Coaliţia de la guvernare a căzut de acord, săptămâna trecută, ca alegerile locale şi cele parlamentare să se desfăşoare în aceeaşi zi. Opoziţia combate vehement comasarea alegerilor din toamna anului 2012.
Ioan Oltean dă ca sigură comasarea alegerilor în noiembrie 2012.

Varianta comasării este amânarea până în toamna anului 2012 a alegerilor locale, însă nu s-a stabilit o dată precisă, cel mai probabil în luna noiembrie, pentru organizarea acestora.
La nivelul Coaliţiei urmează să fie elaborate noi legi privind alegerile parlamentare şi locale şi pentru modificarea legii privind statutul aleşilor locali.
Partidele din arcul guvernamental nu au discutat, însă, şi varianta de sistem de vot care ar putea fi aplicată în eventualitatea comasării alegerilor.

Opoziţia nu se dezminte

Liderii opoziţie nu agreează ideea guvernanţilor de a comasa alegerile de anul viitor, deşi premierul Emil Boc susţine că prin organizarea simultană a alegerilor locale cu cele parlamentare, statul ar face economii semnificative, de circa 30 de milioane de euro. În schimb opoziţia că este doar un motiv populist, iar adevărata intenţie este de a amâna alegerile pentru anul 2013.
Potrivit liderului PNL, Crin Antonescu niciun „pretext” pentru o asemenea măsură nu este de acceptat, nici măcar cel „populist” de realizare a unor economii. Antonescu este de părere că democrat-liberalii nu fac altceva decât să tragă de timp, să tărăgăneze organizarea alegerilor până în primăvara lui 2013 în speranţa unei reveniri în opţiunile românilor.
Referindu-se la intenţia de comasare a alegerilor locale şi parlamentare,liderul PSD, Victor Ponta a declarat că nu există un proiect de lege în acest sens, afirmând că guvernanţii „dau din gură dar nu ştiu să scrie o hârtie”. „Ei trebuie să schimbe legea. Nu pot să facă alegeri în noiembrie – locale deoarece expiră mandatele în iunie. Să vedem legea, ei dau din gură dar nu ştiu să scrie o hârtie. Aşa au zis şi cu reducerea numărului de parlamentari şi am scris noi proiectul de lege”, a spus Victor Ponta, săptămâna trecută.

Guvernanţii nu exclud o asumare prin angajarea răspunderii

Fiind că este vorba, pe lângă comasarea alegerilor de anul viitor şi de un vot uninominal pur la legislative, va trebui luată în discuţie în Parlament schimbarea sistemului electoral, iar fără un acord al opoziţiei este un lucru greu de dus la îndeplinire. Având în vedere acest aspect, săptămâna trecută, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că nu exclude posibilitatea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare în 2012 prin angajarea răspunderii Guvernului.
„Înainte de a porni la drum e firesc să existe un dialog pe această temă. În momentul de faţă există un punct de vedere comun la nivelul coaliţiei care este favorabil comasării alegerilor locale şi generale de anul viitor”, a precizat Anastase.

Ioan Oltean: „Opoziţia suportă rigorile Puterii, nu guvernează”

Liderii politici bistriţeni sunt de o parte şi alta a baricadei, în funcţie de culoarea lor politică. Ioan Oltean, preşedintele PDL BN şi totodată secretar general al partidului, este foarte convins că alegerile vor avea loc undeva în luna noiembrie a anului viitor. În schimb, deputatul Radu Moldovan, liderul PSD BN, şi deputatul Ioan Ţintean, preşedintele PNL BN, combat cu vehemenţă ideea.
„Noi, în momentul acesta luăm în calcul comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, ceea ce înseamnă că vom avea alegeri în noiembrie 2012. Sută la sută. Data alegerilor va fi stabilită de guvern, iar ea nu poate să fie stabilită astfel încât să diminueze mandatul, care este de patru ani. Deci aşa va fi gândită data alegerilor, încât mandatul de patru ani să nu fie întrerupt nici măcar cu o zi”, a declarat secretarul general al PDL, Ioan Oltean, vineri, la Bistriţa.
Totodată, liderul democrat-liberal bistriţean a spus că alegerile comasate avantajează partidul cu mai mulţi primari.
„Alegerile comasate avantajează orice partid care are un număr mare de primari. Să fie lucrurile clare. Amintiţi-vă că la o primă informare a noastră legată de o posibilă comasare, şi PSD, şi PNL au spus, public, că susţin acest proiect politic. Ulterior, din considerente politice, au retractat”, a afirmat Oltean.
„Dacă întrebaţi primarii şi parlamentarii opoziţiei, veţi vedea că toţi sunt de acord fiindcă e în avantajul şi al unora, şi al altora. Aici nu pierd, eventual, decât partidele foarte mici, care nu au reprezentanţi în administraţiile publice. PSD are număr mare de primari, deci nu are ce pierde, PNL la fel. Prin această prismă, nu e un proiect politic care pune în dezavantaj evident opoziţia, ci dimpotrivă. Dar există un alt câştig, financiar, pentru populaţie, posibilitatea de a se mai dezvolta o serie de proiecte, plus de a se crea această posibilitate ca de acum încolo alegerile locale şi parlamentare să aibă loc odată, nu la două-trei luni de zile şi să fim într-o continuă campanie electorală”, a mai adăugat el.
Potrivit lui Oltean puterea va decide comasarea alegerilor chiar dacă opoziţia se opune. „Dacă majoritatea cade de acord, categoric. De asta guvernăm, nu guvernează Opoziţia. Opoziţia suportă rigorile Puterii, nu guvernează. Majoritatea guvernează. Nu o să ne oprim acolo unde doreşte opoziţia. Asta ar însemna să nu mai adoptăm nicio lege în ţara asta”.

USL BN şi-ar fi dorit alegerile locale în vară

Şi liderul PSD BN, deputatul Radu Moldovan este convins că alegerile de anul viitor vor fi oricum comasate, chiar dacă opoziţia nu este de acord.
„Noi ne-am fi dorit ca alegerile locale să fie anul viitor în vară, dar în mod sigur nu vor mai fi atunci. Acum se discută dacă vor fi în toamnă sau în 2013. Ei (n.r. – PDL) discută serios de amânarea alegerilor pentru 2013 sau, de ce nu, dacă se amână, să se amâne pentru vreo cinci sau şapte ani. Dă domnul preşedinte un decret, iar Boc îl va pune în practică. Sigur, aceasta e o glumă, dar ei discută serios despre amânarea alegerilor până în 2013. Noi suntem în faza de a desemna candidaţii, să ne ţinem de calendarele despre care am vorbit”, a declarat, săptămâna trecută, Radu Moldovan.
Deputatul a mai adăugat că va candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud chiar dacă alegerile vor fi comasate. „Am luat decizia de a candida la şefia Consiliului Judeţean, chiar dacă alegerile vor fi comasate. E o obligaţie morală a mea pentru colegii mei şi locuitorii acestui judeţ. Vreau să facem alt fel de politică”, a spus el.
Însă, în cazul comasării alegerilor, există riscul ca Radu Moldovan să rămână fără nicio funcţie în cazul în care ar pierde alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. „Am luat această decizie, îmi asum riscurile care vin o dată cu această candidatură. E o obligaţie morală a mea pentru colegii mei şi pentru locuitorii acestui judeţ. Îmi doresc ca împreună cu colegii din PNL şi PC să arătăm că se poate face o altfel de politică. Administraţia publică se poate face transparent, cu o relaţie normală între conducerea administraţiei judeţene şi media, asta însemnând o relaţie curată cu cei care m-au ales”, a afirmat liderul social-democrat.
Dezamăgit că UDMR nu este în asentimentul USL în ceea ce priveşte comasarea alegerilor de anul viitor, partenerul de alianţă USL al lui Radu Moldovan, deputatul Ioan Ţintean, preşedintele PNL BN, spune că ar dori ca alegerile să aibă loc cât mai curând.
„Ne dorim, sigur, să fie cât mai repede alegeri, pentru că aşa crede, şi de fapt la această dată suntem convinşi că vom câştiga detaşat, chiar dacă UDMR ne-a dat de înţeles că nu va veni alături de noi. În acest sens le vom ura şi noi viaţă lungă în opoziţie şi respectul pe care ei astăzi ni-l acordă, ei aşa spun, pentru că au hotărât să-şi asume alături de PDL o guvernare proastă”, a declarat Ţintean.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.