Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a declarat joi că Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) va fi lansat pe 30 noiembrie, astfel încât ambalajele care vor fi comercializate după această dată trebuie să fie marcate cu sigla ReturRO. În plus, produsele care nu sunt ambalate corespunzător nu vor mai putea fi comercializate pe piaţă.

„Sistemul de Garanţie-Returnare este un pas important asumat acum un an şi jumătate. Între timp, din august, într-adevăr lucrurile au intrat într-un ritm la început mai lent, dar recuperează acum. (…) Se finalizează contractele pentru producători şi pentru retaileri, se finalizează locaţiile şi se vor aproba foarte curând locaţiile unde se va face sortarea şi numărarea ambalajelor. Lucrurile merg într-un ritm accelerat. Finanţarea începe să se cristalizeze şi ea. Lucrurile vor intra într-un făgaş normal, cu siguranţă. Ceea ce vă pot spune este că pe 30 noiembrie sistemul porneşte în stadiul în care va fi. Pe 30 noiembrie sistemul porneşte şi nu mai prelungim”, a menţionat Barna Tanczos, la conferinţa Pria Environment.

Totodată, de la 30 noiembrie 2023 va intra în vigoare interdicţia de a introduce pe piaţa naţională produse ambalate în ambalajele SGR dacă producătorii nu sunt înregistraţi în SGR sau dacă ambalajele nu sunt marcate corespunzător.

„Va exista cu siguranţă perioadă de tranziţie când produsele ambalate în ambalaje non-SGR trebuie să iasă din piaţă. Pe 30 noiembrie pornim sistemul garanţie-returnare în România”, a mai spus ministrul.

Termenul stabilit iniţial a fost 1 octombrie 2022, însă administratorul sistemului de garanţie-returnare a fost numit la sfârşitul lunii august 2022, ducând la această amânare.

SGR este un sistem în care consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 bani la achiziţionarea unei băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Aceasta se aplică doar pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume între 0,1 l şi 3 l, inclusiv.

Produsele care fac parte din acest sistem vor fi marcate cu un logo specific pentru a fi uşor identificate. După ce ambalajul este golit, consumatorul trebuie să-l aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, care pot fi găsite în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă produsul respectiv nu a fost cumpărat din acea locaţie. Înregistrarea obligatorie în baza de date a sistemului reprezintă prima etapă în implementarea SGR.

Citește și: Rareş Bogdan vrea să devină vicepremier

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.