Bunurile falimentarei FlorSystem par să fie greu de vândut. La licitațiile organizate de lichidator nu prea se înghesuie lumea. De câtiva ani deja, lichidatorul Insolbis se chinuie să vândă o hală de producție, un teren și sediul administrativ. Nici cu echipamentele sportive nu pare să meargă mai bine, posibilii cumpărători precizând că prețurile cerute pentru echipamente ar fi mai piperate decât ce se mai găsește pe piață.

FlorSystem Sport, singurul producător de echipamente sportive din Bistrița nu o mai duce bine deja de mulți ani. Pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud este un dosar care vizează falimentul societății comerciale deschis încă din 2012 și încă nefinalizat.

Printre cei care speră să își recupereze datoriile, odată ce bunurile FlorSystem Sport SRL vor fi vândute, se numără Direcția Generală a Finanțelor Publice, Fan Courier Express SRL, Urbana SA, Primăria Bistrița, Camera de Comerț și Industrie, Teraplast, OMV Petrom Marketing, BRDE – Groupe Societe Generale SA și chiar National Bank of Greece. În total 32 de entități așteaptă să își recupereze creanțele de la FlorSystem Sport, care între timp a fost „reinventat” în Metal Fitness SRL.

Potrivit site-ului de profil, compania producea aparate de fitness atât profesionale, căutate de sălile de fitness, cât și pentru acasă. Catalogul lor era destul de ofertant, având aparate pentru absolut toate grupele de mușchi.

Mai mult, în 2016 se lăudau cu unul dintre puținele simulatoare de schi produse la noi în țară. Prețul acestuia ajungea la 2.600 de lei și permite să îți antreneze echilibrul, coordonarea, reflexele și rezistența.

Bunurile FlorSystem scoase la licitație de ani buni

Primele probleme financiare ale SRL-ului au apărut încă din 2012, când firma înregistra pierderi de peste 1,2 milioane de lei, deși cifra de afaceri se apropia de 2,5 milioane de lei. Datoriile se apropiatu atunci de 7 milioane de lei. Atunci, pentru FlorSystem Sport lucrau 30 de persoane.

În 2013, lucrurile au mers și mai rău, stopându-se parte mare parte din activitate, judecând după cifra de afaceri. Astfel, dacă în 2012 se înregistrau aproape 2,5 milioane de lei, în 2013, cifra de afaceri nu trecea de 33.000 de lei. În 2013 însă exista profit, mic la o primă vedere, dar în același timp foarte bun raportat la cifra de afaceri: 21.408 lei. Pe firmă nu mai era angajat niciun muncitor, iar datoriile aproape s-au triplat față de anul anterior: 6,8 milioane de lei.

Abia 5 ani mai târziu, Insolbis, lichidatorul firmei a început să scoată la licitație bunurile. Astfel, primele licitații au fost organizate în 2017. Au fost scoase la licitație atunci hala de producție, sediul administrativ și terenul aferent (1.302 mp) situate pe Drumul Cetății. Acolo își și desfășura activitatea producătorul de echipamente sportive. Pentru toate acestea, lichidatorul a cerut atunci peste un milion de lei.

Pe un teren de 5.000 de metri pătrați situat în vecinătatea fabricii cerea peste 700.000 de lei. De asemenea, în mai multe rânduri au fost scoase la licitație și aparate de fitness. Cei interesați să le achiziționeze spun însă că prețurile erau foarte piperate, comparativ cu ce se mai găsește pe piață. Acest lucru i-a descurajat, mai ales că cei care sperau să le cumpere se așteptau la prețuri mai bune ca pe piață, fiind totuși vorba despre o companie falimentară.

Ultima licitație este programată pentru a doua parte a lunii ianuarie, lichidatorul încercând să vândă din nou hala de producție, cu sediul administrativ, un spațiu de depozitare și un teren intravilan aflat în vecinătate de 5.000 de metri pătrați.

FlorSystem Sport a deținut și hotelul Krone, singurul valorificat până acum. În primă fază, pentru hotelul situat la doi pași de unitatea militară s-a cerut nu mai puțin de un milion de euro.

Consiliul Județean a cumpărat hotelul cu jumătate din preț

Se pare că lichidatorul s-a mai „temperat”, iar prețul vehiculat în 2017 s-a înjumătățit. Consiliul Județean a bătut palma cu lichidatorul pentru preluarea hotelului. Suma pe care instituția a pus-o pe masă nu a trecut însă de două milioane de lei, care a și fost de altfel prețul de pornire al licitației.

Norocul lichidatorului a fost faptul că Spitalul Județean de Urgență duce lipsă acută de spații, iar vecinătatea hotelului cu unitatea medicală a fost un plus pentru decizia de a cumpăra hotelul.

Imobilul are trei etaje și mansardă și se întinde pe 1.359 de metri pătrați. Acesta are 45 de camere duble, cu grup sanitar propriu, restaurant și sală de fitness. Clădirea era deja în folosința Spitalului Județean de Urgență Bistrița când a fost achiziționat oficial.

Spitalul Județean de Urgență Bistrița și-a mutat acolo Secția de Oncologie. Aceasta va funcționa provizoriu acolo, în fostul hotel urmând să se mute permanent Secția de Recuperare Medicală, care momentan funcționează pe strada Independenței, în spații care trebuiau eliberate la final de 2020, în urma unui proces de retrocedare.

„Spitalul Județean de Urgență Bistrița, instituție medicală subordonată Consiliului Județean Bistrița-Năsăud se află în prezent într-un amplu proces de reabilitare – modernizare, fiind demarate o serie de obiective de investiții ce au impus relocarea secțiilor externe situate în municipiul Bistrița, strada Alba Iulia nr. 7 și strada Ghinzii nr. 26. Soluțiile identificate pentru alocarea unor amplasamente adecvate serviciilor medicale furnizate de către secțiile medicale afectate, respectiv Boli infecțioase, Oncologie, Dermatovenerologie, Pneumologie, Boli Cronice, s-au raportat atât la termenele necesare pentru finalizarea lucrărilor stabilite conform contractelor de finanțare, cât și la contextul epidemiologic actual. În plus, având în vedere că secția de recuperare medicală își desfășoară temporar activitatea pe Bulevardul Independenței nr. 30, care a fost retrocedată și trebuie eliberată la 31 decembrie 2020, se impune găsirea unei soluții care să asigure funcționarea ulterioară a acesteia”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

„Ingineria” la care au recurs administratorii SRL-ului

Doar nu vă închipuiți că administratorii au închis ușa afacerii și s-au angajat la alții. Chiar chiar în anul în care FlorSystem a intrat în faliment, aceștia au mai pus de o firmă, pe care au numit-o Metal Fitness SRL, care ulterior s-a transformat în MKB System SRL.

Încă din 2012, cifra de afaceri a SRL-ului s-a apropiat de 1,5 milioane de lei, însă profitul nu a trecut de 10.000 de lei. La acea vreme firma avea 21 de angajați. În 2013, SRL-ul a înregistrat pierderi de 472.599 de lei și datorii de aproape 1,4 milioane de lei.

Abia în 2016 a început să crească profitul, ajungând la 387.415 lei. Acesta este, de altfel, cel mai mare profit înregistrat de compania, care are același obiect de activitate.

În 2018, cifra de afaceri a trecut de două milioane de lei, iar profitul net a ajuns la 286.676 de lei. Datoriile s-au cifrat și ele 845.000 de lei. Firma avea 18 angajați. În 2019, ultimul an pentru care sunt disponibile date financiare, cifra de afaceri trecea de 1,3 milioane de lei, iar profitul ajungea la 144.207 lei.

Din 2012 și până în prezent, compania și-a schimbat patronatul în câteva rânduri.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.