Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și primăriile Bistrița Bârgăului, Tiha Bârgăului, Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Livezile, Cetate și Dumitrița finanțează studiul de fezabilitate pentru realizarea domeniului schiabil de la Colibița.

„În cadrul acestui studiu de fezabilitate sunt calculați indicatori pentru realizarea a trei instalații de transport (Telegondolă, Teleschi și covor rulant) precum și a 6 pârtii de schi (3 de dificultate medie, două de dificultate redusă și una pentru schiorii profesioniști). Lungimea totală estimată a acestor pârtii este de 5,1 km, cu o suprafață total estimată de 17,7 hectare. În cadrul studiului de fezabilitate, după realizarea ridicărilor topografice, se va studia soluția optimă de realizare a pârtiilor de schi și se va propune traseul final al acestora. Pentru a asigura constanța în utilizarea pârtiei (în perioadele fără zăpadă naturală) precum şi pentru a asigura condiţiile înscrierii pârtiei în circuitele de competitţii sportive specifice sezonului de iarnă se va prevedea un sistem de zăpadă complet automat cu tunuri de zăpadă pentru înzăpezirea artificială a pârtiilor de schi. Pentru intretinerea corespunzatoare a partiei, in cadrul studiului de fezabilitate se va cuprinde achizitionarea a două mașini de bătut zăpada”, a precizat Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița – Năsăud, pe pagina de socializare.

Pârtiile de schi vor fi dotate cu indicatoare de semnalizare, panouri de informare, balize, plase și saltele de protecție.

La baza domeniului schiabil, cota 1027m, în zona stației inferioare a telegondolei se va crea o zonă de servicii care va cuprinde :
– locuri de parcare
– casierie
– punct jandarmerie
– punct salvamont și punct de prim ajutor
– centru de închiriere echipament sportiv
– fast-food
– grupuri sanitare
– garaj pentru mașina de bătut zapadă
– garaj pentru gondole
– spațiu de depozitare pentru tunurile de zăpadă și materialele de protecție și semnalizare a pârtiei de schi.

La cota 1550 m, în zona stației superioare a telegondolei se va crea o zonă de servicii care va cuprinde :
– punct jandarmerie
– punct salvamont și punct de prim ajutor
– grup sanitar
– fast-food
– apreschi de tip „umbrella bar”.

„Varianta finală a studiului de fezabilitate privind dezvoltarea primei etape a domeniului schiabil din zona Colibița va fi realizată până la jumătatea lunii martie, moment în care vom putea prezenta în detaliu acest proiect precum și costurile pentru realizarea lui. Din informațiile parțiale pe care le avem până în acest moment, investiția totală, pentru această fază, este estimată la 15 milioane de euro”, a mai adăugat Radu Moldovan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.