Bistrița-Năsăud se află în Top 10 în ceea ce priveşte numărul infracţiunilor pe linie silvică, la numărul de mașini confiscate, dar și la cantitatea de lemn tăiată ilegal. Județul nostru este pe prima poziție când vine vorba despre trimiterile în judecată a celor care au comis infracţiuni silvice.

 

Greenpeace România a făcut public raportul pe 2016 în ceea ce privește tăierile ilegale de lemn.

În 2016 au fost identificate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale la nivel național, dintre care 5.222 au constituit fapte penale, media pe zi de contravenții și fapte penale fiind de 26 de cazuri/zi. Vestea bună e că deși în anul 2016 s-au înregistrat 5.222 de infracțiuni, cifra aceasta reprezintă o scădere cu 47% față de anul anterior. Înjumătățirea numărului de cazuri de tăieri ilegale e rezultatul unor noi prevederi legislative care au sporit numărul și valoarea sancțiunilor, a unei mai mari implicări a societății civile în procesul de semnalare și a creșterii rolului Jandarmeriei în procesul de constatare și sancționare„, scrie Greenpeace în document.

 

În Bistriţa-Năsăud, potrivit raportului, anul trecut au fost descoperite 194 de cazuri de tăieri ilegale, judeţul nostru situându-se pe locul 20. În acest clasament, locul fruntaş este ocupat de judeţul vecin Mureş, cu nu mai puţin de 1.057 de cazuri de tăieri ilegale, iar ultimele locuri sunt ocupate de judeţul Giurgiu – 8, şi Bucureşti – 1 caz.

 

În ceea ce priveşte numărul de infracţiuni comise pe linie silvică, Bistriţa-Năsăud se situează pe locul 9, cu un total de 184. Cele mai multe infracțiuni au avut loc în județele Dâmbovița (387), Gorj (371) și Argeș (357), cele trei județe însumând peste 21,35%, din infracțiunile constatate la nivel național.

 

Judeţul nostru este regăsit şi în topul cantităţii de lemn tăiat ilegal, pe locul al 4-lea. În 2016, în Bistriţa-Năsăud s-au tăiat ilegal 6.371  de metri cubi. La nivel naţional, totalul se ridică la 140.964,85 m3 , mai mult de jumătate din acesta – respectiv 52,59 % – provenind din județele Maramureș, Iași și Cluj.

 

De asemenea, Bistriţa-Năsăud se situează pe pe locul 10 când vine vorba de confiscarea autovehiculelor folosite la transportul de material lemnos fără proveniență legală, cu 36 de maşini confiscate.

În ceea ce privește activitatea de investigare a infracțiunilor silvice derulată de procurori, în anul 2016 au fost investigate 18.107 cazuri, dintre care au fost soluționate 5.447, respectiv 30,08%. Din totalul cazurilor soluționate în cursul anului trecut au fost soluționate 597, prin trimitere în judecată – respectiv 10,96%. Bistriţa-Năsăud nu se află în niciun clasament, însă ocupă primul loc în ceea ce priveşte cazurile trimise în judecată pentru comiterea de infracţiuni silvice.

Cât despre semnalarea tăierilor ilegale prin 112, de către cetăţeni, în din Bistriţa-Năsăud  numărul raportărilor se ridică la doar 46, judeţul nostru regăsindu-se în a doua jumătate a clasamentului, pe poziţia 29.

 

5 COMENTARII

  1. Sper ca a-ti luar in calcul si cei peste 300 de metri cubi taiati acuma recent de Laba în padurea Corca din Bistrita Birgaului. Totul sa facut la secret fara sa ştie cei de la ocolu silvic nimic, ca altfel era problema, trebuia scoasa la licitatie. Oare cum e posibil asa ceva? Institutiile statului ce fac stau?

  2. Procurorii s-au nu vor s-au sunt comandati politic, ne prezinta gainarii in timp ce hotii care fură mii de metri cubi sunt liberi la furat. Pe unu cu o caruta îl aresteaza imediat si îl arata in toata media iar dosarele cu prejudicii de miliarde stau la naftalina bine mersi. Care e explicatia?

  3. Aia 300 de metri cubi taiati din Corca s-au folosit la tîmplaria lui Laba ca firma care face mobilierul la dispensaru uman ia facut prima data mobila la palatul lui Labă din colibita si apoi la dispensar. Sau sa facut mobila pe banii comunei ca e normal sa îl ajutam pe edil sa termine ce a inceput. Bravo Labă esti tare destoinic dar pînă intr-o zi!

  4. SOLUTIA este infiintzarea Politiei ori a Jandarmeriei Nationale a Padurilor, Apelor, Mediului si Fondului Cinegetic, ca structura militara, independenta, subordonata direct primului-ministru, cu dotarea necesara unei misiuni speciale si permanente ( 24 de ore din 24… ) cu locatie „in padure si in locurile de interes operativ ” , cu atributiuni de paza, protectie si activitate de politie a statului, cu atributiuni generale ale Politiei Nationale, iar silvicultorilor , celor de la mediu ori din fondurile cinegetice , sa le ramana doar activitatea de administrare a acestora si nici „pasarea” sa nu mai poata „zbura” pe acolo… fara autorizatie … ! Problema este ca politrucilor, nu le convine aceasta „solutie ” desi cheltuielile ar fi mult mai reduse decat pagubele imense produse, pentru incapacitatea celor care actualmente fac acest lucru cu tot SUMAL-ul initiat de domnuca Pana ! ! !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.