şi 6 luni închisoare, astfel că această pedeapsă nu a fost pusă în executare”,  se arată în motivarea instanței de la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

În Austria, Căienar a fost condamnat, în februarie 2018, la 20 de luni de închisoare pentru trafic de droguri, pedeapsă în privinţa căreia s-a dispus suspendarea executării pedepsei cu închisoarea în cuantum de 14 luni, pentru un termen de încercare de 3 ani.

“În cursul cercetării judecătoreşti a fost emis Ordin European de Anchetă către Tribunalul Landesgericht Salzburg Austria (f. 42-46 vol. II dos.inst.) pentru comunicarea Sentinţei penale din 21.02.2018 pronunţată în dosar nr. 063Hv 161/2017w. Astfel, s-a constat că prin Sentinţa penală din 21 februarie 2018 pronunţată în dosar nr. 063Hv 161/2017w inculpatul Căienar Liviu Adrian a fost condamnat la pedeapsa de 20 luni închisoare pentru infracţiunea de trafic de droguri prev. de art. 28a alin. 1 din Legea cu privire la droguri de risc, pedeapsă în privinţa căreia s-a dispus suspendarea executării pedepsei cu închisoarea în cuantum de 14 luni, pentru un termen de încercare de 3 ani. Mai rezultă din sentinţa comunicată de Tribunalul de Land Salzburg că s-a dedus din pedeapsă perioada 21.11.2017 ora 20:30 până la data de 21.02.2018 ora 09:00 (f. 201-202 vol. II dos.inst.). În fine, se mai precizează că inculpatul Căienar Liviu Adrian a fost liberat condiţionat conform art. 265 alin. 1 Cod procedură penală raportat la art. 46 alin. 2 Cod penal din pedeapsa cu închisoarea aplicată. Aceste aspecte au fost confirmate de inculpatul Căienar Liviu Adrian, care în şedinţa publică din 15.10.2021 (…), anterior dispunerii în cauză a ordinului de anchetă, a precizat că a fost condamnat în Austria la o pedeapsă cu executare şi 12 luni cu suspendarea executării pedepsei şi că a executat pedeapsa aplicată, de 6 luni închisoare, în perioada 21.11.2017 – 21.02.2018” se mai arată în document.

Pentru a nu i se mai adăuga la pedeapsă alți ani de stat după gratii, Căienar a cerut instanței să nu fie recunoscute pe cale incidentală hotărârile judecătoreşti de condamnare pronunţate în străinătate şi de a nu se efectua contopirea cu pedepsele aplicate prin acele hotărâri judecătoreşti. Întrucât există anumite condiții pentru ca respectivele hotărâri să fie recunoscute de instanțele din România, Tribunalul a admis această solicitare a lui Căienar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.