Noi elemente apar în scandalul de la Nepos izbucnit supă ce Ştefan Svinţi – cuscrul primarului Grigore Ţiolan – a tăiat de pe malul râului Someş, din în aria protejată Sit Natura 2000,183 de arbori.

Personajul de la care ar fi cumpărat teren Svinţi în zona respectivă, conform Prefecturii Bistriţa-Năsăud, nu are emis nici un titlu de proprietate pe numele lui.

 

După ce Grigore Svinţi (cuscrul lui Grigore Ţiolan – primarul comunei Feldru) a tăiat arbori de pe nişte terenuri situate lângă malul râului Someş de lângă satul Nepos, s-a ales cu două dosare penale: unul în urma plângerii întocmite de Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud şi celălalt în urma plângerii făcute de Parohia Ortodoxă Nepos, şi alţi cinci săteni cărora Svinţi le-a intrat pe proprietăţi cu bocancul. Teoretic, şi Primăria Feldru ar fi trebuit să se constituie parte vătămată în dosar, întrucât parte din terenul de pe care Svinţi a intrat cu drujba sunt în proprietatea comunei.

Deşi Svinţi susţine că este proprietar pe o parte din terenurile respective aflate pe malul Someşului după ce I le-ar fi vândut un anume Emil Grivase din Cluj-Napoca, iar primarul Ţiolan îl acoperă într-un răspuns dat unei solicitări a cetăţenilor în cauză, adevărul a ieşit în fnal la suprafaţă din acest punct de vedere. Prefectura confirmă ceea ce oamenii bănuiau demult, şi anume că pe numele lui Emil Grivase, presupusl vânzător, nu a fost eliberat niciodată vreu titlu de proprietate.

 

Plângere penală

După ce Ştefan Svinţi s-a apucat de la sine putere să taie arborii de pe malul Someşului, parte situaţi pe terenurile proprietate a unor localnici din Nepos, inclusiv a Parohiei Ortodoxe din sat, oamenii au aflat că acesta se dă drept proprietar al unei suprafeţe însemnate de teren din zona, circa un hectar. Prin urmare au solicitat primarului Grigore Ţiolan să le pună la dispoziţie actele în baza cărora Svinţi a fost pus în posesie cu terenul respectiv. Cum însă ar fi avut ceva de aşteptat, câţiva dintre sătenii din Nepos afectaţi de Svinţi au depus şi o plângere penală împotriva acestuia, acuzându-l de tulburare de posesie.

„În ziua de 26 februarie 2016 domnul Svinţi Ştefan a intrat pe proprietăţile noastre şi a defrişat cu drujba de la pământ toţi arborii de pe malul râului Someş şi de pe proprietăţile noastre care încep de la limita de protecţie de 15 metri a râului Someş în zona Din Sus de Valea Frîuă Nepos distrugând astfel şi semnele de hotar ce despart proprietăţile noastre.

În ziua de 26 februarie 2016 domnul Lup Silivan a observat acest abuz şi i-a anunţat şi pe ceilalţi proprietari despre cele întâmplate. Am anunţat Primăria Feldru despre acest abuz şi am întocmit o adresă oficială pe care am înregistrat-o la secretariatul Primăriei Feldru cu numărul 1655/01.03.2016. Domnul primar Grigore Ţiolan ne-a înmânat două acte care ar sta la baza acestei tulburări în posesie.Un contract de mână încheiat de Svinţi Ştefan cu Grivase Emil din Cluj-Napoca prin care cumpără de la acesta suprafaţa de teren de 90 de ari, în care se include malul râului Someş şi o parte din proprietăţile noastre.

La baza acestui contract nu stă nici un act de proprietate eliberat lui Grivase Emil pe această suprafaţă de teren de 90 de ari, ci doar un proces verbal cu numărul 2380 din 14 octombrie 1998 prin care acest Grivase Emil cumpără de la Primăria Feldru un mijloc fix, o clădire, o veche moară şi nicidecum proprietăţile noastre pe care le dovedim prin acte de proprietate: extrase de carte funciară şi titluri de proprietate. Am anunţat apoi S.G.A Bistriţa despre tăierea arborilor de pe malul rîului Someş în aria naturală protejată Sit Natura 2000 Someşul Superior prin adresa cu numărul 913\01.03.2016.

În ziua de 1 martie s-au prezentat în control la faţa locului Garda de Mediu Bistriţa şi Garda Forestieră. Prejudiciul constatat a fost de 9.900 de lei, un număr de 183 de arbori au fost tăiaţi din aria de protecţie de 15 metri ai râului Someş şi de pe proprietăţile noastre însumând cantitatea de 39 de metri cub”, au scris neposenii în plângerea penală.

 

Nu există vreun titlu pe numele lui Grivase

Lucrurile nu s-au oprit aici, în condiţiile în care primarul Grigore Ţiolan afirma le-a spus oamenilor că Svinţi ar fi cumpărat de la Emil Grivase. Drept urmare, neposenii au solicitat Prefecturii Bistriţa-Năsăud să le comunice dacă respectivului Emil Grivase i s-a eliberat vreun titlu de proprietate. Răspunsul Prefecturii a venit să confirme ceea ce de fapt bănuiau – pe numele lui Emil Grivase nu a fost eliberat niciodată vreu titlu de proprietate.

„Cererea dumneavoastră prin care solicitaţi informaţii cu privire la emiterea titlurilor de proprietate în baza Legii 18/1991 şi a Legii nr. 1/2000 în favoarea numiţilor Grivase Emil şi Pop –Grivase Emilia, cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca, a fost înregistrată la Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud sub nr. IID/11288 din 30.05.2016.

Având în vedere cele solicitate că comunicăm că din evidenţele noastre nu rezultă faptul că până la această dată Comisia Judeţeană Bistriţa-Năsăud pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a emis titluri de proprietate pentru suprafaţa de 8,99 ha teren agricol şi pentru suprafaţa de 5,11 ha teren agricol în favoarea numitului Grivase Emil şi sora sa Pop-Grivase Emilia”, este răspunsul Prefecturii.

harta teren

Secretarul Beşuţiu, arătat cu degetul

Acum sătenii din Nepos vin şi arată cu degetul şi spre secretarul Primăriei Feldru, Gavrilă Beşuţiu, care a semnat ca martor pe contractul de vânzare cumpărare dintre Svinţi şi Grivase.

„Constatăm gravitatea faptului că domnului Svinţi Ştefan i s-a acordat teren care se suprapune cu terenul aflat în proprietatea domeniului public a comunei Feldru(conform extrasului de carte funciară pe care îl depunem odată cu această adresă) şi cu terenurile noastre printr-o inginerie realizată printr-un contract de vânzare-cumpărare de mână redactat de secretarul primăriei Feldru Beşuţiu Gavrilă care semnează ca martor la acest contract de mână prin care numitul Svinţi Ştefan cumpără de la Grivase Emil o suprafaţă de teren de 97 de ari pe care Grivase Emil nu are eliberat nici un titlu de proprietate. (…).

La baza ingineriei prin care Svinţi Ştefan primeşte teren se află doar un proces-verbal  de vânzare-cumpărare din data de 14.11.1998 cu numărul 2380 în data de18.04.2016 prin care Grivase Emil cumpără de la Primăria Feldru un imobil,o moară veche pentru a fi dărâmată şi a folosi materialele rezultate din dărâmarea ei  şi nu cumpără de la Primăria Feldru suprafaţa de 97 de ari care constituie o parte din proprietăţile noastre şi suprafaţa de 32 de ari care se află în proprietatea domeniului public a Primăriei Feldru”, scriu neposenii într-o adresă depusă la dosarul de cercetare penală de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud.

Un alt aspect interesant şi deloc în favoarea Primăriei Feldru şi a primarului Ţiolan este şi faptul că administraţia locală nu s-a constituit parte vătămată în dosarul de cercetare penală.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.