Retrospectiva politică 2011
Ghinionul unora, şansa altora!

Anul 2011 a fost unul deosebit de agitat din punct de vedere politic, şi la nivel judeţean, dar şi la nivel naţional, pentru principalele formaţiuni politice.
Politica bistriţeană nu a fost scutită de evenimente mai mult sau mai puţin furtunoase, începând de la noile alianţe formate de partidele de opoziţie, continuate de frământările din PDL BN, datorate ministrului de atunci al Muncii – Ioan Nelu Botiş, şi percheziţia DNA la fostul secretar de stat Ioan Andreica, dar şi la capii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu şi Luca Iancu.

Partidele de opoziţie – PSD, PNL şi PC – au început cu încredere anul 2011, mai ales că au parafat alianţa care, speră ele, le va aduce victoria la alegerile din 2012. Primul pas în acest sens a fost formarea alianţei dintre PNL şi PC, care împreună au format Alianţa de Centru Dreapta (ACD).
La scurtă vreme, ACD şi-a dat mâna şi cu Partidul Social-Democrat, şi uita aşa s-a născut şi Uniunea Social-Liberală. Însă această alianţă a stârnit multe controverse în PNL, pentru că mulţi dintre liberalii cu state vechi în partid nu au văzut ca fiind un lucru bun acest „mariaj” cu un partid de stânga. Dar cum interesul bate fesul, cei mai mulţi au fost nevoiţi să înghită gogoaşa şi să meargă mai departe, în speranţa că viitorul „sună bine”. Viitorul a demonstrat însă că nu este tocmai roz pentru PNL, în eventualitatea în care USL va învinge în alegerile din 2012. Dar să vedem şi de ce.

La Bistriţa, liberalii sunt într-un dezavantaj total

Iniţial la centru s-a decis ca USL să aibă câte un candidat comun doar în bătălia pentru primăriile de municipiu şi pentru şefia consiliilor judeţene. În ceea ce priveşte consiliile locale şi judeţene, acolo fiecare partid va merge pe cont propriu. Drept urmare, ca să vadă cine e mai bine poziţionat în ochii electoratului, social-democraţii şi liberalii s-au întrecut în sondaje.
În Bistriţa-Năsăud, dacă PSD nu a avut nicio problemă în privinţa desemnării posibililor candidaţi pentru Primăria Bistriţa, liberalii au oscilat pe motiv de „vizibilitate”. Astfel că au fost „nevoiţi” să facă o rocadă în ceea ce priveşte persoana care ocupă funcţia de viceprimar al Bistriţei ce aparţinea PNL, şi l-au cocoţat în funcţie pe Andrei Rusu, care până una alta era doar consilier local, iar pe Florin Găurean, viceprimarul, l-au trimis înapoi în banca aleşilor locali. Liberalii au motivat la acea vreme că la baza rocadei a stat doar simpla dorinţă de a-l face mult mai cunoscut bistriţenilor pe Andrei Rusu, pentru a-l putea arunca în lupra pentru şefia primăriei. Cu toate acestea, se ştia că schimbarea este una inutilă, întrucât era cunoscut deja faptul că USL va avea un candidat comun pentru primăriile reşedinţe de judeţ. La fel de cunoscut era şi faptul că Florin Găurean era unul dintre apropiaţii lui Ioan Turc, fostul preşedinte al PNL BN, iar oamenii acestuia au fost rând pe rând maziliţi într-un fel sau altul de noua hegemonie a lui Ioan Ţintean, cum la fel de bine ştiut era şi că Andrei Rusu avusese oarece probleme la firma la care fusese angajat, şi pe care o şi condusese – Plastsistem – aşa că omul nu putea rămâne şomer.
Dar cum porcul nu se îngraşă în ajun, nici Andrei Rusu nu a devenit mai vizibil în ochii bistriţenilor în doar două luni de zile, aşa că sondajele le-au demonstrat liberalilor, în ceea ce priveşte şefia Primăriei Bistriţa, că în campania electorală din 2012 îl vor susţine la greu, fie şi prin lipirea de afişe, pe actualul primar, Ovidiu Creţu, care va candida în numele USL.
În ceea ce priveşte candidatura pentru Consiliul Judeţean, acolo lucrurile au fost clare în USL de la bun început, deputatul Ioan Ţintean declarând răspicat că renunţă la o eventuală candidatură la şefia CJ în favoarea liderului PSD BN, deputatul Radu Moldovan. Unul dintre argumentele aduse de Ţintean în acest sens, şi bine fundamentate, a fost numărul mare de primari pe care social-democraţii îl au în judeţ, deci şi influenţa mai mare asupra electoratului.
Anul 2011 nu a fost unul liniştit pentru liberali nici în ceea ce priveşte candidaturile pentru consiliile judeţene şi municipale, întrucât şi aici s-a hotărât, în cele din urmă, ca listele să fie comune cu PSD şi PC. La Bistriţa, această decizie a stârnit valuri, întrucât Dan Molnar şi Florin Găurean au declarat răspicat că nu vor candida alături de social-democraţi în 2012. Dar până să se ia decizia candidaturii pe liste comune, liberalii îşi lansaseră cu mare tam tam proiectul „10 pentru Bistriţa”, tot în ideea unei bune vizibilităţi a candidaţilor PNL pentru electorat.

An cu ghinion pentru Botiş

Anul 2011 a fost unul deosebit de zbuciumat pentru democrat-liberalii bistriţeni, mai ales începând cu luna aprilie. Ioan Nelu Botiş, pe atunci ministru al Muncii, a fost prins cu mâţa-n sac de mass media, fiindcă dăduse undă verde pentru accesarea de fonduri europene unei asociaţii – Asociaţia Parteneriat Euractiv – care avea sediul chiar la adresa sa de domiciliu şi la care soţia sa, Ligia Botiş, figura pe post de consilier. Alături de numele Ligiei Botş au mai apărut şi alte nume de rezonanţă din anturajul lui Botiş: Alina Căpraru – şefa cabinetului său parlamentar, Ioan Iany Moroşanu – consilierul său la Ministerul Muncii, Bartha Csaba – partener de afaceri al Ligiei Botiş şi al Alinei Căpraru. Scandalul iscat a dus în cele din urmă la demisia din funcţia de ministru a  lui Botiş plus returnarea banilor obţinuţi din fonduri europene de către „Parteneriat Euractiv”. Scandalul în care a fost implicat Botiş a convenit de minune Opoziţiei, mai ales celei de pe plan local, cu atât mai mult cu cât democrat-liberalii îl anunţaseră pe acesta ca un posibil candidat la Primăria Bistriţa. În condiţiile date, şansa de a mai câştiga şefia municipalităţii era pentru Botiş, dar şi pentru PDL BN, aproape nulă.

Andreica, Rusu şi Luca, sub lupa DNA

Emoţiile din PDL BN nu s-au finalizat aici însă, fiindcă la scurtă vreme după acest scandal legat de Botiş, a explodat o altă bombă mediatică – fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ioan Andreica, era percheziţionat la domiciu şi la sediul firmei, de către procurorii DNA. Şi nu a foast numai Andreica vizat, fiindcă în aceeaşi zi oamenii DNA au poposit şi la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, unde au scotocit birourile preşedintelui Liviu Rusu şi a secundului acestuia – Luca Iancu. Scandalul a dat şi de data aceasta apă la moară opoziţiei bistriţene, mai ales la adresa lui Liviu Rusu, asupra căruia planează umbra unor licitaţii nu tocmai „ortodoxe”, în ceea ce priveşte depozitul de deşeuri ecologice, preţul la care se execută un kilometru de drum în judeţul Bistriţa-Năsăud, plus banii cheltuiţi pentru Crucea de la Tihuţa şi multe altele. În acest caz, ancheta DNA continuă încă şi dacă va ieşi la iveală că a fost ceva necurat la mijloc, şansele lui Liviu Rusu pentru a candida încă o dată la şefia CJ BN, evident doar cu girul conducerii PDL BN, sunt compromise.
Cert este că la final de an 2011, şi început de 2012, PDL BN este în situaţia în care nu are un candidat cert nici la şefia Consiliului Judeţean, dar nici pentru Primăria Bistriţa. În ambele situaţii democrat-liberalii bistriţeni trebuie să scoată în prim plan personaje imaculate şi în acelaşi timp foarte cunoscute de electorat pentru a avea şanse de reuşită la alegerile din toamnă.


Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.