Suspendat printr-o decizie a instanţei din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN), Vasile Negruşeri demisionat şi din calitatea sa de consilier judeţean şi a fost numit consilierul prefectului de Bistriţa-Năsăud, Cristian Florian.

 
La şedinţa extraordinară de săptămâna trecută a CJ BN, Negruşeri a fost prezent la lucrări şi şi-a exprimat votul pentru proiectele aflate pe ordinea de zi. La lucrări a intenţionat să participe şi actualul şef al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud (DGFP BN), care în cele din urmă a părăsit sala, din cauza nemulţumirilor exprimate de consilierii liberali.

Circul a revenit în Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, scandalul debutând în şedinţa extraordinară de săptămâna trecută pe tema prezenţei în sală a lui Sabin Ilieşi, actual director al DGFP BN, dar şi a lui Vasile Negruşeri, actualmente consilierul prefectului Cristian Florian.

Demisionarii, prezenţi în sală

La debutul şedinţei, consilierii PSD şi PNL nu au fost de acord ca Sabin Ilieşi să mai fie prezent în sală în calitate de consilier judeţean şi să îşi exprime votul. Motivul se datorează faptului că Ilieşi a demisionat deja de aproximativ o lună de zile din funcţia de consilier judeţean pentru putea a ocupa funcţia de director al DGFP BN. Deşi el a renunţat la mandatul său, consilierii judeţeni nu au luat încă act demisia sa. Deoarece acest lucru se poate face doar într-o şedinţă ordinară a Consiliului judeţean, preşedintele Liviu Rusu, având sprijinul secretarului judeţului, Iosif Redl, a fost de părere acesta avea tot dreptul de a se afla în sală şi de a-şi exprima votul. Aceeaşi părere a avut-o şi cu privire la prezenţa la şedinţă a lui Vasile Negruşeri, pe motiv că nu s-au scurs încă 15 zile de la demisia acestuia. Cu toate aceastea, Negruşeri îşi îndeplineşte atribuţiile care îi revin în calitate de consilier al prefectului. „Lupta” cea mai grea a fost dusă, însă, vizavi de prezenţa la lucrările consiliului a lui Sabin Ilieşi.

Să voteze şi prefectul!

Amintind că în total există în total şase demisii din funcţia de consilier judeţean la ora actuală, respectiv Doina Pană (PSD), numită secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Ioan Andreica (PDL), numit secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Vasile Marc, Vasile Negruşeri, Nicolae Stan-Iuga, şi Cristian Florian, numit prefect al judeţului Bistriţa-Năsăud, Iosif Redl a precizat: „Este foarte clar, încetarea mandatului de consilier se constată prin hotărâre, dar din motive pe le ştiţi prea bine de două luni nu am reuşit să luăm act de încetarea acestei calităţi şi nici să validăm alţi consilieri”. De cealaltă parte, consilierul liberal Dorin Popescu a replicat: „Eu sunt perfect de acord, dar din moment ce a existat o demisie, aceasta funcţionează din momentul în care s-au încheiat cele 15 zile în care s-a putut opta. Mi se pare destul de hazliu ceea ce spuneţi. (…) Eu vreau să ştiu: s-a întors în cadrul Consiliului Judeţean şi a renunţat la funcţia de director la finanţe?”. În acelaşi context, consilierul social-democrat Daniel Suciu a punctat: „Domnule Redl, aş vrea să ştiu, în acest caz domnul prefect mai este consilier judeţean sau nu? Domnul Andreica (n. r. – Ioan Andreica) mai este consilier sau nu? Pentru că în acest caz şi domnul prefect ar putea vota”.
După tot acest schimb de replici, directorul DGFP BN, Sabin Ilieşi a părăsit sala, înţelegând, cel puţin în cazul său, că s-ar putea putea încălca legea flagrant.

Social-democraţii şi liberalii, pedepsiţi pentru boicot

„Războiul” a fost dus pe marginea primului proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi – Reorganizarea Comisiei de validare a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. În acest caz, PD-L şi-a impus voinţa, reorganizarea comisiei cu pricina trecând cu 13 voturi pentru şi 12 contra, din partea PSD lipsind de la şedinţă consilierul judeţean Alexandru Pugna, iar din partea liberalilor Ioan Deneş, ambii din motive personale. Absenţa celor doi însă i-a costat scump pe sociali-democraţi şi pe liberali. Vechii membri ai Comisiei de validare, Gheorghe Pop (PSD), Daniel Suciu (PSD), Ioan Deneş (PNL), Ioan Andreica (PD-L) şi Sabin Ilieşi (PD-L), au fost înlocuiţi. Primii trei pe motiv că au lipsit de de la două şedinţe ordinare consecutiv, iar ultimii doi trebuiau practic înlocuiţi avându-se în vedere că unul a fost numit în funcţia de secretar de stat, iar cel de-al doilea, director executiv al DGFP BN. În locul vechilor membri ai comisiei cu pricina au fost aleşi alţi cinci, toţi democraţi-liberali: Andrei Moldovan, Doris Moldovan, Monica Săsărman, Ioan Sighiartău şi Petru Moldovan. În acest context, Gheorghe Pop (PSD) a ameninţat cu instanţa pentru rezolvarea acestei situaţii.

Pe timp de criză, preşedintele CJ vrea cinci consilieri personali

Circul nu s-a oprit aici în şedinţa de săptămâna trecută. Alte discuţii aprinse s-au iscat pe marginea proiectului de hotărâre care viza organigrama, statul de funcţii la aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, dar şi la ocuparea funcţiei de administrator public în cadrul instituţiei conduse de Liviu Rusu. Potrivit documentelor existente în mapa de şedinţă, preşedintele Liviu Rusu va avea cinci consilieri personali, un administrator public dar şi doi vicepreşedinţi, organigrama fiind extrem de încărcată pentru situaţia de criză financiară cu care se confruntă judeţul Bistriţa-Năsăud. În total dezacord cu numărul posturilor vizate a fi înfiinţate, consilierul PSD Daniel Suciu a precizat că: „Vorbind în principiu, e cam mult domnule preşedinte”. De asemenea, liberalul Dorin Popescu i-a adus aminte preşedintelui Liviu Rusu că ţara şi totodată şi judeţul trece printr-o perioadă de criză şi în acest context, când toate instituţiile statului reduc numărul de posturi şi nici vorbă să mai fie prevăzute altele noi în organigrame, nu este oportună mărirea numărului de posturi nici în cadrul CJ BN. „În acest caz, judeţul Bistriţa-Năsăud iese din contextul românesc, iese din contextul european, probabil suntem pe o planetă unde curge lapte şi miere”, a subliniat Popescu.

Cu toată opoziţia consilierilor social-democraţi şi liberali, proiectul a fost votat cu 13 voturi „pentru”.
Precizăm că renumeraţia lunară a unui consilier personal se ridică la suma de 2.700 de lei, fapt subliniat şi de consilierii PSD şi PNL.

Liana Mureşan

3 COMENTARII

  1. Judetul nostru vrea „sange” astia se tot cearta fiindca nu le ajunge…si cu cei nou numiti,mai cuseam ION SIGARTAU,daca are legatura cu cei de la COMSIG LESING, atunci totu-i OK.,fratii sunt frati…HOTII, HOTI !

  2. hotii astia nu se mai satura de banii nostrii si tot fura pana ar un razboi cu sange rece in toata romania si ar fi bine sa nu mai fura si sa nu mai fie coruptiei mare in romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.