Într-un material intitulat „Western Union, un serviciu nesigur”, publicat la data de 04. 02. 2008, Gazeta de Bistriţa aducea în atenţia opiniei publice faptul că, celebrul serviciu de transfer electronic al banilor nu prezintă garanţii totale şi poate fi fraudat.
O familie de bistriţeni plecată la muncă în Spania, a constatat că o sumă de bani trimisă acasă a dispărut pur şi simplu.
Reclamaţia depusă la poliţie la timpul respectiv, a primit în aceste zile răspunsul de la IPJ Bistriţa-Năsăud. S-a rezolvat: nu se poate. Rămâne cum am stabilit. Mai pe şleau spus, AN (autor necunoscut).

Dar să rememorăm evenimentele petrecute în toamna anului 2007. Vasile Marec şi soţia sa, Mina, lucrau de mai mulţi ani în Spania, în localitatea Villanova I La Geltru, din apropierea Barcelonei, prestând diferite servicii domestice.

Banii au plecat din Spania, dar nu au ajuns la destinatar

Mina Marec, fost cadru didactic în România, absolventă de studii superioare, face menajul, iar soţul, Vasile Marec, este un om bun la toate, îngrijitor, grădinar, etc.
În data de 25 septembrie 2007, Vasile Marec a expediat în România, prin Western Union, de la oficiul poştal din Villanova I La Geltru, suma da 553 de euro, având ca destinatar pe Ioan Ţiolan din Feldru. Suma de bani respectivă reprezenta o plată pentru unele lucrări de construcţie efectuate de Ioan Ţiolan la casa din Feldru a soţilor Marec. În ziua următoare, Ioan Ţiolan, fiind anunţat de expedierea banilor, s-a prezentat la o filială a Raiffeisen Bank din Năsăud, cu actul de identitate şi cu numărul codului pentru a putea ridica banii. Dar, surpriză! Nu mică i-a fost mirarea când a constatat că banii s-au volatilizat, au dispărut în neant. Mai bine spus, au fost ridicaţi de altcineva.

Reclamaţii… degeaba

Degeaba a încercat omul, cu buletinul în mână, să le explice celor de la agenţia năsăudeană a Raiffeisen Bank, că el este destinatarul banilor, că are numărul codului de trimitere, toate eforturile au fost în zadar. Banii dispăruseră, aşa că a fost dat afară fără prea multe menajamente.
Vestea dispariţiei banilor a ajuns şi la familia Marec, în Spania. În data de 3 octombrie 2007, cei doi soţi s-au prezentat la oficiul poştal din Villoanova I La Geltru, la ghişeul Western Union. Cei de acolo le-au spus că transferul banilor în România a avut loc, iar banii au fost ridicaţi.
În zilele care au urmat, Vasile Marec a revenit cu alte două reclamaţii şi le-a depus la acelaşi oficiu poştal de unde a expediat banii, prin Western Union, din Villanova I Le Geltru, în data de 12 octombrie, respectiv 22 octombrie 2007. Răspunsurile au fost de fiecare dată aceleaşi: banii au fost trimişi în România şi ridicaţi de către destinatar, adică de Ioan Ţiolan, lucru, bineînţeles, neconfirmat de către acesta.

A sesizat şi Poliţia. Tot degeaba!

În preajma sărbătorilor de iarnă, când a revenit în ţară, Vasile Marec s-a prezentat la ghişeul Western Union din Năsăud. Aici a avut parte de o confirmare, a ceea ce ştia, dar şi ceva mai mult. I s-a comunicat că transferul banilor nu a fost identificat, deşi cei din Villanova I La Geltru spuneau cu totul altceva, că banii au fost trimişi în România şi au fost ridicaţi de destinatar.
Disperat din cauza „volatilizării” banilor, Vasile Marec a depus o sesizare, în data de 6 noiembrie 2007, la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud – Serviciul de Investigare a Fraudelor, prin împuternicitul său legal, Maxim Marec, care îi este frate. După exact 30 de zile a primit răspunsul de la Poliţie, sub semnătura unui adjunct al şefului IPJ Bistriţa-Năsăud, comisarul-şef de poliţie Stelică Petrean, între timp pensionat, şi a şefului Serviciului de Investigare a Fraudelor, comisar-şef de poliţie Ioan-Ovidiu Mureşan. Nu trebuia să citeşti printre rânduri ca să constaţi în mod evident, că răspunsul este realmente o bătaie de joc şi că în răstimpul celor 30 de zile Poliţia nu a făcu absolut nimic, pentru a clarifica dispariţia celor 553 de euro, un adevărat caz demn de „Dosarele X”.

Răspuns negativ şi după 3 ani

Nefiind specialişti în asemenea gen de infracţiuni, desigur, nu ne putem pronunţa asupra complexităţii acestui caz, dar ne este imposibil să credem că nu s-a putut urmări amprenta electronică a transferului banilor din Spania până în România şi nu s-a putut stabili cu exactitate ghişeul Western Union şi angajatul băncii care a executat operaţiunea de ridicare a banilor, în numele lui Ioan Ţiolan.
La demersurile făcute în Spania, la oficiul poştal din Villanova I La Geltru, lui Vasile Marec i s-a comunicat de mai multe ori că banii au ajuns în România şi că au fost ridicaţi de destinatar.
Timpul, însă, a trecut, iar familia Marec din Spania şi-a luat gândul că va fi identificată vreodată persoana care a ridicat banii şi că aceştia vor ajunge la adevăratul destinatar. Dar în data de 19 ianuarie 2010, Maxim Marec, fratele lui Vasile Marec, a primit o scrisoare din partea IPJ BN. Înainte de a o deschide, omul se gândea că în sfârşit va primi vestea cea mare, că s-a găsit vinovatul şi suma de bani a fost recuperată. Nici vorbă însă! Sub semnătura şefului SIF din cadrul IPJ BN, comisar-şef de poliţie Ioan – Ovidiu Mureşan, Maxim Marec este anunţat, după doi ani şi mai bine de la depunerea plângerii, că nu s-a rezolvat absolut nimic.
Redăm mai jos răspunsul şefului SIF, care practic descalifică, poate nemeritat, un serviciu din cadrul acestei instituţii, cel de Investigare a Fraudelor, unde incompetenţa se pare că este la ea acasă.
„Vă facem cunoscut că dosarul privind faptele sesizate de d-vs., referitoare la comiterea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, faptă prev. şi ped. de art. 288 Cod Penal, înşelăciune, faptă prev. şi ped. de art.215 alin. 1 şi 2 din Codul Penal, constând în aceea că în cursul lunii octombrie 2007, A.N (autor necunoscut) s-a prezentat la o unitate bancară aparţinând Raiffeisen Bank SA cu identitatea de Ţiolan Ioan şi a ridicat în mod fraudulos suma de 553 de Euro, este înregistrată la unitatea noastră de poliţie sub nr.68.020/16.04.2007, având nr. unic 204/P/20087, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud.
De la data sesizării au fost efectuate toate verificările necesare care se impun pentru descoperirea autorilor faptei penale, însă nu s-a reuşit identificarea acestora. La data de 18.01.2010, s-a aprobat trecerea dosarului în evidenţele cu autori nedescoperiţi, cercetările urmând a fi reluate în cazul apariţiei unor elemente noi. Pentru orice corespondenţă legată de acest dosar, vă solicităm…”.
Nu mai continuăm, deoarece totul pare o adevărată bătaie de joc. Este un mister faptul că Poliţia nu a putut să identifice, după aproape trei ani de zile, autorul furtului banilor lui Vasile Marec. Fără doar şi poate, bilanţurile prezentate de conducerea IPJ BN sunt frumoase, sună bine, cuprind cifre care nu spun absolut nimic, dar realitatea este cu totul alta. Vorba aceea: teoria ca teoria, dar practica îi omoară.

MIHNEA ROSENBERG

4 COMENTARII

  1. avem politisiti repetenti nu stiati asta ce draqu suntem in romania..Treziti-va.inca ceva nu e greu de descoperit cine a scos banii…sa se verifice semnaturile de primire da la banca daca corespunde cu al destinatarului si asta vezi doar la banca , sa ia banca la rost asta poate face doar politia dar cum spuneam le place la fotolii calde si la cafele.Niste nesimtiti

  2. La noi orce e posibil,dar trebuie verificate filmarile din data si de la ora cind s-au ridicat banii.bancile au pete tot camere mai ales la sectorul valuta.Mai mult pentru a ridica banii se complecteaza un formular unde si semnezi.Politia nu stie asa ceva s-au nu vrea….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.