Edilul-sef al Beiusului, Silviu Odobasian, sacrifica activitatea culturala a muncipiului pe care îl conduce pentru activitatea politica a propriei formatiuni.
O parte din cladirea bibliotecii din Beius s-a transformat peste noapte în sediul de partid pentru organizatia PSD.
Pentru beiuseni excesele bahice ale primarului Silviu Odobasian, care se da în spectacol de câte ori are ocazia, nu mai reprezinta de mult un secret sau o surpriza.

Sediul bibliotecii municipale din orasul Beius a fost restrâns, vechea încapere care era ocupata cu carti destinate copiilor a fost desfiintata, iar în locul respectiv se fac renovarile necesare pentru deschiderea unui nou sediu PSD, pentru organizatia municipala din zona. Oricum cultura sau cititul nu mai sunt la moda, iar activitatea de partid se intensifica în prag de campanie electorala si are nevoie de spatii noi.

Biblioteca restrânsa

În municipiul Beius, unde PSD-ul se mentine în topuri cu primarul Silviu Odobasian în frunte, se întâmpla lucruri mai mult decât revoltatoare. Ultima „boacana” a primarului facuta cu ajutorul membrilor PSD a fost restrângerea bibliotecii municipale. Sediul fostei biblioteci, care pe vremuri ocupa o suprafata satisfacatoare, a fost restrâns considerabil în timp. Recent, sala pentru copii a fost desfiintata, iar rafturile cu cartii sunt înghesuite în sala pentru adulti.
„Nu am fi avut nicio obiectie daca în spatiul respectiv s-ar fi înfiintat ceva util comunitatii beiusene, dar în opinia unor mintii „întelepte”, sediul PSD si-a gasit locul ideal în spatiul care nu cu mult timp în urma era ocupat de biblioteca”, ne-a relatat destul de revoltat un localnic. „Totusi ar trebui sa ne bucuram ca lui Silviu Odobasian nu i-a venit stralucita idee de a înfiinta o filiala a prestigioasei facultati „Stefan Gherghiu”, facultate pe care acesta a absolvit-o”, spune cu ironie alt beiusan. „Având în vedere vasta pregatire pe care institutia în cauza (Stefan Gherghiu) a oferit-o studentilor sai, suprafata fostei sali cu carti pentru copii ar fi fost mai mult decât suficienta”, spune un localnic care din motive lesne de înteles doreste sa-si pastreze anonimatul.

„Traiasca” PSD-ul!

Evolutia lucrarilor si solutionarea problemei ridica câteva semne de întrebare.
Problema sediului PSD se rezolva vâzând cu ochii si nu exista niciun impediment în ceea ce priveste lucrarile premergatoare mutarii. Lucrarile pentru noul sediu PSD se desfasoara cu viteza luminii, iar în fata cladirii stau înghesuite materialele necesare renovarii. La fel de serios îsi fac treaba si muncitorii, cu maxima seriozitate. Este de la sine înteles ca sediul unui partid trebuie sa arate exemplar, iar lucrarile se finalizeza în cel mai scurt timp posibil, noroc ca exista fonduri. Dupa cum evolueaza lucrarile putem preconiza ca în urmatoarea luna membrii PSD pe mine  se vor putea reuni pentru a putea solutiona problemele de partid în vechiul sediu al bibliotecii. Mediul le va fi prielnic si având în vedere ca vor putea „gândi la rece” într-un spatiu cald si primitor, excelent pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatii. „Speram ca problema bibliotecii nu va fie amânata pâna la alegerile electorale din 2012”, declara o tânara care frecventeaza constant biblioteca. În ceea ce priveste situatia bibliotecii lucrurile sunt neclare. Se zvoneste ca va fi mutata în capatul orasului în cladirea fostei case de copii, dar în proiectul municipalitatii de anul acesta, biblioteca nu pare a fi mentionata ca prioritate. Viitorul sediu unde ar trebui sa functioneze biblioteca sta sa se darâme, geamurile sunt sparte, tencuiala cazuta, iar începerea lucrarilor de amenajare a spatiului nu intra în discutie. Se pare ca pentru biblioteca nu exista fonduri la fel cum sunt bani pentru realizarea noului sediu de partid.

Promisiuni

GAZETA de ORADEA a discutat cu bibliotecarele aflate în delicata postura, iar acestea ne-au marturisit ca „domnul primar Silviu Odobasian le-a promis ca biblioteca va fi mutata anul acesta, iar noul sediu va arata exemplar si va fi dotat în conformitate cu standardele Uniunii Europene”. Dincolo de aceste promisiuni bibliotecarele sunt realiste. „Speram sa aiba timpul necesar pentru a materializa si în fapte aceste lucruri, dar avem mari dubii având în vedere faptul ca trebuie sa se pregateasca pentru campania electorala”. Bibliotecarele, carora probabil ca le-ar face placere sa îsi desfasoare activitatea într-un spatiu modernizat precum acela al membrilor PSD, sunt nemultumite ca locul ales pentru noua biblioteca este în capatul orasului, zona aleasa nefiind la fel de frecventata, iar pentru elevii navetisti este inaccesibila deoarece acestia trebuie sa se încadreze într-o perioada limitata de timp. Situatia actuala este jenanta, spatiul actual fiind insuficient, iar pentru bibliotecare este foarte dificil sa îsi îndeplineasca corespunzator sarcinile de servici într-un spatiu atât derestrâns.

Odobasian, omul timpurilor noastre!

Probabil ca domnul primar al Beiusului a luat în considerare faptul ca interesul tinerilor pentru carte scade considerabil si a presupus ca ar fi mai indicat sa mute biblioteca din centrul orasului într-o zona mai putin frecventata ca nu cumva sa terorizeze privirile copiilor cu imaginea cartilor. Pe de alta parte un sediu PSD le-ar fi benefic, si de ce nu, ar putea intra în el cu placere, ca doar nu au nevoie de prea multa carte pentru a fi acceptati în cadrul partidului si pentru a se pregati pentru functia de viitori primari. De asemenea Silviu Odobasian, persoana de altfel sociabila, face tot posibil ca tinerii sa aiba posibilitatea de a-si petreace timpul liber prin baruri si restaurante (unele frecventate constant de dânsul) la care le da fara nicio problema licentele de functionare. Acestea în mod strategic se înghesuiesc în centrul orasului, iar o biblioteca nu îsi are rostul în apropierea lor. Având în vedere nemumaratele petreceri la care capul Beiusului participa, deducem ca dumnealui ia decizile în cunostinta de cauza, întelegând perfect tânara generatie. „De cele mai multe ori domnul primar pleaca de la petrecerile la care participa în stare avansata de ebrietete. Recent acesta si-a facut aparitia la celebrarea unui botez la care nu a fost invitat. A considerat ca relatia de buna întelegere cu parintii copilului este suficienta pentru a se putea veseli alaturi de ei. Invitatii au fost onoratii de prezenta domnului primar, dar nu dupa mult timp acesta a reusit sa îi surprinda în totalitate. Silviu Odobasian, vesel peste masura de fericirea parintilor, a considerat ca cel mai potrivit mod de a-si scoate la iveala sentimentule de prietenie era sa ciocneasca pahar dupa pahar cu invitatii. Dupa atâtea felicitari si urari de bine aburii de alchool si-au spus cuvâtul asupra primarului nostru. Acesta, talentat în discursuri asemenea marilor oratori greci, a început sa vorbeasca vrute si nevrute devenind centrul atentiei. Speram ca timpanele invitatilor nu au fost afectate deoarece am înteles ca domul primar si-a expus înteleptele vorbe pe un ton inadecvat”, povesteste un martor la eveniment.

Primar în campanie

Probabil ca în viitorul apropiat domnul primar îsi va face aparitia prin cluburile frecventate de tineri si se va veseli cu acestia. Ar fi un mod foarte original de desfasurare a campaniei electorale, tinerii scapati de supliciul bibliotecii, vor avea onoarea de a ciocni un pahar de sampanie cu reprezentantul lor si poate ca dupa aceasta întrevedere vor trece pragul noului sediu PSD.
„Îndraznesc sa îi recomand domului primar sa îsi angajeze un sofer platit din banii Primariei. Ar fi lamentabil ca dupa o petrecere reusita, aburii de alchool sa îl împiedice pe domnul primar sa conduca prudent, ar fi pacat sa îsi strice  masina în gropile de pe strazi sau sa se întâmple alta nenorocire. Ce spun eu stie toata lumea din Beius”, spune una din sursele GAZETEI.
Astepam cu nerabdare sa vedem cum si în cât timp problema bibliotecii va fi solutionata, deocamdata rafturile raman înghesuite, spatiul a devenit insuficient, iar doamnele bibliotecare încearca sa îsi faca treaba cât mai bine în învalmasala creata. Sa ne bucuram totusi ca în centrul orasului va stralucii sediul PSD, ca doar si aspectul politic al orasului conteaza!

Siviu Odobasian este primarul municipiului Beius din anul 2000. Odobasian a fost pâna în 1989 membru al Colegiului Judetean de Partid si al Comitetului Municipal al PCR. Odobasian a fost activ în politica si dupa 1989, fiind mereu una din figurile importante ale FSN, PDSR, PSD. În prezent, pe lânga functia de primar este si vicepresedinte al organizatiei judetene a partidului.

Catalin Manea

3 COMENTARII

  1. a…
    nu ma pot abtine sa nu va spun ca din sursele mele am auzit ca acuma primaria mun. beius este condusa de pipite pe care domnul cocostarc le protejeaza.Stie el de ce…cocostarca oficiala nu riposteaza

  2. @Catalin Manea – Stii ca Odobasianu nu mai e primar al Beiusului din 2008? Stii ca Biblioteca din Beius este „gazduita” in Palatul episcopal al Bisericii greco-catolice?
    Atunci de ce mai scrii prostii si induci lumeaq in eroare? Sa-ti fie rusine!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.