Fostul ministru de Justiție, Cătălin Predoiu, este cel de-al doilea candidat la prezidențiale intervievat de Gazeta de Cluj. Acesta a răspuns la interviul în oglindă despre alegerile prezidențiale, expunându-și părerile despre importanța acestei funcții.

 

 

Reporter: Vi se pare că preşedinţii României de după 1990 au evoluat?

 

Cătălin Predoiu: Fiecare s-a confruntat cu un anumit context. A existat o evoluție, în sensul că intrarea în NATO și UE a făcut mandatul mai complex din perspectiva relațiilor externe. Cred că după 2014 importanța relațiilor externe va crește.

 

Rep.: Care ar trebui să fie obiectivele unui preşedinte pentru următorul mandat?

 

C.P.: Continuitate pe câteva direcții strategice, cum ar fi independența justiției, reforma statului, relațiile euroatlantice și deschideri către un consens politic național privind un model de dezvoltare economică pe termen lung pentru România.

 

Rep.: Cum va arăta România în 2019 dacă veţi fi ales?

 

C.P.: Obiectivul meu este o Românie cu cetățeni prosperi și respectați de către un stat modern, european, având o credibilitate externă recuperată complet și dezvoltată prin relații diplomatice și economice intense, în primul rând cu partenerii strategici. O țară normală, cu zâmbetul pe buze, demnă în Uniunea Europeana și în lume. O țară cu mai puțini șomeri și mai mulți antreprenori independenți.

 

Rep.: Care ar fi lucrurile din cariera dumneavoastră care v-ar trage înapoi în această candidatură?

 

C.P.: Am fost concentrat mai mult pe muncă în mandatul ministerial, am comunicat mai puțin și trebuia să muncesc mai mult pentru a mă face cunoscut. Notorietatea este destul de scăzută, dar se poate recupera.

 

Rep.: Care este profilul unui candidat la prezidențiale? Cum ar trebui acesta să se comporte?

 

C.P.: Este un profil pe care încerc să îl ofer. Cariera reușită în domeniul privat, dar și experiența în afacerile de stat. Cunoașterea legilor este un avantaj. Simțul și forța echilibrului este un alt avantaj. Președinția după 2014 va fi una a continuității și inovației, a fermității și echilibrului.

 

Rep.: Ar trebui un preşedinte să participe la întâlnirile partidelor politice la nivel naţional sau european?

 

C.P.: Toți șefii de stat și de Guvern participă la întâlniri cu familiile politice europene din care fac parte. Independența și echidistanța mandatului nu exclude dialogul politic.

 

Rep.: Credeţi că PDL este un partid mort?

 

C.P.: PDL este cel mai puternic partid de centru dreaptă din Romania. A crescut de la 14% în luna mai la 19% în luna septembrie. Este un partid instituționalizat, cu democrație internă și leadership cooperativ și intuitiv. Un partid în care, pe lângă Biroul Național și cele locale, avem un guvern alternativă și comisii de specialitate care funcționează din plin.

 

Rep.: Credeţi că în Partidului Democrat Liberal a avut loc mişcarea “Albă ca Zăpada?” Cum ar trebui curăţat partidul?

 

C.P.: PDL este singurul partid care a pus în aplicare criterii de integritate și singurul care nu a criticat și împiedicat justiția.

 

Rep.: Când aţi fost ultima dată la Cluj/Bistrița?

 

C.P.: Am fost în iunie la Cluj, am revenit cu ocazia dezbaterilor și alegerilor interne pentru președinție, iar la Bistrița am fost acum prezent pentru prima oara.

 

Rep.: Cu cine colaboraţi din organizaţia din Cluj și din Bistrița? Care sunt persoanele de viitor ale acestor organizaţii?

 

C.P.: Am foarte bune relații cu premierul și primarul Emil Boc, cu Ioan Oltean, cu Daniel Buda, Alin Tișe, Rareș Niculescu, dar și cu alți colegi.

 

Rep.: Când credeţi că va fi România pregătită pentru a avea un candidat femeie cu şanse reale la alegerile prezidenţiale?

 

C.P.: Șansele depind foarte mult de profilul candidatei, România este pregătită să aleagă un președinte reformator, puternic, echilibrat, capabil/capabilă să înțeleagă problematica economică acută internă, să poată impune prin autoritate morală consens politic în jurul obiectivelor economice strategice și să reprezinte cu demnitate și eficiență România în relațiile internaționale.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.