Cinci primării din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt la un pas de a recupera sumele alocate alocate de Guvernul Ungureanu printr-o ordonanţă de urgenţă în 2012. Însă imediat după înlăturarea de la şefia Executivului a lui Mihai Răzvan Ungureanu şi instalarea Guvernului Ponta, noul premier a anulat ordonanţa emisă de predecesorul său şi a dispus retragerea banilor.

La acea vreme, nu mai puţin de 23 de primari ai PDL au acţionat Guvernul şi Ministerul Finanţelor în judecată, solicitând deblocarea banilor.

În lupta din instanţă au rămas în final doar cinci primării bistriţene conduse de primari democrat-liberali, întrucât mare parte din numărul iniţial şi-au retras plângerile, asta după ce prin OUG 705/2012, emisă de Guvernul Ponta au intrat în posesia unor sume de bani, rezolvându-şi astfel problemele financiare.

O primă etapă s-a consumat în octombrie 2012, când Curtea de Apel Cluj a dispus restituirea sumelor alocate de Guvernul Ungureanu către respectivele primării. Vorbim în acest caz de primăriile din Runcu Salvei (200.000 lei), Ilva Mare (200.000 lei), Ilva Mică (304.000 lei), Şintereag (500.000 lei) şi  Matei (520.000 lei). În urma recursului înaintat de Guvern, dar şi a unor vicii de procedură, s-a ajuns la rejudecarea cazului. Astfel, pe 4 februarie, primăriile amintite mai sus au avut câştig de cauză încă o dată în faţa Executivului României. Potrivit deciziei pronunţată de magistraţii Curţii de Apel Cluj, Guvernul trebuie să restituie primăriilor următoarele sume: Runcu Salvei – 100.000 lei, Ilva Mare – 34.000 lei, Matei – 520.000 lei, Şintereag – 500.000 lei, şi Ilva Mică – 303.000 lei.

Motivul pentru care primăriile din Runcu Salvei şi Ilva Mare au sumele diminuate în raport cu sumele admise de magistraţii clujeni în 2012, este datorită faptului că parte din banii datoraţi de Guvern acestora au fost între timp returnaţi, potrivit explicaţiei avocatului Monica Săsărman, care a reprezentat în faţa instanţei cele două primării mai sus amintite, dar şi primăriile  din Şintereag şi Ilva Mare.

Decizia Curţii de Apel Cluj poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

„Aşteptăm să vedem dacă Guvernul Ponta va ataca sentinţa cu recurs. Dacă e aşa, procesul va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie, deci este foarte probabil să mai dureze ceva timp până primăriile vor intra în posesia banilor „, a mai precizat Monica Săsărman.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.