Romania a depus un amendament in Parlamentul European (PE), care prevede ca agricultorii din tara noastra, fermierii, sa obtina o subventie “cel putin egala cu media europeana a subventiilor primite de orice agricultor din Uniunea Europeana”, a anuntat deputatul european Rares Niculescu, prim vice-presedintele Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Durabila din PE.

”Este un amendament pe care l-au insusit toti colegii din noile state membre ale Uniunii Europene si care raspunde, de altfel, cerintei noastre initiale de a se asigura echitate si corectitudine in viitorul cadru al Politicii Agricole Comune”, a aratat deputatul european.
El a precizat ca valoarea medie a subventiei agricole este de 219 euro pe hectar, potrivit estimarilor, iar fermierii din Romania primesc, la ora actuala, o treime din aceasta suma.
”Obiectivul nostru este de a ne asigura ca dupa 2014, cand se va deschide noua perspectiva financiara a Uniunii Europene, aceasta subventie nu va fi mai mica decat media UE”, a spus Rares Niculescu. El a adaugat ca subventia se va acorda numai agricultorilor activi, pentru ca Romania nu foloseste maximal potentialul sau agricol si din aceasta cauza este nevoita sa importe produse agricole.
O plasa de siguranta
Sistemul de acordare a subventiei se va numi  “Plasa de siguranta”. Dupa ce se va calcula ce inseamna o subventie corecta in functie de numarul de hectare, numarul de agricultori si potentialul economic al fiecarei tari, se va calcula o medie, iar statele care se situeaza sub aceasta vor primi sume in plus.
 
”Cea de-a doua prevedere importanta la care am lucrat si care a fost aprobata saptamana trecuta de Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Durabila din PE se refera la Organismele Modificate Genetic (OMG). Membrii comisiei au aprobat cu 40 de voturi pentru si zece impotriva propunerea de a se acorda statelor membre libertate deplina in ceea ce priveste cultivarea OMG. Practic, fiecare stat va decide, in functie de conjunctura sa geografica si agricola si dupa consultarea opiniei publice, daca va cultiva sau nu OMG”, a explicat Rares Niculescu.
 
El a subliniat ca Romania are un interes sporit pentru cultivarea OMG. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (AESA) va decide care OMG sunt sigure pentru sanatatea umana, iar dupa aprobare, statele membre vor avea drepturi depline de a decide daca vor cultiva sau nu OMG. In prezent, sunt doua tipuri de OMG aprobate pentru consum in UE – porumbul si cartoful.
”Ne expriman speranta ca AESA sa aprobe si soia modificata genetic. Romania a fost un mare cultivator de soia si in conditiile aderarii la UE a pierdut dreptul de o cultiva, devenind un mare importator de soia modificata genetic. Procedura de aprobare la AESA este foarte riguroasa si nu vor fi admise produse care sunt contraindicate consumului sau care pot crea, prin lantul alimentar, prejudicii sanatatii umane”, a aratat deputatul european.
 
Rares Niculescu a mai spus ca, la ora actuala, in PE se definitiveaza Raportul privind Politica Agricola Comuna.
 
”Noi ne-am propus, de la bun inceput, ca unul dintre principiile care stau la baza acestui raport sa fie un sistem mai echitabil de repartizare a platilor directe pentru agricultorii din Uniunea Europeana. Raportul va fi aprobat in PE la inceputul lunii mai”, a spus europarlamentarul.

Rares Niculescu: Fiecare stat va putea decide daca va cultiva sau nu plante modificate genetic
 Procedura de aprobare a cultivarii soiei modificate genetic in tarile membre ale Uniunii Europene este aproape de final si asteptam, in cursul acestui an, si o aprobare in Consiliul de Ministri. Cred ca este o veste buna pentru Romania, a declarat deputatul european Rares Niculescu, prim vice-presedintele Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Durabila din PE.
 
”In contextul legat de subsidiaritate, fiecare stat va putea decide daca va cultiva sau nu plante modificate genetic. Nu la Berlin sau la Paris trebuie luate decizii cu privire la ce cultivam noi in tara noastra. Fiecare stat trebuie sa aiba posibilitatea de a decide in functie de interesele sale economice”, a spus Rares Niculescu.
 
El a aratat ca deciziile privind autorizarea unui organism modificat genetic (OMG) nu sunt luate de Comisia Europeana, ci de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor/European Food Safety Authority (EFSA), din care fac parte personalitati de prestigiu si care elaboreaza analize foarte riguroase privind siguranta acestor produse, recunoscute la nivel mondial.
”In UE, sunt reguli foarte stricte cu privire la OMG si legate de posibilitatea contaminarii altor culturi. Cred ca orice consumator poate sa aiba incredere in ceea ce decide EFSA”, a afirmat europarlamentarul.
 
Rares Niculescu a subliniat ca, in prezent, Romania nu are dreptul sa cultive soia modificata genetic, dar o importa si ea se regaseste in lantul alimentar, pentru ca este folosita pentru hrana animalelor.
 
”Nu vad de ce este mai sigura soia modificat genetic importata din Argentina si Brazilia decat cea pe care am putea sa o cultivam noi, folosindu-ne de potentialul agricol. Exista o gama de OMG care ar putea fi cultivate si care ar aduce o serie de beneficii economice, inclusiv pentru mediu, pentru ca se folosesc mai putini fertilizatori si antidaunatori”, a afirmat Rares Niculescu.
GB

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.