Medicii din Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) şi din centrele cu acelaşi profil care refuză să acorde asistenţă medicală de urgenţă unui pacient în stare critică pot primi amenzi între 2.000 şi 15.000 de lei, în funcţie de consecinţele gestului lor, a decis miercuri Guvernul.

 

Ministerul Sănătăţii  (MS) revizuieşte legislaţia privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice.

Potrivit comunicatului postat pe site-ul instituţiei, lLa propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri Hotărârea de Guvern privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii.

Noul act normativ reglementează modalitatea de constatare a contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor cu privire la normele generale igienico-sanitare atât în unităţile care funcţionează în sistemul sanitar, cât şi pentru cele de folosinţă publică (ex. tabere şcolare, cămine, creşe).

"Mai sunt reglementate normele privind conformitatea produselor care intră sub incidenţa de competenţă a Ministerului Sănătăţii (suplimente alimentare, alimente cu destinatie nutritionala speciala, cosmetice, substanţe biocide etc) .
Hotărârea de Guvern reglementează  sancţiunile aplicabile nerespectării normelor privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat şi a normelor igienico-sanitare pentru unităţile sanitare, precum şi pentru prevenirea şi combaterea bolilor transmisibile", se mai precizează în comunicatul MS. 

Actul normativ stabileşte, în mod distinct, sancţiunile pentru persoanele juridice, respectiv pentru persoanele fizice, cuantumul sancţiunilor fiind variabil pentru cele două categorii, în funcţie de natura şi gravitatea faptei.

Prin proiectul de HG s-au introdus contravenţii şi sancţiuni noi faţă de Legea nr. 98/1994, ca de exemplu:
-contravenţii la normele privind sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat, pentru:
– necompletarea datelor privind paturile libere din cadrul unităţilor sanitare
– neasigurarea de către şefii de secţie a numărului de paturi pentru internarea în regim de urgenţă a pacienţilor proveniţi de la UPU;
–  contravenţii privind folosirea de aditivi alimentari, a aromelor alimentare, a enzimelor alimentare nepermise în alimente;
– contravenţii privind comercializarea suplimentelor care nu respectă prevederile legale în vigoare.

În cazul refuzului medicilor de a acorda asistenţă medicală de urgenţă unui pacient din cadrul UPU sau CPU, aceasta constituie contravenţie şi se se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 15.000 de lei.

Aceeaşi sancţiune se va aplica pentru neremedierea de către conducerea spitalului a deficienţelor care duc la imposibilitatea examinărilor minime obligatorii, în urma sesizării acestora în scris de către medicul şef UPU, cât şi pentru neasigurarea structurii minime a sistemului de comunicaţii care să permită acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

Constituie contravenţie, totodată, şi se va sancţiona cu amendă de la 1.500 la 5.000 de lei refuzul preluării de către medicul de gardă dintr-o secţie de terapie intensivă de profil sau dintr-o secţie de terapie intensivă generală a pacientului aflat în stare critică, ventilat, în condiţiile existenţei unei posibilităţi în acest sens.

Aceeaşi sancţiune va fi aplicată şi pentru nepreluarea pacientului din UPU sau CPU cu prioritate, în momentul în care se eliberează un loc în secţiile de profil de terapie intensivă sau cele generale, în cazul în care există pacienţi aflaţi în stare critică, ventilaţi.

Cu amendă de la 2.000 la 10.000 de lei va fi sancţionată neorganizarea primirii urgenţelor în spital prin sistem de camere de gardă de către spitalele locale generale care nu pot organiza în structura lor CPU, din lipsă de resurse umane sau materiale. 

Actul normativ mai prevede şi amenzi între 1.000 şi 2.000 de lei pentru transportul pacienţilor fără centură în ambulanţă, indiferent dacă aceştia se afla pe targă sau în cabina medicală. De asemenea, aceleaşi amenzi sunt prevazute şi pentru "fumatul în autospecialele de intervenţie şi transport ale serviciilor de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi transport sanitar publice şi private”.

Proiectul de act normativ nu scuteşte nici spitalele private de amenzi. Astfel, dacă unităţile sanitare private, care asigură şi servicii medicale de urgenţă, refuză să acorde asistenţă medicală unui pacient pot fi amendate cu sume cuprinse intre 10.000 şi 30.000 de lei. Potrivit noilor măsuri adoptate de Guvern, spitalele private cu servicii de primiri urgenţe trebuie să ofere asistenţă medicală pentru stabilizarea oricărui pacient până la transferul în siguranţă al acestuia într-o unitate publică, indiferent de posibilitatea lui de a achita costurile aferente.
În plus, amenzi de la 1.500 până la 5.000 lei sunt prevăzute şi pentru situaţia în care asistenţa medicală privată de urgenţă este acordată de medici rezidenţi.
În ceea ce priveşte condiţiile igienico-sanitare din locurile de utilitate publică, va fi sancţionată "depăşirea capacităţii dormitoarelor de orice tip, a internatelor, creşelor şi colectivităţilor de copii şi tineri, precum şi neasigurarea pentru fiecare persoană a unui pat individual" constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de lei.
Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru unităţile de utilitate publică în care nu se asigură apa rece şi caldă curente, precum şi pentru cele care nu ofera lenjerie curată, dezinfectată şi călcată, schimbată după fiecare persoană.

Refolosirea materialelor de unică folosinţă este şi ea pedepsită cu amendă de până al 5.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.