Șantierul deschis pentru modernizarea Bisericii Evanghelice este întreținut cu bani de la bugetul local, fără nicio altă sursă majoră de finanțare. Administrația Crețu pompează anual aproximativ 20 de MILIARDE pentru diverse lucrări de restaurare. Pentru modernizarea Bisericii Evanghelice din Bistrița s-au TOCAT în total aproximativ 4 MILIOANE de euro. Grosul banilor s-a dus către SC Creativ, dar şi către SC Utilitas, firme implicate în acţiunile de reconstrucţie. De mai bine de zece ani, şantierul deschis pentru refacerea bisericii este o pâine caldă pentru firmele care lucrează acolo.

 

De reținut că în urmă cu câțiva ani s-a ratat un proiect de modernizare a lăcașului de cult din fonduri europene. Proiectul era în valoare de 5 milioane de euro, nerambursabili. Primăria a aruncat vina pe Parohia Evanghelică, pe motiv că parohul Krauss nu ar fi avut specialiști care să întocmească proiectul și de aceea s-ar fi ratat finanțarea. Într-un final s-a decis modernizarea Bisericii Evanghelice din fonduri publice.

De când a luat primăria, Ovidiu Crețu și-a jurat că va reabilita Biserica Evanghelică din Bistrița, în mandatele sale. Monumentul este în șantier continuu și o adevărată mană cerească pentru firmele specializate în astfel de lucrări.

Astfel, din bugetul local, în fiecare an se alocă, în medie 20 de MILIARDE lei pentru modernizarea lăcașului de cult, dar există sume ce provin din donații persoane fizice sau firme din țară și străinătate.

Primăria Bistriţa a dat sume importante din bugetul ultimilor ani, cu dedicaţie pentru şantierul Bisericii Evanghelice (sume exprimate în lei vechi)

– 20 MILIARDE în 2010

– 15 MILIARDE în 2011

– 15 MILIARDE în 2012

– 20 MILIARDE în 2013

Total: 70 de MILIARDE numai de la Primăria Bistriţa

 

La această sumă se adaugă donaţiile strânse din alte surse, astfel:

Ministerul Culturii şi Cultelor a donat 25 de MILIARDE, Consiliul Judeţean încă 2 MILIARDE, aproximativ 10 MILIARDE (240.000 de euro) reprezintă donaţiile nemţilor din străinătate, bani cheltuiţi pentru clopote, ceas şi pietruirea turnului. Asociaţia Bistriţa Medievală a donat 3.5 MILIARDE, iar Episcopia Evanghelică Sibiu încă 2 MILIARDE. Aproape 2 MILIARDE au donat persoanele fizice, direct la casieria Parohiei Evanghelice din Bistriţa.

În total s-au cheltuit o sumă enormă… 130 de MILIARDE (peste 4 milioane de euro), majoritatea banilor fiind obţinuţi din fonduri publice. Situaţia exactă a cheltuielilor poate fi urmărită pe site-ul primăriei, la centralizator creat special în acest sens.

La această oră se lucrează la refacerea bolţilor, contract ce depăşeşte 20 de MILIARDE, câştigat de firmele Creativ şi Utilitas, asociate la această lucrare. Suma a fost alocată pe anul în curs, din bugetul Primăriei Bistrița.

 

Numai schela a costat un MILIARD

Schela ce a fost montată pe turnul bisericii a costat peste un MILIARD (aproximativ  250.000 de euro) și a fost achiziționată din banii primăriei, de la firma italiană FAI Engineering Srl. Administrația locală a ales această soluție, deoarece s-a considerat a fi mai ieftin să cumperi decât să închiriezi. Momentan schela este depozitată în baza primăriei și va fi utilizată la refacerea pereților interior ai bisericii, în etapele viitoare.

 

Crețu i-a luat jucăria lui Krauss. Turnul Evanghelic a trecut la Primărie

Primăria Bistrița finanțează din plin reabilitarea Bisericii Evanghelice, iar Ovidiu Crețu a făcut lobby pentru recuperarea Turnului simbol al Bistriței. Biserica Evanghelică are acte de proprietate pe această construcție, dar ea a aparținut judelui care avea funcția de primar. Construit din banii comunității, intabulat pe Biserica Evanghelică, turnul este modernizat din banii primăriei, iar administrația locală are planuri mari de revigorare a turismului.

Parohia condusă de Johann Krauss a fost deposedată de Turnul Evanghelic, în urma unui contract de comodat. Astfel, imobilele au intrat în administrarea Primăriei Bistrița, care le va folosi în vederea promovării turismului.

 

Din afacerea Turnul Evanghelic, Primăria produce 2.000 de euro pe lună. Krauss rămâne cu buza umflată

Primăria Bistrița a montat un lift exterior care a costat aproximativ 70.000 de euro și care permite accesul turiștilor pe balconul din zona ceasului.

Primăria Bistrița produce bani frumoși din administrarea Turnului Bisericii Evanghelice. În primele zece luni din 2013, Primăria Bistrița a încasat 20.000 de euro, (aproximativ 86.000 lei) de pe urma excursiilor în Turnul Evanghelic. Un bilet costă 10 lei , iar elevii și pensionarii achită 5 lei iar în total au urcat cu liftul 11.167 vizitatori.

Excursia cu liftul în Turnul Bisericii Evanghelice e o încercare sterilă de a promova Bistrița. Odată ajuns în balconul bisericii, turistul vede Bistrița de la înălțime, își face câteva fotografii și gata distracția. Fără ghid turistic permanent, fără obiecte de artizanat, fără o mini-cafenea amenajată sau un stand de promovare a turismului, excursia în lift e doar un fiasco ce aduce bani la buget și bifează turiști la statisticile întocmite de primărie.

 

Să-i șteargă OFTICA lui Krauss, Crețu a vrut să-l facă cetățean de onoare

Johann Krauss a fost propus cetățean de onoare al Bistriței, dar proiectul NU a trecut de votul consilierilor locali. Era o distincție care-i creștea cota parohului evanghelic, în preajma aniversării a 450 de ani de la sfințirea Bisericii Evanghelice.

Într-un final, Krauss a rămas fără placheta de cetățean de onoare, dar sașii veniți în Bistrița au fost îmbătați cu apă rece despre valoarea Bisericii Evanghelice, necesitatea modernizării și jurămintele lui Crețu de a reda monumentul comunității. Pân-acolo e cale lungă, iar Biserica Evanghelică rămâne un șantier perpetuu și o vacă de muls pentru constructorii de casă ai primarului.  Pentru învăluire e folosită povestea eternă despre cel mai înalt turn din Transilvania, turn care cică e motorul turismului (inexistent) din Bistrița.

 

Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.