Nicolae Moldovan, primarul oralului Beclean, a acordat un interviu pentru Gazeta de Bistrița, în care trece în revistă realizările sale din ultimii patru ani în fruntea orașului de pe Someș, dar și viziunea sa pentru viitorul urbei.

Rep.: Care sunt cele mai mari realizări din ultimul mandat de primar?

Nicolae Moldovan: Aș dori să subliniez aici faptul că toate acțiunile administrative întreprinse în calitate de primar alături de echipa Primăriei Beclean sunt de fapt realizări pentru binele comunității, dar, de departe, cea mai mare realizare este construirea Variantei de ocolire a orașului Beclean! Spun asta cu toată responsabilitatea administrativă de care sunt capabil. A fost un proiect mult așteptat atât de către administrația locală pe care o conduc, dar mai ales de către întreaga comunitate a orașului Beclean, având efecte benefice pe termen lung, datorită faptului că ajută la decongestionarea traficului și totodată îmbunătățește calitatea aerului pe care îl respirăm cu toții.

Sigur, am reușit totodată să dezvoltăm proiectele de mobilitate urbană durabilă care s-au concretizat pentru cetățeni prin transportul public local exclusiv ecologic cu autobuzele electrice, pistele de biciclete și pasarela care leagă cartierul Beclenuț de orașul Beclean. De asemenea, am reușit deschiderea cu succes Centrul Recreativ Legacy, realizarea Centrului Social de Zi cu un spațiu de joacă exterior generos, continuarea izolării termice a blocurilor de locuințe din oraș, Grădinița cu Program Prelungit „Albă ca Zăpada”, Ambulatoriul Integrat al Spitalului Orășenesc Beclean, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”, modernizarea Școlii Gimnaziale „Grigore Silași” (școala de pe Petru Maior), precum și iluminatul public cu Led.

Rep.: Ce vă propuneți să faceți în noul mandat de primar al Becleanului?

Nicolae Moldovan: Noul mandat vine cu noi provocări, proiecte îndrăznețe ar spune mulți, dar necesare, spun eu, pentru orașul Beclean și pentru toți locuitorii. Enumăr aici câteva dintre acestea: Grădina Urbană Transilvania, Parcul de Specializare Inteligentă, Regenerarea Urbană, Piața Agroalimentară, Spitalul nou, Școala Verde – Școala Gimnazială „Grigore Silași” (școala din centru) cu Grădiniță nouă la Rusu de Jos, Proiectul de Mobilitate Urbană  – Beclean, orașul inteligent, Gara „CFR” Beclean pe Someș, izolarea termică a blocurilor de locuințe și construirea de blocuri ANL și Nzeb, realizarea sistemului modern public de alimentare cu apă și canalizare prin Masterplanul ce tocmai a trecut finalizarea cu procedurile, și, nu în ultimul rând, continuarea asfaltării tuturor aleilor și drumurilor agricole din orașul nostru și cartierele aparținătoare.

Rep.: Cum vedeți Becleanul peste 10 ani? Dar peste 20-30 de ani?

Nicolae Moldovan: Becleanul este un oraș cu un potențial uriaș, iar viziunea mea pentru viitorul său se bazează pe dezvoltare durabilă și prosperitate pe termen lung. Peste 10 ani, îmi imaginez un Beclean modern și vibrant, unde Grădina Urbană Transilvania va fi punctul central al întâlnirii oamenilor din întreaga regiune, iar parcurile de specializare inteligentă devin hub-uri ale inovației și educației. Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” va fi un loc emblematic al artei și culturii, iar proiectele de mobilitate urbană vor face orașul mai accesibil și mai prietenos cu mediul înconjurător.

În următorii 20-30 de ani, văd Becleanul ca un centru regional al excelenței în diverse domenii, de la tehnologie și sustenabilitate până la cultură și sănătate. Spitalul nou și școlile modernizate vor oferi servicii de înaltă calitate, iar infrastructura orașului va fi adaptată nevoilor viitorului, cu drumuri bine întreținute și tehnologie inteligentă integrată în fiecare aspect al vieții cotidiene. În ansamblu, viziunea mea este ca orașul Beclean să devină un loc în care fiecare locuitor să se simtă mândru să numească Becleanul acasă și un model de dezvoltare urbană sustenabilă pentru alte comunități.

Rep.: Ce ar trebui să se schimbe fundamental în Beclean pentru ca să crească calitatea vieții beclenarilor?

Nicolae Moldovan: Prin consolidarea și îmbunătățirea aspectelor deja existente, putem contribui la creșterea calității vieții în Beclean fără a fi nevoie de schimbări fundamentale. Optimizarea infrastructurii existente, extinderea serviciilor sociale și medicale, sprijinirea educației și culturii, atragerea de noi investitori, protejarea mediului înconjurător, sunt câteva dintre aspectele deja existente pe care le am în vedere de fiecare dată.

Rep.: Într-o gândire pe termen mediu, vedeți Becleanul ca un oraș al serviciilor, ca un oraș turistic? Vă rog să argumentați răspunsurile.

Nicolae Moldovan: În ansamblu, viziunea pentru Beclean în termen mediu este aceea de a deveni un oraș dinamic și diversificat, care valorifică atât potențialul său în domeniul serviciilor, cât și atractivitatea sa turistică.

Datorită poziției sale strategice și a infrastructurii dezvoltate, Becleanul poate deveni un centru regional pentru diverse servicii, cum ar fi servicii medicale de înaltă calitate, educație, comerț și afaceri. Dezvoltarea unui mediu de afaceri favorabil și promovarea inovației ar putea atrage investiții și stimula creșterea economică în domeniul serviciilor.

Cu resurse naturale remarcabile în jurul său, precum și existența Stațiunii Turistice Băile Figa cu Centrul Recreativ Legacy, Centrul Social de Zi și totodată Grădina Urbană Transilvania și Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”, Becleanul are potențialul de a deveni o destinație turistică foarte atractivă. Promovarea turismului, a activităților recreative în natură și a evenimentelor culturale ar putea aduce beneficii economice și sociale comunității noastre.

Prin promovarea dezvoltării echilibrate și durabile în aceste două direcții, Becleanul ar putea să-și consolideze statutul său în regiune și să ofere o calitate superioară a vieții pentru toți locuitorii săi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.