Reprezentanții USR au depus, joi, la Parlament un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor pe care partidele politice le fac din banii publici primiți ca subvenție, cu presa și propaganda.

Proiectul fost depus după ce cifrele oficiale arată că PSD și PNL cheltuie anual zeci de milioane de euro pentru presă, prin contracte netransparente, iar marile trusturi de presă elimină de pe agendă toate subiectele cu potențial nociv pentru liderii Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Proiectul USR modifică Legea finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale (nr. 334/2006) și Legea audiovizualului (504/2002).

Mai exact, formațiunile politice vor fi obligate să publice contractele încheiate pentru promovarea în presă și pentru propagandă. De asemenea, sumele primite ca subvenții de către partide, precum și toate contractele în baza cărora acestea sunt cheltuite vor fi considerate informații de interes public în sensul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, fără a putea fi invocat secretul comercial.

Contribuție politică va fi considerată orice contribuție la finanțarea serviciului media în scopul promovării unui partid, membrilor acestuia sau activității lor. Programele radio și TV realizate cu astfel de contribuții vor trebui să fie marcate ca atare, astfel încât să reiasă clar partidul sau politicienii pentru a căror promovare s-au plătit fonduri.

Totodată, cheltuielile partidelor pentru propagandă electorală la radio, tv, presă scrisă și online să nu poată depăși 40% din totalul subvenției primite de la stat, scrie G4media.ro.

Citește și: Deputatul PSD, Alfred Simonis, despre conflictul cu George Simion: Nu sunt de acord că dacă-i răspunzi unui berbec aşa cum trebuie, îi dai apă la moară

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.