Cristian Ghinea, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, avertizează că România poate pierde peste 500 de milioane de euro din cauza ministrului Marcel Boloş, care a condus Ministerul prin ordonanţe de urgenţă ca să evite orice fel de răspundere.

Cele 500 de milioane de euro se pierd de la un singur program operaţional, cel de Competitivitate (POC). Sunt informaţii publice comunicate de MIPE în urma unei solicitări în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii cu caracter public, precizează USR într-un comunicat de presă.

Marcel Boloş e acuzat că a stabilit prin OUG 36/2023 termenele pentru închiderea programelor operaţionale aferente perioadei 2014-2020, deşi putea să emită un ordin de ministru sau cel mult o hotărâre de guvern, care ulterior se puteau modifica uşor.

Unul dintre aceste termene a fost 30 septembrie 2023, dată după care se reziliază toate contractele care nu aveau un progres financiar de 5% sau de 10%, în funcţie de programul operaţional. Asta înseamnă că 1.669 de contracte de finanţare (din 1.928) ar trebui reziliate conform legii, deşi teoretic mai pot fi implementate până la sfârşitul anului, susține Ghinea.

„Specialistul lu’ peşte ţinut în braţe de Hellvig, dar şi lăudat şi promovat de toată şefimea şi baronimea penelistă şi pesedistă, a băgat acest termen în mai, înainte de a pleca de la MIPE, în condiţiile în care procesul de evaluare/contractare pentru două axe din cadrul Programului Operaţional Competitivitate s-a încheiat în luna septembrie 2023 (scrie negru pe alb în răspunsul MIPE). Cum să pui în lege progres financiar de peste 5% dacă tu nici nu ai semnat contractele?! E de noaptea minţii. Asta înseamnă că 1.669 de contracte de finanţare (din 1.928) ar trebui reziliate conform legii, deşi teoretic mai pot fi implementate până la sfârşitul anului. Suma totală a acestor contracte este 2,42 miliarde de lei, aproximativ 500 de milioane de euro. Şi vorbim doar despre un singur program operaţional. Iar catastrofa asta umană gestionează acum toate finanţele ţării. Ăsta e sabotaj economic! Şi-mi asum cât se poate de clar aceste acuzaţii!”, spune Cristian Ghinea, fost ministru MIPE.

USR va depune o propunere legislativă prin care să fie eliminat acest termen de 30 septembrie la care toate contractele ar trebui reziliate, decizia de reziliere urmând să fie luată doar după o analiză din care să rezulte că proiectele nu pot fi fazate sau continuate pe cheltuiala beneficiarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.