Jandarmii bistriteni platesc 2.000 de euro chirie ca sa nu fie scosi in strada. Contractul de inchiriere a cladirii de pe Independentei se apropie de final si oamenii colonelului Cimuca risca sa fie evacuati, daca nu gasesc urgent o solutie.
Seful Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud (IJJ BN), colonelul Ioan Cimuca, cere Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) 750.000 de euro sa fie treaba buna si sa-si poata muta trupele in casa noua, tocmai in zona industriala, unde a functionat Teraplastul.

Jandarmii bistriteni risca sa fie scosi in strada. Cladirea in care functioneaza sediul institutiei este revendicata, iar mostenitorii si-au anuntat intentia de a recupera bunul in natura.
Solutia de rezerva gasita de Cimuca: sa cumparam o cladire care sa fie doar a noastra.
Fosta conducere a Teraplast i-a dat ideea sefului IJJ BN de a cumpara un imobil din patrimoniul societatii, pe care nu il mai utilizeaza, doar ca Bucurestiul nu percuteaza deocamdata si jandarmii asteapta sa le intre banii in cont.
In plus, Teraplast a trecut in ultimii ani printr-o perioada de schimbari a conducerii. Emanoil Viciu, cel care a condus ani buni destinele societatii a renuntat la functie in 2008, iar cel care i-a urmat la sefia firmei, Florin Urate, a renuntat de nici doua saptamani la functie, locul sau fiind luat de Stefan Bucataru.
Consiliul Judetean a sarit in ajutorul IJJ BN si i-a oferit un sediu chiar in centrul orasului. Doar ca, respectiva cladire este ocupata de Centrul Militar Judetean Bistrita-Nasaud, care refuza sa o elibereze. Intre timp, juristii MApN si-au intrat in rol si joaca tare, sperand ca vor reusi sa anuleze hotararea CJ BN si astfel raman in continuare stapanii unui imobil amplasat central.
In paralel, jandarmii se afla in judecata cu Ministerul Apararii Nationale (MApN), intrucat spera sa obtina macar sediul Centrului Militar Judetean, facut cadou printr-o hotarare initiata de Liviu Rusu, presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud (CJ BN).

2.000 de euro pe luna, aruncati pe fereastra de jandarmi

Fara sediu, jandarmii bistriteni sunt nevoiti sa respecte clauzele contractuale si sa achite lunar 2.000 de euro. In paralel, proprietarul cladirii face presiuni pentru eliberarea cat mai urgenta a spatiului de pe Bulevardul Independentei, deoarece, dupa cum sustine acesta, si-a gasit un cumparator care este dispus sa plateasca peste 1,25 de milioane de euro pentru cladire si terenurile aferente. Oricum, spatiul actual este impropriu si parcul auto este foarte mic. In plus de asta, nu exista o sala de sedinte adecvata unde sa se desfasoare activitatea. Jandarmii se vad nevoiti sa ceara aprobare Ministerului Apararii de fiecare data cand fac trageri, intrucat nu exista un poligon in interiorul unitatii.

Negocieri in taina cu Teraplastul

Fosta conducere a Teraplast SA a intuit rapid situatia delicata si a venit cu solutia: 750.000 de euro pentru cladirea din zona industriala. Banii jos, ochii la usa! Suma este marisoara, dar avand in vedere criza financiara, tentatia este mare si banii se pot esalona. In speranta unei afaceri bune pentru IJJ BN, colonelul Cimuca a facut urgent hartiile si le-a inaintat superiorilor de la Bucuresti, crezand ca da lovitura de gratie. Doar ca Ministerul Administratiei si Internelor nu a sesizat penibilul situatiei, acela ca jandarmii sa fie evacuati cu fulgi cu tot din cladire, si nu au achitat niciun sfant.
Colonelul Cimuca face lobby in continuare pentru deblocarea fondurilor si crede cu tarie ca pana la urma, unitatea sa va fi bagata in seama si se vor putea muta linistiti in casa noua. Daca situatia nu se rezolva, pana in 2012 proprietarul cladirii unde functioneaza in momentul de fata Inspectoratul, poate cere evacuarea fortata a jandarmilor bistriteni.

Liviu Rusu le-a dat jandarmilor sediu, dar MAPN tine gura inclestata

Colonelul Ioan Cimuca a facut lobby si pe langa Liviu Rusu, iar presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud a muscat momeala si le-a dat un sediu, chiar in incinta Centrului Militar Judetean.
Varianta propusa de IJJ BN, Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, s-a materializat in 2009 cand, in urma Hotararii nr. 50 se prevede ca: „Se retrage dreptul de administrare inscris in evidentele de publicitate imobiliara in favoarea M.A.I. – potrivit incheierii CF nr. 1012/1971”, si „Se transmite dreptul de administrare a imobilului proprietate publica a judetului Bistrita – Nasaud situat in municipiul Bistrita, bulevardul Republicii nr.3-5, (…) in favoarea Ministerului Administratiei si Internelor prin Inspectoratul de Jandarmi Judetean «Gelu Voievod» Bistrita-Nasaud (UM 0565) denumit in continuare beneficiar”.
Consilierii democrat-liberali, majoritari in CJ BN, au votat la comanda, iar Cimuca si-a frecat victorios palmele, pregatit de o mutare fulger in casa noua. Reprezentantii Centrul Militar Judetean s-au trezit, insa, din amortire si au contestat rapid Hotararea de Consiliu Judetean, solicitand anularea ei. Violeta Pintea, juristul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud incearca sa demonstreze in instanta legalitatea hotararii prin care jandarmii au primit sediul-cadou.
In cladire functioneaza, la parter Centrul Militar Judetean, iar la etaj sunt situate birourile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud, mai precis compartimentul de Protectie Civila. Si aici curtea este improprie, si nu este normal ca in acel imobil sa functioneze doua institutii. In plus de asta, parterul este ravnit si de Centrul Militar si de Jandarmi.
Jandarmii au castigat la prima instanta care a respins solicitarile MApN, dar ulterior judecatorii au decis in defavoarea IJJ BN.
Juristii MApN fac uz de toate procedurile si au contestat decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Termenele sunt foarte lungi, iar cladirea trebuie evacuata in februarie 2012. Seful IJJ BN, colonelul Ionel Cimuca, spune ca pentru cladirea in cauza exista un act de intabulare pe Inspectoratul de Jandarmi si o hotarare de Consiliu Judetean, insa MApN nu vrea sa isi retraga din acel spatiu Centrul Militar Judetean.
Juristii MApN nu se lasa si vor sa demonstreze ca legea este de partea lor, desi ei doar administreaza cladirea si nu au drept de proprietate.
Inalta Curte de Casatie si Justitie se va pronunta in acest caz hotarator pentru situatia delicata a jandarmilor.
Violeta Pintea, juristul Consiliului Judetean, sustine ca lupta pentru imobilul respectiv si face tot posibilul sa-l treaca in patrimoniul judetului. In acest sens au loc lupte crancene pentru cladirea de pe strada Barbu Stefanescu Delavrancea.
„Situatia e destul de complicata din punct de vedere juridic. E vorba de o cladire care a fost trecuta in patrimoniul judetului si administrata doar de MApN: Doar cand Consiliul Judetean a emis Hotararea nr 50 si practic a oferit jandarmilor un sediu, atunci a inceput totul. Acum, MApN doreste sa demonstreze ca ei sunt proprietarii de drept ai cladirii, desi inainte erau doar administratori. Asa ceva este inadmisibil si voi face tot ce tine de mine sa reusim castigarea procesului. Chiar daca nu va fi sediu de jandarmi, cladirea trebuie sa fie a judetului si pe urma vom vedea ce destinatie va primi, dar repet, cladirea trebuie sa ramana a Consiliului Judetean, cum e si normal”, a declarat Violeta Pintea.

Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.