România își întărește poziția de hub regional pentru tehnologii emergente și securitate cibernetică, spune Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„Împreună cu omologul meu ucrainean Mykhailo Fedorov, am semnat Acordul privind securitatea cibernetică, dezvoltarea comunicațiilor electronice și cooperare în transformare digitală.

Acest acord este esențial pentru România, dar și pentru Ucraina: am pus bazele unui mecanism prin care Uniunea Europeană va finanța proiecte concrete de transfer tehnologic și de cunoștințe către Ucraina, proiecte în care România va fi lider de parteneriat”, precizează ministrul Ivan.

Potrivit acestuia, cele două țări au oportunitatea de a implementa proiecte comune, cu accent pe reconstrucția infrastructurii digitale a Ucrainei, deteriorată din cauza războiului.

1 COMENTARIU

  1. Motto:
    „Prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul“
    (Proverb românesc)
    Nu mai stim să vorbim româneste. Limba română este agresată de tot mai multe neologisme inutile. Se foloseşte excesiv englezescul „HUB” desi există românescul „centru”. De asemenea se exagerează cu termenul englezesc de „DRAFT”, desi avem cuvinte românesti precum ciorna, plan, schiță. In ultima vreme se folosesc unele sintagme ciudate precum „CLOUD GUVERNAMENTAL” , o asocuiere idioată intre un cuvânt englezesc si unul românesc.
    CLOUD provine tot din limba engleză (cloud= nor). In româneste există expresia „nor de puncte” care se referă la o reprezentare grafică a unui mare număr de date posibil de interpretat prin identificarea de relații sau repartiții mai mult sau mai puțin omogene, care pot corespunde aplicării unei distribuții normale (curba lui Gauss). Prin extensie, s-a ajuns la conceptul de „Cloud computing” care se refera la domeniul computerelor și informaticii, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să trebuiască să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii. Asadar, „Cloud computing” înseamnă gestionarea bazelor de date, în sensul înmagazinării, regăsirii, prelucrării si prezentării informatiei. Inconvenientul major al sistemului „cloud computing” se referă la probleme de confidențialitate, deoarece furnizorul de servicii poate accesa oricând datele din cloud. Si exemplele ar putea continua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.