Primarul comunei Telciu, Sever Mureşan, este la al doilea mandat în fruntea comunităţii locale. Cu perseverenţă şi-a dus la îndeplinire o serie de proiecte începute din primul mandat, dând dovadă că nu poate fi învins uşor de piedicile care, inevitabil, se confruntă un om aflat în fruntea unei administraţii locale.
Ce a făcut în cele două mandate şi ce îşi propune în continuare, aflaţi din interviul acordat în exclusivitate Gazetei de Bistriţa.

Gazeta de Bistriţa: Domnule primar, sunteţi deja la al doilea mandat în fruntea administraţiei din comuna Telciu. Privind puţin în urmă, care dintre cele două mandate credeţi că este cel mai fructuos dintre ele?

Sever Mureşan: Satisfacţii am avut după primul mandat, am fost apreciat de oameni şi am fost reales. Am reuşit să fac anumite lucruri, mai ales că a fost un mandat de început, ca să spun aşa. Când vii dintr-o lume privată şi intri în lumea administraţiei, e ceva cu totul nou. Mi s-a părut un lucru deosebit. Dar ca proiecte şi realizări, ca infrastructură, s-au pus bazele într-un mandat şi acum încep să se finalizeze proiectele mai mari de infrastructură, de anvergură mai mare. Am realizat într-adevăr în perioada primului mandat proiecte importante pentru că au fost probabil mai multe fonduri proprii sau alocaţii bugetare mai multe decât acum, dar în mandatul al doilea proiectele europene şi de valoare mare, pe care noi le-am aplicat şi pe care am câştigat finanţare, sunt de mare importanţă pentru comunitatea locală.

Gazeta de Bistriţa: Satisfacţia este mare având în vedere că România a trecut printr-o perioadă de criză?

Sever Mureşan: Într-adevăr, dar v-am spus, satisfacţie este şi pentru munca depusă colectiv, pentru că, totuşi, dacă nu ai o echipă, de unul singur este greu. Dar suntem oameni care nu abdicăm. Eu cel puţin, nu mă dau aşa de uşor bătut la orice impediment. Cu ambiţie, am reuşit. Chiar dacă este criză, nu sunt bani, proiectele au o bază din trecut. Deci trebuie gândit puţin în perspectivă, fiindcă nu poţi de azi pe mâine să rezolvi totul.


Gazeta de Bistriţa: Spuneţi că veniţi din mediul privat. Care este diferenţa între a manageria o societate privată şi o comunitate locală?

Sever Mureşan: Da, am avut şi afaceri personale, am fost şi angajat, am fost şi director la firme… asta nu are o importanţă prea mare. Important este caracterul şi să vrei să faci ceva, să laşi ceva în urma ta. Eu consider că ăsta este principalul nostru mobil. Într-adevăr, diferenţele sunt majore, dar depinde de puterea de decizie pe care o ai în firma respectivă. Dacă ai putere de decizie atunci poţi să îţi aplici politica pe care o crezi viabilă. Aşa şi în primărie, ai putere de decizie ca ordonator de credite, însă aici eşti restricţionat de multe alte relaţii. Să ne uităm doar la legătura cu Consiliul Local sau cu Consiliul Judeţean, relaţiile care vin pe linie politică, mai mult sau mai puţin. Dar e foarte importantă legătura din comunitate. În ceea ce priveşte legătura cu consiliul local, de exemplu în primul meu mandat am fost un primar care aveam doar doi consilieri locali din partidul meu, pe când diferenţa e majoră acum, în actualul consiliu. Acum avem majoritatea. E o uşurinţă în a conduce şi a administra o comunitate în momentul în care ai susţinerea politică de partea ta.

Gazeta de Bistriţa: Ce proiecte importante aveţi în derulare acum?

Sever Mureşan: Proiecte sunt multe. O să vorbesc acum de proiectele europene. Avem un proiect de 2,5 milioane de euro – Proiect integrat pe comuna Telciu – din care o să amintesc principalele elemente: staţie de epurare, canalizare, asfaltări, grădiniţă cu program normal şi prelungit, etc. De asemenea, avem pe măsura 1.2.5, vorbim de măsuri, dar asta este, mă refer la drumurile forestiere pentru care avem câştigat un contract şi acum suntem în faza de proiectare, cel de pe măsura 3.2.2 este în derulare. Am finalizat pe măsura 3.5 pe SAPARD un proiect pentru un drum forestier, avem pe măsura 3.1.3 un centru de informare turistică. Mai avem în lucru şcoli, sala de sport, dar aici, din păcate, depinzând de fonduri guvernamentale lucrurile mai stagnează. Nu sunt fonduri şi trebuie să înţelegem situaţia.

Gazeta de Bistriţa: Care sunt proiectele pe care le aveţi în vedere în următoarea perioadă?

Sever Mureşan: Avem deja un proiect în lucru pe energie neconvenţională pentru că vrem să aducem un aport la bugetul local al comunităţii şi pe partea aceasta de energie, pentru că fiind o localitate mare vrem să facem economii, în sensul de a ne asigura noi sursa de energie pentru iluminat, pentru şcoli, pentru administraţie. În principal cam asta este din fondurile europene cam ce am mai putea face şi este disponibil pentru administraţia publică în viitor. Şi ne gândim eventual la încă un proiect pe infrastructură.

Gazeta de Bistriţa: Bănuiesc că aţi întâmpinat şi anumite dificultăţi în a vă atinge obiectivele propuse. Care a fost punctul cel mai greu de depăşit?

Sever Mureşan: Nu pot să spun că ar fi o dificultate anume. Nu aş vrea să pară un şablon, fiindcă şi noi facem parte din administraţie, dar probleme avem cu documentaţia foarte stufoasă. Documentaţiile care se întocmesc sunt extrem de stufoase, trebuie multe acte, aprobări, avize… Eu chiar aş vrea să subliniez că, cel puţin în ultima vreme, am avut concursul foarte clar al deconcentratelor. Deci există sprijin dacă se vede că este interes. Aşa am reuşit să scurtăm termenii. Cel puţin în mandatul al doilea, din punctul de vedere al legislaţiei, s-au restrâns termenele, dar este stufoasă documentaţia şi este destul de greu de obţinut. Dar, cu răbdare şi perseverenţă ducem lucrurile până la capăt.


Gazeta de Bistriţa: Aţi reuşit să atrageţi investitori care să contribuie la dezvoltarea comunei? Ce activităţi economice se desfăşoară pe raza comunei?

Sever Mureşan: Ăsta este un deziderat al nostru. E o mică problemă în această zonă. Cel puţin Telciu se confruntă cu asta, fiindcă a fost dezavantajat. În general Valea Sălăuţei a fost dezavantajată. E vorba de zonele defavorizate. Când s-au stabilit astfel de zone, s-au oprit undeva la Rebrişoara. Valea Someşului a beneficiat de scutiri de impozite, care până la urmă s-au dovedit a fi importante. Multe firme s-au mutat, şi-au făcut sediile acolo, şi-au deschis puncte de lucru şi a fost un lucru benefic. Foarte multe firme mari sunt pe Valea Someşului. Eu apreciez asta, dar îmi pare rău că nu am beneficiat şi noi de aceleaşi scutiri. Încercăm să atragem investitori, dar nu putem asigura aceleaşi condiţii. Şi dezavantajul nostru în partea asta de munte este şi faptul că nu avem terenuri foarte mari, totul este fărâmiţat, zona aceasta ştiţi că nu a fost cooperativizată, terenurile sunt în proprietatea oamenilor. Este un pic mai dificil să pui la dispoziţie suprafeţe de teren. Noi am fi dispuşi să facem aceasta pentru a putea atrage investitori, fiindcă sunt beneficii mari pentru comunitate. Deocamdată nu avem investitori la nivelul la care am dori noi. Avem investitori, gen „Sălăuţa” (n.r. – SC Sălăuţa SRL) care a deschis o pensiune, are un punct de lucru cu materiale de construcţii, mai sunt câteva firme importante care au ca obiect de activitate exploatarea şi prelucrarea lemnului. Au început să apară firme şi pe parte de turism, dar asta se va dezvolta mai mult când noi vom putea asigura partea ce ţine de noi, adică infrastructura principală, acces la locurile pe care vor turiştii să le viziteze, ceea ce înseamnă drumuri, apă, canalizare şi apoi putem vorbi cu adevărat de turism.


Gazeta de Bistriţa: Şi pentru că tot am vorbit de turism, ce poate să ofere Telciu din acest punct de vedere?

Sever Mureşan: Ceea ce am spus mai devreme este baza de plecare. Noi avem cea mai mare suprafaţă în Rezervaţia Munţii Rodnei, 3000 de hectare are numai comuna Telciu. Astea înseamnă acces la rezervaţie în partea de nord a judeţului: Ţibleş şi Pietrosu. Sunt traseele dinspre Şaua Bătrânei spre Pietrosu sau spre Ţibleş şi sunt marcate de câţiva ani. Dar principala obligaţie a autorităţii locale este de a asigura infrastructura şi abia apoi putem vorbi de turism.


Gazeta de Bistriţa: Credeţi că este important sprijin politic pentru ca un primar să aibă realizări în timpul mandatului său sau este vorba de a fi un bun gospodar?

Severe Mureşan: Din partea consiliului local este vorba de a face echipă şi a putea merge mai departe pentru a realiza proiectele propuse, fiindcă nimeni nu este împotriva comunităţii locale. Acuma, este normal să ai nevoie de sprijin şi de susţinere, dar proiectele în general se câştigă prin muncă, să fie bine făcute şi să ai consultanţă de specialitate, fiindcă nu le putem ştii noi pe toate. Dacă eşti primar nu însemnă că le ştii pe toate, deşi de multe ori numai moaşă comunală nu suntem. Echipa este foarte importantă şi ea te poate duce la succes. Am fost şi în opoziţie, iar proiectele mele au baza din 2004 – 2005. În rest vă pot da exemplu: Telciu este comună a PDL, are proiect, Coşbuc este PSD – are proiect, Romuli este PNL – are proiect. Cred că asta este concludent: cine îşi dă interesul, are acces la fonduri europene, dar trebuie făcute din timp şi judicios.


Gazeta de Bistriţa: Veţi mai candida pentru un nou mandat?

Sever Mureşan. În procent de 80 – 90%, da, dar întotdeauna există o rezervă, fiindcă nu ştim ce poate fi mâine. Nu vreau să mă repet, dar orice se poate întâmpla. Ideea este că trebuie să fiu eu mulţumit de ceea ce am făcut şi mai mult decât atât comunitatea în care trăiesc trebuie să fie mulţumită. Altfel, chiar dacă participăm la cursa pentru un nou mandat, ne supunem voinţei oamenilor. Dacă facem treabă ne votează, dacă nu, putem să plecă, ori ne dorim, ori nu.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.