La Primăria municipiului Bistriţa funcţionarii pot sta liniştiţi. Criza este departe de ei, dacă privim declaraţiile de avere ale acestora.
Spre exemplu, soţii Marina, ambii angajaţi ai Primăriei Bistriţa, câştigă anual peste 80.000 de lei, doar din remuneraţia pe care le-o oferă municipalitatea.
Primarul Creţu s-a gândit că nu posturile unor astfel de angajaţi care papă bani frumoşi de la bugetul local trebuie reduse, ci ale asistenţilor personali, care au grijă de nişte amărâţi ai sorţii.

Ceea ce prezentăm pe parcursul acestui material jurnalistic este doar vârful icebergului. Cu mai multe detalii, „picante” pe de o parte, dar care taie pofta de mâncare a celor oropsiţi, pe de altă parte, vom reveni în următorul număr al săptămânalului nostru. Nu vrem să fim nesimţiţi, dar nesimţirea sumelor pe care unii funcţionari le câştigă, în timp ce alţi colegi de-ai lor abia îşi duc traiul, ne înfioară. Mai mult îşi doresc şi sporuri pentru… vitamine. Oare pentru a nu avea căderi de calciu atunci când numără banii?

Cine-i şef, la Poliţia Comunitară Bistriţa, pasărea-i cântă!

Florin Frandeş, directorul adjunct al Poliţiei Comunitare Bistriţa, are în posesie 500 de metri pătraţi în cartierul Unirea, valoarea de impozitare a terenului fiind de „doar” 22.000 de euro. Venitul anual încasat, evident în calitate de funcţionar al municipalităţii, este de 55.728 (4.644 lei lunar). Şi în acest caz, domnule Creţu, ar trebui un spor pentru vitamine!
La bugetul familiei Frandeş putem adăuga şi cei 16.788 de lei pe care îi câştigă soţia.

Nici subalternii nu se lasă!

Ioan Ovidiu Gabrian este şef de serviciu tot în cadrul Poliţiei Comunitare. Nu se ridică la nivelul câştigurilor pe care le are şeful său, dar şi-a permis să achiziţioneze o clădire, a cărei valoare de impozitare este de 147.310 lei, un autoturism Seat, plus că din investiţii a obţinut peste 18.000 de lei, în anul trecut. Greu cu criza asta!
Gheorghe Petrean, inspector la Biroul de Disciplină în Construcţii de la Poliţia Comunitară, a câştigat în 2009 27.160 de lei doar din salariul personal, iar soţia sa 13.000 de lei. Deci, greu să te descurci, comparativ cu cei care trăiesc dintr-un ajutor de şomaj de 300 de lei şi au în întreţinere 2-3 copii. Culmea este că aceştia nu ies în stradă.

Economic vorbind

Maria Albu, şeful Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Bistriţa are o declaraţie de avere destul de impresionantă pentru un funcţionar public, plătit din bani publici. Veniturile obţinute în 2009 de Maria Albu nu sunt de neglijat. Astfel, potrivit declaraţiei sale de avere, şefa Direcţiei Economice a municipalităţii are consemnat un venit anual de 66.702 lei, adică 5.558 lei pe lună. Bugetul familiei este mărit prin pensia anuală a soţului său, care în 2009 a obţinut 21.600 lei – 1.800 lei lunar.
În declaraţia de avere Maria Albu scrie că este proprietara unui teren intravilan în comuna Prundu Bârgăului, cu o suprafaţă de 7 ari, dar şi a unui autoturism Cielo din 1996. La capitolul imobile, funcţionara Primăriei Bistriţa menţionează că are în proprietate două apartamente – unul achiziţionat în 1990 şi unul în 2009 – şi o căsuţă de vacanţă la Prundu Bârgăului.

În vremuri de criză, unii funcţionari fac depozite bancare, alţii investiţii!

Adrian Găurean, având umila funcţie de inspector asistent la DIE, are un depozit bancar la Banca Transilvania în sumă de 30.000 de lei şi un venit salarial anual de aproximativ 29.000 de lei, aproximativ 2.500 lei lunar.
Prisecaru Elena, şef Serviciu Cadastru în cadrul Primăriei Bistriţa, a câştigat anul trecut nu mai puţin de 62.165 lei – 5.180 lei lunar.
Potrivit declaraţiei sale de avere, Prisecaru deţine în proprietate două suprafeţe de teren, unul extravilan în Sînmihaiu de Câmpie şi unul intravilan în Bistriţa – şi o casă de 135 m.p. în municipiu. Funcţionara primăriei menţionează de asemenea că are în proprietate şi un autoturism marca Mercedes din 1997.
Pintican Georgeta, consilier în administraţia locală, a acumulat, anul trecut, venituri în valoare de 32.037 lei. Suficient, credem pentru un trai mai mult decât decent.

Familie mare, remuneraţie după bugetul de austeritate

Printr-o simplă accesare pe site-ul primăriei bistriţene, aflăm că unde-s doi puterea creşte. Astfel, Rodica Marina, consilier superior, la Direcţia Cheltuieli (unde altundeva?) obţine, în urma activităţii prolifice pe care o desfăşoară, 23.000 de lei anual, dividende în valoare de 1.100 de lei, de la BRD, plus salariul soţului Vasile Marina, 48.000/an. Este de menţionat că acesta lucrează tot în cadrul primăriei Bistriţa, ocupând funcţia de director executiv. Cei doi soţi deţin şi un imobil în Bistriţa şi o casă de vacanţă în Colibiţa. Că aşa-i în timp de criză. Dar asta nu este totul. În declaraţia de avere, Vasile Marina mai precizează că familia sa are depozite în valoare de 2.600 de lei şi 1.600 de euro la BRD, respectiv 7.000 de euro la Banca Transilvania. Rodica Marina mai posedă şi 2.800 de titluri la BRD, a căror valoare însumată este de 44.000 de lei. Să nu mai vorbim de acţiunile pe care familia Marina le-a vândut la bursă în anul 2009: peste1.600 de euro.

Chiar se declară toate veniturile?

În declaraţiile de avere, funcţionarii publici trebuie să precizeze ce terenuri mobile deţin (autoturisme, tractoare, maşini agricole, şalupe, iahturi şi alte mijloace de transport supuse înmatriculării. De asemenea, trebuie să facă public bunurile sub formă de materiale preţioase, colecţii de artă şi numismatică, obiecte care fac parte din patrimoniul naţional şi universal, a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro. Cel puţin până acum, funcţionarii publici erau obligaţi să declare şi terenurile şi spaţiile imobiliare pe care le deţin inclusiv în afara ţării. Datoriile, cadourile, câştigurile la jocurile de nororc, veniturile membrilor de familie în ultimul an fiscal încheiat (conform articolului 41 di Legea nr. 571/2003-Codul fiscal cu completările şi modificările ulterioare), veniturile din investiţii, din pensii, cedarea folosinţei bunurilor, bursele, creditele, garanţiile, decontările de cheltuieli a căror valoare depăşeşte 300 de euro, conturile, depozitele bancare a căror valoare este de peste 5.000 de euro, plasamentele şi investiţiile directe a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro sau serviciile primite gratuit ar trebui să se regăsească pe declaraţiile de avere. Trebuie menţionat că aceste declaraţii constituie un act public, iar semnatarul răspunde, în baza legii penale, pentru caracterul inexact sau incomplet al celor menţionate. Că aceştia nu declară toate proprietăţile şi sumele de bani pe care le câştigă şi ele figurează în multe cazuri pe anumite mătuşi Tamara, este cu totul altă poveste.

Raimond Petruţ

3 COMENTARII

  1. de ce nu va uitati si la declaratia de avere a sefei de la integrare europeana??????
    Seful de la politia comunitara are totusi o mai mare raspundere

  2. Iliescu a propus reducerea salariului de la 2000 de lei la 700…
    .

    Celor ce se intreaba daca-i constitutionala sau nu aplicarea reducerilor salariale cu 25% respectiv a pensiilor cu 15% le vin in ajutor cu cateva intrebari ajutatoare:

    1.Condamnarea la moarte a presedintelui CEAUSESCU, de catre un tribunal nelegal a fost CONSTITUTIONALA?
    2.Nejudecarea criminalului Iliescu, dovedit, atat in cazul mineriadei din 1990 dar nu in ultim rand in cazul loviturii de stat e CONSTITUTIONALA?
    3.Vanzarea rezervei valutare a Romaniei, din data de 3 februarie 1990, a fost CONSTITUTIONALA?
    4.Vanzarea la fier vechi a industriei, la comanda lui Iliescu a fost CONSTITUTIONALA?
    5.Distrugerea totala a sistemului de irigatii a Romaniei, sistem ce in 1989 se intindea pe 3 mil de km patrati, sub privirile vesele ale lui Iliescu si ale acolitilor sai, a fost CONSTITUTIONALA?
    6.Detinerea de 20 de ani a conducerii BNR de catre M.Isarescu cat si scoaterea periodica din tara a aurului romanesc sub forma de lingouri este constitutionala?
    7.Emiterea de “moneda fara acoperire”, modeda “FALSA”de altfel si folosirea acestei asazise monede de catre bancile comerciale pt. a inrobi populatia, a fost CONSTITUTIONALA?
    8.Retragerea de pe piata a monedei “false”, fara acoperire, moneda contrasemnata de marele nostru patriot MUGUR ISARESCU, e CONSTITUTIONALA?
    9.Tacerea serviciilor cu privire la adevarata CRIZA , provocata de acordarea de imprumuturi populatiei cu moneda falsa, cu scopul tacit si nedeclarat de a sustrage banii reali de la populatia ROMANIEI sub forma comisioanelor ASCUNSE si a dobanzilor, e CONSTITUTIONALA?
    10. Transformarea canalelor de informatie, reglementate de CNA, in canale de manipulare si mintire a populatiei cu privire la SITUATIA REALA in care ne aflam, este CONSTITUTIONALA?
    11.Desfintarea ARMATEI ROMANE, e constitutionala?
    12. Acordarea subventiilor pentru agricultura persoanelor fizice sau juridice ce nu-si ”lucreaza pamantul ” este constitutionala?

    …dar ceea ce-i mai grav e faptul ca statul si presedintele, nu intervine in sanctionarea de urgenta a BNR si a celui ce de 20 de ani, tradeaza interesul national. Sub tutela lui Mugur Isarescu leul romanesc a fost in asa fel manevrat, incat dupa 20 de ani am ajuns la un salar minim de doar 700 de brut. Fara a face un calcul exact scaderea de salar de la 2050 lei , cat era minimul pe economie in 1989 la 700 de lei in prezent e se pare un pic mai mare decat 25%…
    Emiterea de moneda falsa de catre BNR , in cardasie cu bancile comerciale, ar trebui sanctionate numaidecat cu nationalizarea acestor institutii antinationale si cu arestarea persoanelor implicate in acest jaf ce are loc de 20 de ani.
    Acordarea de credite in moneda falsa de catre BANCI, cu scopul de a incasa o dobanda si mai multe comisioane in moneda reala e ”marea smecherie” ce ne tine sclavi de 20 de ani!
    Bancile au declansat in lume cu aceasta ”metoda cheie” o criza fara precedent. Ratele, mai precis banii, ce se intorc la banci sunt in parte distrusi. Cu alte cuvinte banii falsi ce reprezinta rata sunt distrusi iar cei ce reprezinta comisioanele si dobanda , CAPITALIZATI!
    … concentrarea de capital ce este inca in plina desfasurare, are ca si scop introducerea banilor virtuali si poate chiar a cip-ului…
    Eu unul am un crez: Bancile au facut criza? Bancile sa plateasca! NATIONALIZARE!

    Radu Roncea

  3. sint foarte bune observatiile d-lui Roncea,singurul care marseaza pe aceasta idee,pe posturile de tv.este dl.Serbanescu.taChiar presedintele,Basescu a recunoscut,ca banii luati de la FMI,din 11 mld.de euro,9 s-au dus la banca nationala,care la rindu-i a dat bancilor,prin rezerva minima obligatorie,si asa bancile cu o parte au imprumutat statul roman,iar cealalta parte au scos-o din tara,prin profit.Toate acestea cu sprijinul BNR,care bine mersi,iar salarii babane si participare la profit,pe seama romanilor.Si acum tot ei sint cu gura mare si dau lectii cum sa scada cheltuielile bugetare.BRAVO D-LE RONCEA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.