Biblioteca Institutului Lumii Arabe s-a redeschis

43

Premierul francez Bernard Cazeneuve a salutat joi redeschiderea bibliotecii Institutului Lumii Arabe (IMA) din Paris, închisă timp de trei ani pentru lucrări de renovare, finanțate de către Kuweit, relatează AFP.

„Scrierea, cunoașterea și curiozitatea unesc civilizațiile”, a declarat Cazeneuve, mulțumind ministrului kuweitian al informațiilor, Șeicul Mohammad Abdullah Al-Mubarak Al-Sabah, prezent la inaugurare, pentru investiția făcută de țara acestuia.

Lucrările, al căror cost s-a ridicat la peste trei milioane de euro, au fost finanțate integral de către Emiratul Kuwait și au vizat o renovare de amploare, care a inclus dotarea cu instrumente multimedia, o nouă acustică și reabilitarea unui turn de 32 de metri realizat din cărți, a cărui formă amintește de cea a unui minaret.

Într-o bibliotecă care găzduiește numeroase cărți de excepție, printre care un Coran care a aparținut poetului Arthur Rimbaud sau versiuni foarte vechi ale faimoasei colecții de povești „O mie și una de nopți”, premierul francez a ținut să sublinieze totodată munca depusă de fostul ministru Jack Lang, în prezent președinte al IMA, în cadrul unui institut „care primește anual aproape un milion de vizitatori”.

Biblioteca, care se deschide vineri la publicului, găzduiește o colecție de aproape 100.000 de cărți și documente în mai multe limbi, fiind cea mai mare bibliotecă franceză dedicată lumii arabe, potrivit directoarei acesteia, Jalila Bouhalfaya-Guelmami.

Sărbătorind în acest an a 30-a aniversare, IMA este în mijlocul unui proces de renovare completă, finanțat parțial de către țările arabe, al cărui cost a fost estimat la 17 milioane de euro.

Arabia Saudită a anunțat în luna ianuarie o donație de cinci milioane de euro pentru această modernizare a Institutului potrivit Agerpress.

LĂSAȚI UN MESAJ