Măsurile anticriză aprobate de Guvernul Boc, săptămâna trecută, vor tăia din raţia sutelor de români obişnuiţi să trăiască pe banii statului, acumulând mai multe tipuri de indemnizaţii sociale. Numai în Bistriţa-Năsăud în luna martie se înregistrau aproape 110.000 de beneficiari, oameni care au primit diverse tipuri de prestaţii sociale.
Anterior măsurilor de reducere şi eliminare a unor ajutoare sociale, la nivelul întregii ţări, Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale (ANPS) anunţa că în luna martie aproape şapte milioane de români au primit indemnizaţii sociale de la stat, în valoare de peste 700 de milioane de lei, unii beneficiari având două, trei sau chiar cinci tipuri de astfel de ajutoare.

Potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale (ANPS), în luna martie a acestui an, peste 6.700.000 de români au beneficiat de prestaţii sociale de la stat în valoare de peste 710 milioane de lei. O singură persoană a putut profita de mai multe tipuri de ajutoare sociale, putând ajunge la venituri lunare mult mai mari decât salariile medii.
În primul semestru a lui 2010, în România s-au plătit lunar peste 12 milioane de indemnizaţii sociale pentru circa şase milioane de beneficiari, unii dintre ei având câte două, trei sau chiar cinci indemnizaţii de diferite tipuri. Cei peste 710 milioane de lei din luna martie s-au dus fie pe indemnizaţiile pentru creşterea copilului, alocaţiile pentru copii, indemnizaţii pentru familiile monoparentale, trusoul pentru nou-născuţi şi alte diverse ajutoare.
Locul I în topul celor mai mulţi beneficiari de astfel de indemnizaţii a fost ocupat de Bucureşti, cu peste 400.000 de persoane, urmat de Iaşi cu circa 270.000 de beneficiari şi Timiş cu mai mult de 245.000 de persoane. Judeţul Bistriţa-Năsăud a înregistrat în martie 2010, peste 108.000 de beneficiari de diverse prestaţii sociale. Datele gestionate de ANPS arată în luna ianuarie a acestui an erau şapte beneficiari care primeau nu mai puţin de opt prestaţii pe lună, 34 primeau şapte prestaţii, 320 de persoane cumulau şase ajutoare de la stat, iar peste 2.000 de asistaţi sociali primeau lunar câte cinci tipuri de prestaţii.
Pe timpul sezonului rece, numărul celor care au beneficiat ajutoare de încălzire a depăşit în luna ianuarie 320.000 de persoane iar sumele înregistrate au ajuns la peste 22 de milioane de lei.
În urma măsurilor aprobate de Guvernul Boc în data de 26 mai, în sfera amplă prestaţiilor sociale, indemnizaţia pentru creşterea copilului a scăzut cu 15 procente, reducere care va fi aplicată la suma rezultată din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni. Astfel, se reduc indemnizaţiile plafonate la 4.000 lei. De pe listă au fost tăiate subvenţiile pentru încălzire care „mâncau” sume mari de bani, trusoul pentru nou-născuţi şi ajutorul pentru tinerii căsătoriţi. Nu au fost însă afectate multe prestaţii sociale care vizează diverse categorii ale populaţiei. Indemnizaţia pentru mame va fi redusă cu 15 procente, dar nu va fi mai puţin de 600 de lei, plus cei  200 de lei pentru fiecare copil până la doi ani.
Măsurile de austeritate vor fi aplicate până la 31 decembrie anul acesta, în condiţiile în care, din 2011 vor fi puse în aplicare Legea pensiilor şi modificările la Legea salarizării.

Peste 8 milioane de lei s-au pe ajutoarele de încălzire ale bistriţenilor

Statisticile Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Bistriţa – Năsăud (AJPS B-N), arată că, în sezonul rece 2009 – 2010, în intervalul noiembrie –martie, au beneficiat de ajutoarele de încălzire la gazele naturale, 13.394 de persoane din judeţ pentru care statul a plătit peste 5.300.000 de lei. De asemenea, pentru încălzirea locuinţei cu lemne, tot în aceeaşi perioadă, s-au înregistrat 40.450 de beneficiari, cărora li s-a distribuit în total suma de peste 8.300. 000 de lei. În urma măsurilor aprobate de Guvernul Boc săptămâna trecută, ambele ajutoare de acest tip au fost eliminate.

Rămân neatinse !

Potrivit directorului interimar al AJPS BN, Silvia Moldovan, cele mai mari sume le-au înregistrat până acum indemnizaţiile pentru îngrijirea copilului, care au variat între 600 şi 4000 de lei, în funcţie de veniturile realizate în ultimul an, anterior naşterii copilului. În perioada ianuarie – aprilie în Bistriţa –Năsăud s-au înregistrat 3.230 de astfel de beneficiari.
Măsurile de austeritate aprobate recent de Guvern nu vor afecta acest tip de indemnizaţii. Potrivit declaraţiilor premierului Emil Boc, orice copil va beneficia până la 2 ani de o alocaţie din partea statului şi se va menţine şi plata alocaţiei de 200 de lei. De asemenea, la alocaţiile de stat pentru copii cu vârsta de până la 18 ani, s-au înregistrat în Bistriţa – Năsăud, în perioada ianuarie – aprilie, 66.575 de beneficiari. Şi această alocaţie care va fi asigurată în continuare, fiind de 42 de lei. La capitolul alocaţii complementare şi monoparentale s-au înregistrat 17.798 de beneficiari, alocaţii care se acordă şi de acum în funcţie de venituri, 470 de lei pe membru de familie. De asemenea, de alocaţii de plasament au beneficiat 720 de persoane din judeţul nostru. Şi acest tip de indemnizaţie rămâne neafectat de noile măsuri. La fel se vor păstra în continuare şi alocaţiile pentru copiii cu handicap, indemnizaţiile de creştere a copiilor cu handicap, indemnizaţia de hrană HIV SIDA, indemnizaţia persoanelor cu handicap grav. În Bistriţa –Năsăud, există în evidenţele AJPS BN, 12 cazuri de beneficiari de indemnizaţie de hrană HIV SIDA.
Ultimele plăţi făcute de Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii au fost în data de 12 mai iar banii s-au dus pentru alocaţiile copiilor. „Plăţile se fac separat, pe capitole de cheltuieli pentru fiecare prestaţie în parte. Recent am plătit alocaţiile de stat pentru copii”, a declarat directorul interimar al AJPS BN, Silvia Moldovan.
În prezent, la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Bistriţa –Năsăud lucrează 27 de persoane care se ocupă de culegerea datelor  pe care le trimit apoi către ANPS, instituţie care le gestionează, le prelucrează şi emite cupoanele. La nivel de judeţ se trimit apoi situaţiile centralizatoare cu sumele de plată pe toţi beneficiarii, care se anunţă de acum a fi ceva mai puţini.  

Iulia Stupinean

1 COMENTARIU

  1. sintem o tara de nebunisi bonurile de masa se dau tot la cei ce au de toate,la elevi cornul si laptele o gaselnita a lui nastase,sint pline tomberoanele de brinza,a luat miliarde de la firmele alese ,mai bun era un mar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.