Guvernul discută în ședința de marți proiectul de ordonanță de urgență prin care majorează salariile minime în construcții, sector agricol și industria alimentară.


Amintim că angajații din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară nu vor mai fi scutiți de la plata contribuției la sănătate (CASS) și a contribuției asigurătorie pentru muncă (CAM), de la 1 noiembrie, conform pachetului de măsuri fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea, scrie economedia.ro.

În acest sens, Guvernul și sindicatele au convenit ca salariul minim brut în construcții să crească la 4.582 lei, iar cel din agricultură și industria alimentară la 3.436 lei, pentru ca salariile angajaților din aceste sectoare să nu scadă să după ce Executivul a decis reintroducerea contribuțiilor la sănătate.

Guvernul voia inițial să majoreze salariile din construcții la 4.500 lei, dar a retras ordonanța, pentru că unele salarii ar fi scăzut după introducerea contribuțiilor la sănătate. Detalii, AICI.

În prezent, salariul minim brut în construcții este de 4.000 lei, dar nu se plătesc contribuții de sănătate, așa că salariul net încasat de angajat este de 3.150 lei. Sindicaliștii afirmaseră că dacă salariul brut va fi majorat la 4.500 lei, dar se reintroduc contribuții la sănătate, atunci salariul net scade cu 56 lei, la 3.094 lei.

În agricultură și industria alimentară, salariul minim brut era de 3.000 lei și a fost majorat de la 1 octombrie la 3.300 lei, odată cu majorarea salariului minim brut pe țară. Dacă s-ar reintroduce contribuții la sănătate, la un salariu minim de 3.300 lei, asta ar însemna pentru salariații din sector o reducere a salariului net de 94 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.