Unul dintre constructorii abonați la bani publici, Îndemânarea, amână deja de câțiva ani redeschiderea Hotelului Castel Dracula din Pasul Tihuța, dar se reorientează spre Posmuș, unde pregătește o pensiune agroturistică, în apropiere, pare-se, de castelul Teleki.

Îndemânarea a mirosit potențialul Posmușului câștigat odată cu reabilitarea și revitalizarea castelului Teleki și pregătește acolo o pensiune agroturistică. Constructorul a cerut deja okey-ul de la Agenția pentru Protecția Mediului pentru o pensiune agroturistică cu 8 camere situată în zonă. APM și-a și dat acordul pentru acest proiect.

Nu este primul pas pe care îl face Îndemânarea spre zona turistică. Compania a mai cumpărat în plină pandemie, mai exact în toamna lui 2020 unul dintre simbolurile județului: Hotel Castel Dracula din Pasul Tihuța. A plătit pentru hotel 1,6 milioane de euro.

Hotel Castel Dracula a fost „greu de vândut”. Inițial, afaceristul Ioan Moldovan, care a început să își vândă toate unitățile de cazare după ce grupul său de firme a intrat în insolvență, a cerut pentru hotelul din Pasul Tihuța nu mai puțin de 7 milioane de euro. Se întâmpla în anul 2018. Cum nimeni nu s-a arătat interesat, prețul a scăzut la 4 milioane de euro, însă nici atunci nu a fost niciun investitor dispus să îl cumpere.

Moldovan a fost nevoit să îl închidă, pentru a-i mai tăia din costurile de funcționare și în cele din urmă, l-a vândut în 2020, cu 1,6 milioane de euro, luând pe el de patru ori mai puțin decât ceruse inițial.

Hotel Castel Dracula lăsat în aer din 2020

Cumpărat de aproape patru ani, Hotel Castel Dracula încă nu a fost deschis. La început de 2021, Darius Simionca, managerul Îndemânarea vorbea de variante spectaculoase de reabilitare, modernizare și chiar extindere.

Potrivit acestuia, lucrările urmau să înceapă la început de 2022. Acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că potrivit unor fotografii recente, Hotel Castel Dracula s-a degradat mai tare și până și tencuiala de pe fațadă a început să cadă.

„Va fi un proiect de amploare, evaluat la multe milioane de euro, cu lucrări deosebite, probabil că implementarea lui completă va dura 2-3 ani. Nu ne grăbim, vrem să iasă ceva special, care să dăinuiască măcar câteva generații. Între timp, ne dorim să ținem legătura cu publicul, cu turiștii, cu iubitorii de munte și de Dracula și vom face periodic informări cu privire la derularea proiectului nostru”, spunea Simionca pentru Bistrița Business prin 2021.

Lucrurile nu s-au prea mișcat pe acolo de atunci, iar turiștii și bistrițenii nu au fost ținuți la curent cu derularea proiectului. Mai mult, în jurul său pare să fie o secretomanie totală. Nostalgicii încă pot ajunge în parcarea hotelului, să admire peisajul. Accesul în curtea interioară a castelului nu este permisă.

Hotelul, o adevărată atracție turistică, se întinde pe 4.097 de metri pătrați și are trei etaje. Acesta are 140 de locuri de cazare, un restaurant, o cramă, două bucătării, o terasă și o zonă specială de agrement, unde doritorii pot să în întâlnească pe contele Dracula.

Acesta a fost gândit de Alexandru Misiuga, șef al turismului din Bistrița-Năsăud în perioada comunistă. În prima fază, acesta a purtat numele Hotel Tihuța, fiind schimbat după Revoluție. Ioan Moldovan a pus mâna pe acest hotel în anii `80, când l-a preluat în gestiune. În prima fază, omul de afaceri a luat contact cu castelul ca simplu bucătar. La începutul anilor `90, acesta a reușit să cumpere hotelul.

Îndemânarea a cumpărat o fabrică și a ridicat un hotel la Colibița

Hotel Castel Dracula nu a fost singura achiziție importantă a celor de la Îndemânarea. Prin 2022, constructorul cumpăra fabrica Roseyarns, situată pe drumul de centură al Bistriței. Asta după ce înainte puseseră la punct o fabrică de prelucrări și confecții metalice din Livezile, acolo unde compania își are sediul. Fabrica de la Livezile a început să producă în 2020, iar un an mai târziu se lăuda cu clienți din Germania, Olanda, Polonia sau Cehia.

Îndemânarea și-a ridicat propriul hotel de patru stele la Colibița, Villa Galleria. Acesta are restaurant, centru SPA cu piscină interioară și salină, sală de conferință și centru de fitness. Are camere single, duble și apartamente de două și patru persoane, cu vedere la lac.

Compania a cumpărat inclusiv un apartament în cadrul Hotelului Metropolis, pentru uz personal, de data aceasta. Pe apartament ar fi plătit nu mai puțin de un milion de euro.

Ionela Rus, soția unuia dintre fondatorii grupului Metropolis încearcă să recupereze însă apartamentul în instanță. Acesta ar fi fost vândut de celălalt asociat, fără ca Ionela Rus să își dea acordul.

2024 a adus constructorului contracte cu statul de 17 milioane de lei

Îndemânarea operează cu două firme: Îndemânarea Construct și Îndemânarea Prodcom. Pentru anul 2022, Îndemânarea Prodcom a raportat o cifră de afaceri de aproape 65 de milioane de lei ți un profit de un milion de lei. Datoriile ajungeau la 55,8 milioane de lei. În anul de referință, firma avea 191 de angajați.

Cu un an în urmă, 2021,  Îndemânarea Prodcom raporta o cifră de afaceri de 51,7 milioane de lei și un profit net de 1,6 milioane de lei. Datoriile ajungeau și ele la aproape 40 de milioane de lei. În 2020, cifra de afaceri era de 57,8 milioane de lei, iar profitul de 2,5 milioane. Datoriile ajungeau la 42,9 milioane de lei.

Îndemânarea Construct are o activitate mult mai modestă, deși toată partea de unități de cazare pare să fi trecută pe această firmă. Pentru anul 2023, firma a raportat o cifră de afaceri de 567.000 de lei și un profit de 55.761 de lei. Datoriile însă ajungeau la 10,8 milioane de lei. Această firmă are doar 9 angajați.

În 2022, firma raporta o cifră de afaceri de 492.999 de lei și un profit de 90.000 de lei, iar în 2021, cifra de afaceri era de 830.500 de lei, iar profitul de 638.000 de lei. Firma a început să adune datorii așa mari din 2021.

Îndemânarea Prodcom este abonată la bani publici de ani buni. Doar în 2024, Îndemânarea a pus mâna pe trei contract în valoare de peste 17 milioane de lei. Este vorba despre un contract de 9 milioane de lei pentru modernizarea străzilor în comuna Lechința.

La acesta se mai adaugă un alt contract de 2,2 milioane de lei care presupune înființarea unui centru de colectarea prin aport voluntar într-o comună din Suceava. De asemenea, anul acesta constructorul a pus mâna și pe un contract care presupune reparații la unitatea militară din Cluj-Napoca, în valoare de 6,5 milioane de lei.

La final de 2023, compania a pus mâna pe un contract de 38,7 milioane de lei, care presupune revitalizarea spațiului istoric din municipiul Turda. A mai pus mâna pe restul de executat din modernizarea DJ 173C, contract în valoare de 14,6 milioane de lei.

Andreea Radu

2 COMENTARII

  1. Una dintre cele mai interesante greseli in calatoria noastra in tara a fost sa ajungem la castelul Bran in loc sa mergem la castelul Dracula. Nu regret alegerea facuta deoarece am nimerit la o cazare spectaculoasa aproape de Bran, mai exact la https://cazarerasnov.ro/. Expeditia a fost planificata de sotul meu de origine italiana, care a confundat Castelul Dracula cu castelul Bran, astfel am facut o expeditie la Brasov in Romania. Nu am cum sa regret vazandu-mi tara atat de frumoasa si chiar imi pare rau de fiecare daca cand trebuie sa plec.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.