Un tânăr, în vârstă de 22 de ani, este suspectat că a supus la perversiuni sexuale doi colegi din Complexul de Servicii Comunitare Beclean.
Incidentul nu este unul singular la Beclean. Anul trecut, un băiat a murit înecat în apele Someşului Mare, sub ochii supraveghetorului. De asemenea, luna trecută, un băiat de 13 ani a fost bătut de unul de 18 ani, iar în ultimele opt luni, din centrul de plasament au dispărut trei minori.

An de an, la Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Comunitare din Beclean se produc incidente. Ultimul este legat de un tânăr de 22 de ani, cazat în acest centru, a supus la perversiuni sexuale doi colegi mai mici. Cum a fost posibil aşa ceva, unde au fost supraveghetorii rămân două întrebări fără răspuns. Oricum, conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud (DGASPC BN) pleacă de la prezumţia de nevinovăţie atât a tânărului, cât şi a angajaţilor. Ca de obicei, supraveghetorii vor primi „drasticul” avertisment scris sau verbal. În cel mai rău caz, o diminuare a salariului.

A refuzat reintegrarea în familie

Tânărul de 22 de ani era abandonat încă de la naştere.
Deşi a fost propus pentru reintegrarea în familia naturală, el a refuzat acest lucru. Astfel, după ce instituţiile abilitate au făcut demersurile necesare, acesta a făcut recurs la Curtea de Apel Cluj, iar judecătorii l-au trimis iarăşi în Centru. Mai mult, el este elev în clasa a XI-a, din cauză că a rămas repetent mai mulţi ani la rând, fiind chiar exmatriculat la un moment dat din şcoală.
Legislaţia în vigoare obligă conducerea instituţiei să aibă grijă de el până când îşi termină studiile.
Legat de ultimele incidente care au avut loc la Centrul din Beclean, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud (IPJ BN), agent principal de poliţie Claudia Creţa, a declarat: „În decursul ultimelor opt luni, la Complexul de Servicii Comunitare Beclean au fost înregistrate opt dispariţii de minori. Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Bistriţa-Năsăud au depistat minorii şi i-au predat angajaţilor Centrului. În luna aprilie 2010 au fost înregistrate două cazuri de natură penală, unul fiind cel de săvârşire a infracţiunii de perversiune sexuală de către un băiat de 22 de ani, acesta fiind internat în această instituţie. A săvârşit aceste fapte asupra a doi colegi, unul de 19 ani, iar celălalt de 11 ani. Astfel, s-a dispus începerea urmăririi penale a făptuitorului”. De asemenea, se va executa şi o expertiză psihologică şi psihiatrică, mai ales că în acest caz sunt implicaţi şi angajaţi ai centrului.

Familie grea, remuneraţie mică

Sistemul de protecţie a copilului este deficitar în România, nu doar în judeţul Bistriţa-Năsăud. Este adevărat că aceşti copii aflaţi în centrele de plasament sunt mult mai marcaţi din punct de vedere psihologic sau chiar psihic, dar să dai vina pe salariile de mizerie cu care sunt remuneraţi salariaţii sau pe lipsa de personal este curată ipocrizie. Dacă tot avem specialişti, cum s-a putut produce aşa ceva? Mai ales că la Beclean există precedente.
„Ştiţi ce salarii au angajaţii Centrului? Nici nu o să vă vină să credeţi”, s-a justificat oarecum psihologul Bianca Filip, şeful-adjunct al Centrului de Plasament de la Beclean.
O altă justificare a fost cea a respectării intimităţii copiilor din Centru şi comportamentul lor imprevizibil.
„În acest Centru sunt cazaţi copii cu diferite traume, care au fost preluaţi de noi în urma unor incesturi, abuzuri sexuale sau maltratare fizică sau psihică. Copilul abuzat a povestit unui supraveghetor şi, ca urmare, am anunţat organele de poliţie. Acestea au preluat cazul şi au început ancheta. Din punct de vedere psihologic, fiecare dintre noi suntem afectaţi. Noi ne străduim, prin serviciile pe care le avem, să nu favorizăm astfel de lucruri. Dar, din păcate, aceşti copii sunt imprevizibili. Funcţionăm după un sistem familial. Nu putem să le invadăm intimitatea non-stop. Nu putem intra cu ei la duş, nu putem dormi cu ei! Trebuie să le acorzi o anumită intimitate”, a opinat psihologul.

Cu „intimitatea” se favorizează abuzurile sexuale!

Este de înţeles intimitatea pe care sistemul vrea să o ofere acestor copii. Dar, se pare, este mult mai comod să ascunzi anumite carenţe educaţionale prin invocarea acestui aspect. În plus, Bianca Filip susţine că fiecare răspunde de ceea ce face în intimitatea lui.
„Acum fiecare pentru ce face în intimitatea oferită va răspunde clar pentru aşa ceva. Ei trebuie să respecte anumite reguli, exact ca într-o familie. Noi nu favorizăm contacte sexuale între minori. Din păcate, de fiecare dată se pune accentul pe faptul că personalul este neglijent. Noi ne străduim să fim ca părinţii dintr-o familie”, a afirmat directorul adjunct al Centrului. Culmea este că tocmai părinţii surogat au lipsit la producerea incidentului. Deşi „copii beneficiază de asistenţă psihologică”, după cum susţine Bianca Filip, acest lucru nu se vede.

Soluţia găsită de Olimpia Ababi: „Vom vedea!“

De la directorul adjunct al DGASPC BN, Olimpia Ababi, nu s-au putut afla prea multe. Aceasta a precizat doar că în cazul în care tânărul va fi găsit vinovat, el va trebui să părăsească Centrul. „În urma unei sesizări a reieşit că un băiat de 22 de ani ar fi agresat un doi colegi mai mici. Ştim că unul are 11 ani, iar celălalt este major. Dar, până nu se finalizează ancheta… Dacă se confirmă acest abuz trebuie să părăsească centrul. Din punctual nostru de vedere este o persoană-problemă, mai ales că s-a tot mutat de la o şcoală la alta”, a spus Abibi. Altfel spus, se ştia că are un comportament deviant, dar nimeni nu a făcut nimic pentru a-l izola sau cel puţin a-l monitoriza mai mult decât pe ceilalţi copii şi tineri din Centru. Sau, dacă au făcut-o, a fost după ce tragedia s-a întâmplat. Ce mai este curios constă în faptul că reporterii nu au lăsaţi să discute cu copiii din Centru, motivul invocat fiind cel de… „respectare a intimităţii”. Să îi fie frică cuiva că un adolescent ar putea spune ceva?! De ce psihologii instituţiei nu au sesizat comportamentul celor abuzaţi? Victimele abuzului sexual pot proveni din orice mediu socio-cultural şi de la orice nivel social. De aceea, cel mai adesea medicul, psihologul, asistentul social sau specialistul implicat trebuie să caute criterii diagnostice diferenţiate, care să excludă cauzele naturale sau accidentale ale simptomelor constatate. Potrivit specialiştilor în psihologie, din categoria indicatorilor nespecifici care pot apărea în urma unor abuzuri sexuale ar trebui menţionaţi: dificultate la mers sau la şedere, tulburări ale somnului, tulburări de alimentaţie, pierderea interesului pentru activităţi care altădată îi produceau plăcere (şi îndeosebi a celor ludice), scăderea bruscă a performanţei şcolare, refuzul copilului de a se schimba la orele de sport, abandonul şcolar, tentative de suicid, mutism, automutilare, anxietate, fobii, agresivitate, conduită şi preocupări sexuale bizare, revenirea unor comportamente infantile (de exemplu sugerea degetului), tendinţa de baricadare în camera pe timpul nopţii.

La Centru de Plasament din Beclean se desfăşoară două anchete

Pe de o parte, tânărului suspectat de abuz sexual i s-a întocmit dosar penal şi este cercetat pentru săvârşirea de perversiuni sexuale. El a fost deja izolat de restul colegilor şi este acum, în permanenţă, supravegheat de un educator.
Pe de altă parte, DGASPC BN face în paralel propria anchetă, cercetându-i pe cei care ar fi trebuit să se ocupe de supravegherea celor internaţi în centrul de la Beclean. Direcţia a anunţat deja că, dacă aceştia vor fi găsiţi vinovaţi, vor fi sancţionaţi conform legislaţiei în vigoare, cu avertisment sau cu diminuarea salariului.

Uite proba, nu e proba!

Potrivit articolului 64 din Codul de Procedură Penală se stipulează că „mijloacele de probă prin care se constată elementele de fapt ce pot servi ca probă sunt declaraţiile învinuitului sau ale inculpatului, declaraţiile părţii vătămate, ale părţii civile şi ale părţii responsabile civilmente, declaraţiile martorilor, înscrisurile, înregistrările audio sau video, fotografiile, mijloacele materiale de probă, constatările tehnico-ştiinţifice, constatările medico-legale şi expertizele”. Pe de altă parte, conform articolului 63, alin. 2, „probele nu au valoare mai dinainte stabilită. Aprecierea fiecărei probe se face de organul de urmărire penală sau de instanţă de judecată, în urma examinării tuturor probelor administrate, în scopul aflării adevărului”. În majoritatea covârşitoare a cazurilor, atât organele de urmărire penală, cât şi instanţa de judecată consideră ca probă exclusivă a comiterii infracţiunilor de abuz/perversiuni sexuale probele biologice recoltate şi procesate la IML, care, de cele mai mult ori, nu sunt concludente. Probele psihologice şi psihiatrice care sunt acceptate la nivel internaţional în probaţiune nu sunt prevăzute ca obligatorii în România în susţinerea cauzelor în instanţă, pentru a duce la pedepsirea celor vinovaţi.
Ghinion, neatenţie sau nepăsare?

Complexul de Servicii Comunitare Beclean nu este la primul eveniment neplăcut. Astfel, în iunie 2009, un adolescent cazat la Complexul de Servicii Comunitare Beclean a murit înecat în râul Someş. Doi colegi ai băiatului, elev la o şcoală din Bistriţa, au văzut, în jurul orei 17.00, în data de 21 iunie, anul trecut, cum acesta se scufundă în râu, dar nu l-au putut ajuta să iasă la suprafaţă. Atunci, directorul instituţiei, Titus Bilegan, declara: „Au mers la scăldat cu educatorii. Două grupe, de câte cinci copii, şi a treia de opt copii. Ştia să înoate, toţi copiii noştri învaţă să înoate pentru că merg vară de vară la scăldat. A urmat toate formele de ocrotire, după ce a fost abandonat în maternitate. Acum era la Şcoala Specială Sfânta Maria şi terminase clasa a X-a la Sfânta Maria. La noi, la Beclean, este internat de la vârsta de 3 ani. Şi doar în ultimul an a început să aibă probleme de indisciplină la şcoală. La noi venea doar în vacanţe şi era cuminte”. Anton, băiatul care a dispărut în apele Someşului nu şi-a cunoscut niciodată părinţii. A crescut prin centrele de plasament, pentru că avea un handicap uşor. Ulterior, băiatul a fost găsit în râul Someşul Mare, în zona Dej. În urma scandalului mediatic izbucnit după producerea acestui eveniment tragic, Marin Rus, a demisionat din funcţia de şef al DGASPC BN. Marin Rus a ocupat funcţia de director la Protecţia Copilului, timp de patru ani. În calitate de manager al instituţiei, Marin Rus a trebuit să facă faţă şi scandalului provocat de uciderea lui Lucian Rostaş, băieţelul de 4 ani aflat în plasament la Marcela Făgărăşan. Rus a scăpat de plângerea penală pentru neglijenţă în serviciu, dar s-a cerut insistent demiterea sa de către Secretariatul de Stat pentru Protecţia Drepturilor Copilului. La vremea respectivă însă, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN), Liviu Rusu, nu a dat curs cererii.
Cu doar câteva zile înainte de acest caz al tânărului de 22 ani, care a săvârşit infracţiunea de perversiuni sexuale, un alt tânăr internat în Centrul de la Beclean, în vârstă de 18 ani, şi-a lovit un coleg de doar 13 ani. În urma loviturilor, băiatul de 13 ani a fost diagnosticat cu traumatism cranio cerebral acut, plagă prin agresiune şi plagă penetrantă buza superioară.

22 de ani-o vârstă cu probleme de ordin sexual?!

Săptămâna trecută, un tânăr, culmea, tot de 22 de ani, din localitatea covăsneană Vâlcele, a fost arestat preventiv, fiind acuzat că a încercat să violeze o fetiţe de cinci ani. Acesta a fost surprins de mama fetiţei, care a anunţat poliţia. Presupusul autor este vecin al familiei respective, care obişnuia să meargă des în vizită. Astfel, într-o după-amiază, tânărul a profitat de faptul că fetiţa de cinci ani era în curtea casei, nesupravegheată, şi a încercat să întreţină raporturi sexuale cu ea. Anchetatorii au început urmărirea penală a tânărului, pentru tentativă de viol calificat. El a fost prezentat Tribunalului Covasna, instanţă care a admis propunerea Parchetului privind arestarea preventivă a tânărului, pentru 29 de zile. El va fi supus unei expertize psihiatrice, pentru a se stabili dacă avea discernământ la momentul respectiv.

România-o ţară a abuzurilor sexuale

Conform raportului pe care Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului (ANPFDC) l-a remis redacţiei Gazeta de Bistriţa, în anul 2008 au fost semnalate 11.461 de abuzuri asupra copiilor, dintre care 233 au fost de natură sexuală. Tragic este că doi dintre copiii abuzaţi au avea sub un an, iar cinci cu vârsta cuprinsă între 1 şi 2 ani. De asemenea, în 2009, peste 10.000 de copii au fost abuzaţi, atât familie, cât şi în instituţii. Astfel, fizic au fost agresaţi 1.226, emoţional 1.127, sexual 304, neglijaţi 7.882 (50 în instituţiile rezidenţiale), exploataţi prin muncă, sexual sau pentru comiterea unor infracţiuni 284 de copii.
Tot în comunicatul semnat de Izabella Popa, purtătorul de cuvânt al ANPFDC, se arată: „După cum puteţi observa din statistici, numărul de cazuri de abuz sexual în servicii rezidenţiale este de 10 în anul 2009 (din cele 304 cazuri existente) şi de două în anul 2008. În ceea ce priveşte măsurile care se impun în astfel de situaţii, ele ţin de DGASPC şi poliţie. În ceea ce priveşte intervenţia ANPFDC, cazul în speţă (n. r. – cazul de la Beclean) este în atenţia Compartimentului Control, prin autosesizare din presă”.

Raimond Petruţ

4 COMENTARII

  1. Tin sa mentionez ca am facut parte tot din acceiasi institutie de ocrotire . Dar de vina este conducerea . Nu se ocupa de acestia cum ar trebui . Cat priveste interviul de mai sus nu exista nici un vinovat oare stam sa ne intrebam oare de ce ajung copii ajunsi acolo sa faca tot felul de magarii.
    singuri vinovati sunt directori actuali din complexul de serviciu.
    ce este de facut – inlocuirea lor cu oameni competenti din punct de vedere a pregatiri si nu pe baza de politica doamna director bianca este pusa in functie ca director pe baza de partid , la ce va asteptati automat nu stie sa conduca . eu unul propun ca sa fie pusa ca director sef. Ed.D-na. BANGAU RAVECA si sef adj. Ed.D-na. TALOS DANIELA . parerea mea este ca sunt cele mai pregatite atat priveste profesia si pregatirea acestora. Nu lasati ce se poate face astazi pe maine . Luati atitudine ca sa nu se mai faca astfel de abuzuri la nivel de centre de ocrotire.
    va multumesc.

  2. Nu inteleg de ce toti criticati angajatii centrului si pe directorul adjunct,atata timp cat nu a ti lucrat sau trait intr un astfel de centru nu stiti absolul nimic.S au schimbat multe chestii ,trebuie respectate anumite standarde unde este prevazut dreptul la intimitate al copilului iar daca este incalcat imediat face reclamatie ca i ai incalcat drepturile.Asa ca inainte de a acuza pe cineva este bine sa va documentati,si apoi sa vedeti daca mai este cazul sa face ti acuzatii sau nu.

  3. Auzi,ba ala sau aia care se presteaza la asemenea comentarii inoportune despre Doamna Raveca Bangau:din moment ce tu ai anumite complexe de inferioritate fata de anumite persoane,nu ne putem astepta sa faci alte remarci cu referire la oamenii care merita a fi apreciati cu adevarat, asa ca du-te controleaza-ti psihologul sa te scape de complexe!A si dovada de prostie ai dat chiar tu prin cele spuse!

  4. sa stiti ca si eu am fost acolo dar pe vremea aia in 2003-2004 era frumos acolo si chiar mia parut rau cand am iesit de acolo tu ce mai faci fiscutean ma mai cunosti>?
    sa stiti ca si pe vremea aia era asa ceva si eu am fost batut de cei mari cand aveam cam 8-9 ani si de educatoare f mult desi invatam f bine cat despre BILEGAN TITUS mia placut f mult de el care si el la randul lui tinea foarte mult la mine si chiar mie dor de ei .acum nu stiu cum este acolo poate ca aveti dreptate nu stiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.